Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'IZVAN GRANICA'

U Hrvatskoj se razvija pokret čuvara kućica za knjige, a cilj im je promovirati čitanje

Foto: Privatna arhiva
1/5
18.06.2021.
u 11:54

Projektom Izvan granica knjižnica gradi kontakte s publikom koja odrasta uz nju, kaže ministrica kulture

Hrvatskom se širi mreža malih knjižnica na otvorenom, dostupnih svima. Ima ih raznih oblika, veličina i boja, a svima je zajedničko to što se u njima mogu besplatno posuditi knjige za čitanje.

I to što iza njih stoje entuzijasti koji knjige žele približiti što većem broju ljudi. Otvorena je i stranica s kartom na kojoj su kućice ucrtane. Među njima su, na primjer, i labinske. Na šetnici iznad plaže na Rabcu, gdje se kupala, Majda Milevoj Klapčić postavila je prije dvije godine malu kućicu s knjigama. Vidjela je da se ljudima ideja besplatnog posuđivanja svidjela i da se ta minijaturna knjižnica brzo praznila.

Foto: zvonimir ferina

Sinulo joj je da bi ih još nekoliko mogla postaviti na labinsku rivijeru. No, kako fizički sve te kućice obići i provjeriti stanje? U pomoć je pozvala Petra i predložila mu da pokuša pronaći rješenje.

- Treba, rekao je, samo postaviti vanjski solarni pogon koji će puniti bateriju i ugraditi senzore, pa će na mobitel stizati SMS-ovi s informacijama o popunjenosti kućice – govori nam knjižničarka Srednje škole Mate Blažine u Labinu, koja u suradnji s učenikom četvrtog razreda Petrom Dundarom osvaja medalje na izložbama inovacija. Pobijedili su i na Algebra LAB Final Pitching Contestu 2021.

Majda je pročitala članak o međimurskoj tvrtki Sobočan interijeri iz Murskog Središća koja žanje uspjehe sa svojim mobilnim uredom i napisala im mail.

Zaplakala od ganuća

Tvrtka je odlučila besplatno izraditi nacrt kućice. I nacrtali su ne jedno, nego više rješenja. Izrađen je ubrzo i prototip. Planiraju, otkriva Majda, pokriti otoke, pa i izaći izvan Hrvatske.

U potrazi su za investitorima koji bi uložili u projekt koji bi čitateljima približio knjige. Sad dolazimo do druge lijepe priče o knjigama i čitanju. Taj krak priče počinje u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga u Međimurju, gdje je osmišljen program "Izvan granica".

- Knjižničari su vješti u svojoj sposobnosti prilagođavanja promjenjivim potrebama svojih zajednica. Zakoračite li u knjižnicu pronaći čete proširene zbirke koje uključuju sve, od teleskopa do šivaćih strojeva. Knjižnice su prihvatile ideje i usluge koje pomažu zajednicama da budu najbolje, bilo da je to pružanje pristupa najnovijoj tehnologiji ili olakšavanje cjeloživotnog učenja. Ipak, unatoč tim inovacijama, zastarjele se percepcije o knjižnicama zadržavaju i dalje. Za knjižničnu industriju u cjelini ostaje izazov: Kako pomoći našim zajednicama da shvate da su knjižnice relevantnije no ikad? Odgovor je jednostavan: Treba izaći iz okvira – pojašnjava ravnateljica Maja Lesinger, voditeljica i autorica programa za koji je Ministarstvo kulture i medija u 2021., proglašenoj Godinom čitanja, osiguralo 20.000 kuna.

Programske aktivnosti počele su 1. lipnja, a potrajat će do kraja studenog. Uz postavljanje malih slobodnih knjižnica na području Preloga, u kojima stanovnici i prolaznici mogu slobodno i bez članske iskaznice razmjenjivati knjige i nadopunjavati kućice novim knjigama, pokrenuta je i inicijativa na državnoj razini. Kad su, kaže Maja, razmišljali o svojim kućicama, sjetili su se da i drugi knjižničari i knjiški entuzijasti imaju svoje male slobodne knjižnice.

- Malotko od nas nije vidio koju na nekoj plaži ili u parku, pa se rodila ideja za udruživanjem – dodaje.

Otvorena je Facebook stranica i grupa za čuvare kućica te izrađena interaktivna karta "Male slobodne knjižnice Hrvatske". Riječ je o kod nas jedinstvenom projektu za okupljanje podataka o slobodnim knjižnicama, njihovu promociju i podršku knjižničarima te volonterima koji kućice samostalno grade, postavljaju i održavaju.

Foto: zvonimir ferina

Ima tu prekrasnih kućica od drveta i metala, uglavnom ručno sklepanih, koje isijavaju entuzijazmom i ljubavlju prema čitanju. Ima i onih izrađenih od recikliranih materijala, kakvu su, na primjer, izradili učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole u Zagrebu. Uz M. Lesinger, administratorica Facebook grupe je i knjižničarka Željka Hatvalić Strahija iz Čakovca.

Akcija zaljubljenika u čitanje

- Često se smatra da male kućice za knjige otvaraju samo knjižnice. Zapravo, otvaraju ih zaljubljenici u čitanje koji žele potaknuti čitalačke navike u svome okruženju. Ovisno o sredini negdje su to udruge građana, a negdje pojedinci. Iako su kućice za knjige veličinom male, izazovi pri postavljanju su brojni i često veliki. Koje materijale odabrati za izradu kućice, kako ih zaštititi od sila prirode, kako odabrati lokaciju i na kraju - kako odabrati knjige? Sve su to pitanja koje muče čuvare malih kućica za knjige. Najvažnije pitanje koje se nameće svima je hoće li kućica zaživjeti u zajednici? Hoće li zajednica prihvatiti koncept "posudi, pročitaj, vrati"? Majin i moj cilj je dati im virtualni prostor, možda pokoji savjet... - kaže Željka.

Zajedno traže i objavljuju članke o promocijama "Malih slobodnih knjižnica" diljem Hrvatske. Interaktivna karta stalno se nadopunjuje, pa pozivaju kolege knjižničare, ali i građane koji negdje uoče kućicu, da im se jave.

- Važno je napomenuti da je uključivanje u zajednicu potpuno besplatno i da je u pitanju jedinstvena inicijativa. Dok su ovakve kućice u Americi pravi biznis, u Hrvatskoj su one ostvaren san i ideja ludih čitateljskih entuzijasta i knjižničara koji vole knjige i čitanje iznad svega. I koji svojim radom žele pokazati zajednici da su knjižnice važne te da se bez njih nikako ne može, bez obzira na njihovu veličinu – napominje M. Lesinger.

Idejom je oduševljena i ministrica Nina Obuljen Koržinek. Ministarstvo u ovoj Godini čitanja, uz potporu autorima, knjigama nakladnicima, knjižnicama i knjižarima, potiče i putem različitih natječaja financira razvoj čitateljske publike. Otvorit će se i poseban portal Čitaj.hr. Ministrica je pohvalila  inicijativu Knjižnice i čitaonice Grada Preloga koja je izašla izvan svojih granica i dopire do svakog stanovnika.

- Projektom "Izvan granica" i postavljanjem kućica za knjige gdje će svatko moći uzeti, posuditi, vratiti ili zamijeniti knjige, knjižnice stvaraju nove kontakte s publikom koja odrasta zajedno s knjižnicom i njenim kulturnim sadržajima – istaknula je ministrica.

VIDEO Dr. Beck: Nikad neću zaboraviti čovjeka koji je zbog krpelja ostao hendikepiran

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije