Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Još jedna kazna: Bio je među ljudima, prijavljen je sanitarnoj inspekciji

Nacionalni stožer civilne zaštite potvrdio 38. slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/5
15.03.2020.
u 18:18

Od ponedjeljka se obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u trajanju od dva tjedna. Davor Božinović izjavio je kako nas očekuje još mjera te da će one biti 'sve rigoroznije'

U Hrvatskoj je dosad zabilježeno 49 slučaja zaraze koronavirusom. Od ponedjeljka se obustavlja nastava u vrtićima, osnovnim i srednjim školama te visokoškolskim ustanovama u trajanju od dva tjedna.Vlada je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o iznimnim mjerama kontrole cijena za određene proizvode.

18:09 - Virovitičko-podravska policija zatekla je jednu osobu koja je, unatoč određenoj joj mjeri, bila na otvorenom među ljudima. Riječ je o osobi sa slatinskog područja koju je policija prijavila sanitarnoj inspekciji te joj slijedi kazna od 8 tisuća kuna, doznaje ICV

Na području Virovitičko-podravske županije trenutno je za oko 50 osoba određena mjera samoizolacije, a ta se brojka povećava zbog povratnika iz inozemstva, tvrdi načelnik županijskoj Stožera civilne zaštite Marijo Klement. 

17:33 – Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku da strojovođe i nužno popratno vlakopratno osoblje u željezničkom prometu mogu prelaziti granicu sa Slovenijom, Srbijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom bez ograničenja. Poslodavac je dužan strojovođama i nužnom popratnom vlakopratnom osoblju osigurati svu zaštitnu opremu koji su dužni koristiti prilikom obavljanja poslovnog procesa.

U Republici Hrvatskoj u karanteni je smješteno 59 osoba,  22 strana državljana i  37  hrvatskih.

16:00 - Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao je konferenciju za medije. Ministar Vili Beroš potvrdio je kako je u ovom trenutku zaraženo 49 osoba, 745 nalaza je u tijeku, a 15 još uvijek u izradi. Tvrdi da sve ide po predviđenom planu i programu te kako je idući korak mobilizacija čitavog zdravstvenog sustava, djelatnika i opreme. 

Prvi slučajevi zaraze u zdravstvenom sektoru su očekivani, tvrdi Stožer. 

"KB Dubrava ima odličnu lokaciju, ranije je bila predviđena za primarni respiratorni centar. Pojava zaraze proces je samo ubrzala", tvrdi Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je kako proces testiranja ostao isti. Dodaje i kako je ukupan broj testiranja sve veći.

Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović, na pitanje oko zatvaranja trgovačkih centara, odgovorio je kako se brojne mjere razmatraju te kako će one biti sve rigoroznije. 

“Naš život počet će se malo ozbiljnije mijenjati u cilju zaštite kućanstva i bližnjih”, dodaje Božinović.

VIDEO KB Dubrava evakuiran zbog zaraženih liječnika

14:02 - Iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije objavili su kako nema potvrđenih novooboljelih od novog koronavirusa te da su, uz dva oboljela, u izolacijskim jedinicama sisačke Opće bolnice smještene još tri osobe sa sumnjom u postojanje virusa. Njih se testira pa će se rezultati znati naknadno. Od jučer do danas, 73 nove osobe su pod zdravstvenim nadzorom samoizolacije u kući u trajanju od 14 dana.

Županijski Zavod za javno zdravstvo apelira na sve koji dolaze u Opću bolnicu „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, neka dolaze samostalno, bez pratnje i neka se pridržavaju propisanih mjera koje su na snazi.

I dalje se, napominju, provode sve potrebne i propisane mjere na području Sisačko-moslavačke županije koje uključuju zabranu svih javnih manifestacija.

13: 43 - U splitsku Sjevernu luku oko 13 sati uplovio je iz talijanske luke Ravenna brod GEM Star, pod zastavom Paname, koji je došao ukrcati soju, a posada će biti u samoizolaciji, doznaje Hina od Vjeke Grgića, koordinatora Lučke uprave Split.

"Tu nema nikakvih problema jer se zna procedura glede koronavirusa za sve teretne brodove, a to je samoizolacija. To znači da posada ne smije izlaziti van s broda 14 dana. Na brod ide sanitarna inspekcija, zajedno s policijom kako bi obavili formalnosti. Takvo pravilo važi i za putničke i za teretne brodove", objasnio je  Grgić za Hinu.

U ovom slučaju soja bi trebala biti ukrcana tijekom tri, četiri dana, nakon čega će brod GEM Star isploviti iz splitske Sjeverne luke, dodao je.

13:20 - Zaražena su dva zdravstvena djelatnika u KB Dubarava i u tijeku je evakuacija. Više pročitajte ovdje.

11.30 - Zagrebačka škola ekonomije i managementa prva krenula s online predavanjima. "U novonastaloj situaciji vezanoj za epidemiju uzrokovanu COVID-19 virusom, Zagrebačka škola ekonomije i managementa je prva obrazovna institucija u Hrvatskoj koja je donijela odluku te su od petka, 13. ožujka, krenuli s održavanjem online nastave na svim programima", javljaju iz ZŠEM-a. O nastavi od kuće i preko televizije od ponedjeljka opširnije pročitajte ovdje.

10:50 - Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku da strojovođe i nužno popratno vlakopratno osoblje u željezničkom prometu mogu prelaziti granicu sa Slovenijom, Srbijom, Mađarskom, Bosnom i Hercegovinom bez ograničenja. Istima će biti izdano rješenje o samoizolaciji u trajanju od 14 dana. Na poziv poslodavca moći će izaći iz samoizolacije u svrhu obavljanja poslova prijevoza u željezničkom prometu, a po završetku dužni su se vratiti u samoizolaciju. Poslodavac je dužan strojovođama  i nužnom popratnom vlakopratnom osoblju osigurati svu zaštitnu opremu koji su dužni koristiti prilikom obavljanja poslovnog procesa.

Video:  20 novosti o koronavirusu


 

Od jučer je na području svake županije uspostavljena karantena s parkirališnim prostorom za kamione, u kojima će biti smješteni domaći vozači teretnih vozila nakon istovara tereta. Vozači više neće morati biti u samoizolaciji kao dosad, već će prema potrebi iz karantene odlaziti na put i nakon istovara robe ponovno se vraćati u karantenu. Svi poslodavci koji imaju više od pet zaposlenih dužni su osigurati karantenu/samoizolaciju unutar svojih poslovnih objekata sukladno propisanoj mjeri o samoizolaciji.

U Republici Hrvatskoj u karanteni su smještene 59 osobe,  22 strana državljana i 37 hrvatski, izvijestili su iz MUP-a.

"Sukladno zahtjevu HZJZ-a, sinoć su se na graničnim prijelazima, ne samo sa BiH, već i Srbijom i još nekima, radile provjere posebne opreme i ljudskog potencijala. Što se tiče režima ništa ne mijenja. Režim prema BiH i Srbiji ostaje kao što je bio", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite RH.

9:00 - Nacionalni stožer iznio je nove podatke o situaciji s koronavirusom.

U Hrvatskoj potvrđeno 46 slučaja zaraze. Zabilježeno je sedam novih slučajeva, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. Dva su novozaražena u Zagrebu, a u Osijeku je pet.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić kazala je da svi novozaraženi imaju blage simptome. "Provjeravaju se njihovi kontakti", kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

"Građani BiH i Srbije neće morati ići u samoizolaciju", kazao je Capak. "Prilagođavat ćemo se svim situacijama. Ne znamo gdje će buknuti virus. Pripremamo se na neke druge scenarije koji još nisu izvjesni", kazao je Beroš.

Video: Pitali smo građane koliko se pridržavaju mjera protiv koronavirusa i treba li ih postrožiti

Prijavljeno 17 ljudi koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije

"Potpuno je nerealno očekivati da policija može kontrolirati ljude u samoizolaciji. Mi uglavnom postupamo po dojavama. U tom trenutku se provjerava. Policija je to napravila kako bi pomogla svima. Policajac prvo provjeri u informacijskom sustavu. Ako ga uhvati u vožnji može odmah provjeriti. Ako osoba krši samoizolaciju odmah se prijavljuje nadležnim službama", kazao je ministar Davor Božinović. "U protekla 24 sata je izvršena kontrola za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije. 18 je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionirani", rekao je Božinović. Rekao je da od ovoga trenutka ne treba očekivati više gužve na granicama.

Apel građanima: Ne izlazite iz samoizolacije

"Svi oni koji su bliski kontakti i u samoizolaciji su važno je da se striktno drže pravila. Možete biti i bez simptoma i morate se pridržavati uputa. Ugrožavate druge ako se ne pridržavate, bez obzira imate li simptome ili ne", kazala je Markotić.

"Ovo je jedan od kritičnih aspekata. Lijepo molim ljude da se pridržavaju", dodala je. 

"51 osoba je u karanteni, 49 u Splitu, u Dubrovniku dvoje. Ima 48 objekata karantena, 21 je mobiliziran, 12 je za vozače kamiona", kazao je Božinović dodavši da pridržavanje mjera osobne higijene je ključ te da izbjegavaju socijalne kontakte.

"Situacija u Europi se pogoršava, mjere su rigoroznije. Apeliram da ono što se izgovara iz stožera neka se prati", dodao je Božinović ponovivši da se sva putovanja izbjegavaju.

7:31 -  Pojačana je provjera na graničnim prijelazima pa su moguća dulja čekanja putničkih, a osobito teretnih vozila

"Prema naputku MUP-a sve vozače teretnih vozila koji ulaze u Republiku Hrvatsku iz smjera Slovenije molimo da se upute na sljedeće granične prijelaze: Macelj, Bregana, Rupa, Pasjak i Plovanija gdje će biti veći broj sanitarnih inspektora kako bi se ubrzao prijelaz granice", priopćio je HAK.

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi: Batina, Principovac, Principovac 2 i Ilok 2.

7:29 - Na popisu proizvoda čiju je cijenu Vlada ograničila su su tako brašno, mlijeko,mlijeko u prahu, jaja, šećer, sol, riža, tjestenina, svježe meso, riba, voće i povrće, mesne konzerve, riblje konzerve, jestivo ulje, dječja hrana, dječje pelene, voda za piće, deterdžent za rublje, deterdžent za suđe, sapun.

Video: Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Mjere se odnose i na sredstva za dezinfekciju vode, prostora i ruku uključujući koncentrirani alkohol, zaštitni kombinezoni i druga zaštitna i medicinska odjeća i obuća, zaštitne naočale i viziri, zaštitne rukavice, zaštitne navlake za cipele, zaštitne maske – kirurška, FFP2, FFP3, respiratori/transportni ventilatori, lijekovi i medicinski proizvodi te posteljno i ostalo rublje za zdravstveni sustav, stoji u priopćenju.

6:54 - U subotu navečer krenuo je kamionski promet kroz Hrvatsku prema Mađarskoj, Srbiji te Bosni i Hercegovini, potvrdio je Ministar unutarnjih poslova i ravnatelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite Davor Božinović.

Konvoj teretnih vozila koji je zbog epidemije koronvirusa bio zadržan na talijansko-slovenskoj odnosno slovensko-hrvatskoj granici krenuo je u večernjim satima.

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

Božinović je o svojoj inicijativi prethodno, na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera, kazao da je u intenzivnom kontaktu sa slovenskim ministrom unutarnjih poslova, ali i ministrima iz Srbije, BiH te Mađarske kako bi se dogovorio režim prometa i opskrbe.

"Zadovoljan sam da je promet krenuo. Svi ministri s kojima sam danas razgovarao su reagirali promptno i važno je da svi ostanemo kod dogovora da se ništa u tom režimu ne mijenja bez prethodne koordinacije", kazao je Božinović Hini.

6:52 - Kod još jedne osobe s područja Osječko-baranjske županije testiranjem je potvrđena zaraza koronavirusom, što je za sada treća oboljela osoba od ove infekcije s tog područja i 39. na području Hrvatske,  doznaje se u subotu navečer u županijskom stožeru Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) prethodno su zaprimljene  dvije osobe, s područja Ernestinova, kod Osijeka, kod kojih je u subotu testiranjem potvrđena zaraza koronavirusom. Zaražena osoba s kojom su bili u kontaktu uži je član obitelji koji se liječi u Zagrebu.

Prema podacima županijskog stožera, treći pacijent je osoba iz uskog kruga zaražene obitelji.  Nalazi za ostale uzorke, među kojima su članovi obitelji zaprimljenih pacijenata te još nekih osoba koje nisu povezane s ovim pacijentima, a koji su u subotu poslani na testiranje, još se očekuju.

Iz općine Ernestinovo, s čijeg područja dolaze prve dvije osobe zaražene koronavirusom, izvijestili su kako se do daljnjega  obustavlja rad dječjih vrtića i pohađanje nastave u osnovnim školama, otkazuju se sva sportska natjecanja i javna okupljanja, a u crkvama se neće služiti mise.

Tema: Koronavirus

Brojevi epidemiologa:

Ključne riječi

Komentara 93

DU
Deleted user
09:26 15.03.2020.

Koliko to moraš biti idiot i kreten šetati okolo a imaš koronu, postoji li kakvo cijepivo za to? Cijene osnovnih namirnica o tome se da pisati 2 dana ali da je uređeno pravosuđe i poštivao Zakon nebi ovim brđanima poduzetnicima palo na pamet uopće ne pomisliti dizanje cijena. Primjer, u Sv. Ivanu Zelina jedna poljoprivredna trgovina jesnu masku za prskanje naplačuje 21 HRK jel to nirmalno?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:35 15.03.2020.

Nikad, niti jedna država, niti jedna carina, policija ili vojska nisu spriječili ilegalan promet između Hercegovine i Hrvatske. Pa neće niti danas Republika Hrvatska.

Avatar miyamoto
miyamoto
11:31 15.03.2020.

Perite ruke po izlasku iz wc-a a i ranije. Zgrožen sam viđenim onih koji to ne čine. Mnogo je peksina..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije