Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Jesu li Hrvati tu doista od stoljeća sedmog i je li pleter samo naš?

Na knjizi "Temelji Hrvatske" radilo je 14 znanstvenika koji su pripremili 77 zanimljivih tekstova o ključnim trenucima hrvatske povijesti, povijesti jezika, književnosti, umjetnosti i znanosti. Luksuzno izdanje knjige ima pozlaćene rubove, kožnati ovitak, vlasnički list, umjetničku medalju i stoji 12.000 kuna.
16. lipnja 2021. u 09:33 9 komentara 5128 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Rijetko se kad na tržištu pojavi kapitalno djelo koje je rezultat zajedničkog rada ponajboljih znanstvenika, umjetnika, urednika, tiskarskih majstora i knjigoveža, a koje na jednome mjestu objedinjuje odlučujuće događaje važne za identitet pojedinog naroda. Takva je luksuzna knjiga “Temelji Hrvatske”, koja krajem studenoga izlazi u izdanju Mozaik knjige, pravo kolekcionarsko ručno izrađeno kožnato izdanje od 400 stranica. U ograničenoj je nakladi od 300 primjeraka, s pripadajućim vlasničkim listom i umjetničkom medaljom od mesinga na koricama, djelo akademskog kipara i medaljera Karla Grossa, te stručnim tekstovima u kojima se pouzdano doznaje tko je prvi priznao srednjovjekovnu Hrvatsku, kako je nastala naša prva tiskana knjiga ili tko je održao prvi govor na hrvatskom jeziku u Saboru. Zgrabili smo priliku da knjigu među prvim prelistamo, a o svemu smo porazgovarali i s njenim urednikom Vidom Jakšom Opačićem.

SERBIA-ZRENJANIN-CHINA'S LINGLONG-CEREMONY
VELIKA ANALIZA
Srbija je dvostruko siromašnija od Hrvatske i u TOP tri zemlje u koje ulažemo
Zagreb: Na glavnom Trgu održan je Festival slobode 2.0
PREMIUM ANALIZA
Hrvati se ponašaju antivakserski, tipično za istočnu Europu
Protest against enthronement of Bishop Joanikije in Cetinje
PREMIUM KOMENTAR
Crna Gora je najopasnije mjesto u Europi. Kaos može pogoditi Dubrovnik
 • Avatar Dokman
  Dokman:

  Ima li među znanstvenicima Tvrtka Jakovine, Klasića, Markovine, Goldštajna ;-) ili Nevena Budaka?

 • marta22:

  Budući da su neki komentatori pitali koji su to točno autori u "grupi", jučer sam u komentaru nabrojila svih četrnaest . Bez ikakvog dodatnog podatka ili pojašnjenja. Samo ime i prezime. Komentar mi je izbrisan. Pametnome dosta. Inače, popis autora ... prikaži još!a možete vidjeti ako u tražilicu upišete Promotivna brošura o temeljima Hrvatske. Pri dnu stranice je link........

 • goran2hr:

  "Grupa autora" - ali nigdje popisa kojih?!