Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga: Lisa Taddeo "Tri žene"

Kako bi ovo i dalje bio muški svijet, iz njega treba prognati ženske žudnje

Arhiva Mozaik knjiga
15.06.2021.
u 14:09

“Priče o žudnji”, tako glasi podnaslov romana “Tri žene” Lise Taddeo (Mozaik knjiga, urednica Aleksandra Stella Škec, prijevod Aleksandra Barlović, 129,90 kuna), poprilično hrabrog djela koje kroz tri priče o tri vrlo različite žene secira mnoga skrivena pitanja ženskog svijeta i postavlja dijagnozu po kojoj se žene uvijek (i svuda) zbog svoje žudnje osjećaju i loše i krivo.

Prva junakinja je mlada žena koja prolazi sudski proces u kojem želi dokazati da ju je srednjoškolski učitelj seksualno zlostavljao i u tome, naravno, ne uspijeva. Druga je žena koju suprug nije poljubio jedanaest godina, a čija psihoterapeutkinja kaže: “Pa to je normalno”. Ona konačno pronalazi ljubavnika, ali ne i odgovor na svoje žudnje. Treća žena naoko ima sve u životu: uspjeh, ljepotu, novac, čak i muža koji voli samo nju i , kako ona sama tvrdi, uvijek vidi samo nju. No taj isti muž gleda je i u seksualnim odnosima s drugim ljudima, ženama i muškarcima. I uvijek su to odnosi na koje je on navodi, za koje on izabire partnere i koje, treba li to uopće reći, on kontrolira.

Zbog sve tri priče, kao i konotacija koje proizlaze iz njih, podnaslov ove knjige mogao bi glasiti i “priče o kontroli”, jer ni jedna od junakinja tu kontrolu nema u svojim rukama. Štoviše, one nisu u vlasti svojih žudnji, nego u vlasti muškaraca koji im te žudnje ispunjavaju ili uskraćuju. A to nisu samo njihovi partneri, već svi muškarci (braća, učitelji, odvjetnici...) koji imaju pune ruke posla brinući se da ovaj naš svijet i dalje bude – muški svijet koji će biti takav samo ako uspiju iz njega prognati ženske žudnje.

Kako to baš i nije lako izvedivo, tada te iste žene treba natjerati da se osjećaju ružno, debelo, glupo... I tako muškarci i dalje imaju svoj svijet u kojem se osjećaju sigurno, a žene imaju anoreksiju, poslove neadekvatne njihovim sposobnostima, djecu o kojoj se same brinu, psihoterapeute kojima je važan samo honorar na kraju seanse... Pa se vi sada i dalje zavaravajte da smo odmakli korak ili dva od “Tramvaja zvanog žudnja”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije