Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaraženo dvoje liječnika iz KB Dubrava. U tijeku je evakuacija. Beroš: Zarazili su se van bolnice

Zbog evakuacije KB Dubrava dio pacijenata bit će premješten u druge zagrebačke bolnice te su u bolnici u Vinogradskoj već dobili uputu da odmah iz bolnice otpuštaju sve pacijente kojima je liječenje pri kraju i nisu životno ugroženi
15. ožujka 2020. u 15:53 46 komentara 101013 prikaza
Evakuacija KB Dubrava zbog koronavirusa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/18

Dvoje djelatnika u KB Dubrava je zaraženo, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš. Evakuacija je u tijeku.

Dezinfekcija aviona Croatia Airlinesa zbog koronavirusa Znanost u akciji Hrvatski znanstvenici otkrivaju kako zaustaviti epidemiju novog koronavirusa

"Potvrdit ću vam da su pozitivne dvije osobe u KB Dubrava. Pripremamo se za to dva mjeseca. Imamo planove u kojima smo predvidjeli da KB Dubrava bude primarni respiratorni centar. Dobra je okolnost što se upravo ondje dogodila ta infekcija tako da je ubrzala naše pripreme za taj scenarij. U pripremi je i sekundarni centar", kazao je ministar Vili Beroš.

VIDEO Upozorenje na opasnost od koronavirusa u KB Dubrava

"Zarazili su se izvan bolnice, s kontaktima koji su došli iz inozemstva", kazao je Beroš. "Epidemiolozi će provjeriti sve kontakte. Planovi za evakuaciju postoje više od dva mjeseca", dodao je.

"Spremni smo. Naš zdravstveni sustav će odgovoriti adekvatno na ovu situaciju", dodao je. "Raspravlja se o karanteni, no sve u svoje vrijeme", kazao je Beroš.

Evakuacija KB Dubrava zbog koronavirusa | Autor : Marko Prpic/PIXSELL Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zbog evakuacije KB Dubrava dio pacijenata bit će premješten u druge zagrebačke bolnice te su u bolnici u Vinogradskoj već dobili uputu da odmah iz bolnice otpuštaju sve pacijente kojima je liječenje pri kraju i nisu životno ugroženi. 

Iz Dubrave su u petak sa psihijatrije otpušteni ili premješteni pacijenti radi pripreme kapaciteta potrebnog za izolaciju. A istovremeno su još tada počela testiranja zaposlenika Interne klinike čiji je dio za reumatologiju zatvoren zbog potvrde oboljenja liječnice s tog odjela.

Dvoje liječnika iz KBC Rebro u samoizolaciji

Kako neslužbeno doznaje Večernji list dvoje liječnika iz bolnice Rebro nalazi se u samoizolaciji jer su bili u kontaktu s osobama kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom. Epidemiolozi poduzimaju sve propisane mjere.

Video: 20 novosti o koronavirusu

Krenule pripreme za rad tijela državne uprave radi sprečavanja širenja koronavirusa 

Krenule su pripreme za rad tijela državne uprave radi sprečavanja širenja koronavirusa u Hrvatskoj. Ministar Ivan Malenica poslao je uputu da svi djelatnici u tijelima državne uprave moraju voditi računa s kim su bili na udaljenosti manjoj od dva metra ili dulje od 15 minuta u posljednja dva dana.

Jedna je to od mjera za sve javne službenike da u slučaju ako obole od koronavirusa mogu epidemiolozima reći s kim su bili u kontaktu. No, stranke koje im dolaze moraju "držati" na fizičkoj udaljenosti od najmanje dva metra, a sastanke održavati kada je nužno te pojačati telefonsku i email komunikaciju.

Svi zaposlenici državne uprave moraju pripremiti predmete na kojima rade kako bi ih mogao preuzeti netko drugi ako se oni razbole. Taj "netko drugi" bit će netko od njihovih kolega koji su manje rizična skupina. Naime, svako tijelo državne uprave mora imenovati koordinatora za koronavirus koji mora popisati sve djelatnike.

Taj popis mora sadržavati, osim telefonskog kontakta, kriterije poput da li je zaposlenik stariji od 60 godina, ima li kakvu kroničnu bolest, ima li djecu, skrbi li doma o nekom starijem poput svojih roditelja. Čelnik svake jedinice svakog odjela unutar tijela državne uprave onda će definirati listu nužnog osoblja. Kriteriji rizika su i ima li zaposlenik automobil te koliko daleko živi od radnog mjesta i mora li koristiti javni prijevoz do posla.

Video: Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

Tema: Koronavirus

ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • Avatar dras32
  dras32:

  Krasno, dva liječnika u KB Dubrava, dva na Rebru u samoizolaciji, pitanje sa koliko su osoblja i pacijenata prije toga bili u kontaktu. Najgori mogući scenarij da se virus proširi među već bolesnim ljudima.

 • Deleted user:

  Pa mislim zar vam je čudno jer svaki dan su nove strože mjere dok ne dođemo do mjera kao što ima Italija i sl. tek tada se bude opadao broj zaraženih. Sljedeći tjedan vjerujem da idemo prema vrhuncu.

 • peronja:

  trebalo je već u prošlu srijedu, najkasnije, karantenu proglasiti. Sve pametni političari, a lijepo je g. Rudan govorio da imamo dva scenarija: karantena Hrvatske ODMAH i za dva mjeseca smo virus free ili pušiona kao sad kaj se događa. Dobro ... prikaži još! smo počeli i nažalost onda ovo. Samo se nadam da će uspjeti sve kontakte pohvatati i ublažiti štetu.