Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNA RIZNICA SJEMENA

U "trezor sudnjeg dana" u Norveškoj pohranjeno i sjeme iz Hrvatske

Motovun: Obitelj Bellini protiv su novog zakona o sjemenu
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/2
28.02.2023.
u 16:59

Riznica posjeduje kapacitet pohrane 4,5 milijuna sorti usjeva i 2,5 milijarde sjemenki, nudeći mogućnosti budućim generacijama da prevladaju izazove klimatskih promjena i rasta stanovništva

U Globalnu riznicu sjemena u Svalbardu u Norveškoj jučer su prvi put pohranjene i primke (uzorci sjemena s minimalno 500 zrna) iz hrvatske Nacionalne banke biljnih gena. Riječ je o 153 primke iz skupine žitarica i kukuruza i 8 primki iz skupine povrća, čime je ukupno pohranjena 161 hrvatska primka te ispunjen jedan od ciljeva Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora do 2027., priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede.

- Ova riznica sjemena u Svalbardu slovi kao najvažnija "banka" na svijetu i smatra se "trezorom sudnjeg dana", budući se u nju pohranjuje sjeme iz svih biljnih banaka gena, te služi kao "polica osiguranja" za opskrbu hrane u svijetu u slučaju katastrofalnih događaja. Riznica ima kapacitet pohrane 4,5 milijuna sorti usjeva i 2,5 milijarde sjemenki, nudeći mogućnosti budućim generacijama da prevladaju izazove klimatskih promjena i rasta stanovništva - kažu iz Ministarstva.

Kao važan genetski materijal koji treba sačuvati odabrane su primke hrvatskih tradicijskih sorti koje su se kroz godine prilagodile klimatskih prilikama. Umnažanje sjemena započelo je u 2021. godini, za one primke za koje su se ispunili uvjeti da su već pohranjeni u sigurnosnoj kolekciji koja se nalazi u Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. Prikupljeni materijal je bilo potrebno ispitati i morfološki opisati, te proizvesti dovoljnu količinu visokokvalitetnog sjemena za adekvatnu pohranu na dvije lokacije. Naime, Globalna riznica je druga sigurnosna rezerva – što znači da materijal koji se pohranjuje mora biti pohranjen u Nacionalnoj banci biljnih gena u osnovnoj i sigurnosnoj kolekciji, što zahtjeva nekoliko godina umnažanja, objašnjavaju iz Ministarstva.

U hrvatsku Nacionalnu banku biljnih gena dosad je pohranjeno 106 primki industrijskog bilja, 207 krmnog bilja, 2666 ljekovitog i aromatičnog bilja, 332 primki povrća, 471 voća, 147 vinove loze i 610 primka žitarica.

- Čuvanjem sjemena u bankama gena osigurana je dostupnost biološke raznolikosti poljoprivrednicima, oplemenjivačima i istraživačima, kao i korištenje budućim generacijama. Pohrana primki u Globalnoj riznici sjemena predstavlja završni čin u lancu očuvanja biljnih genetski izvora, a pruža sigurnost da neće doći do gubitka vrijednog genetskog materijala - tvrde iz resornog ministarstva.

Nacionalna banka biljnih gena je, dodaju, sastavni dio Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH za razdoblje od 2021. do 2027. putem kojeg se provode aktivnosti vezane uz prikupljanje, opisivanje i očuvanje autohtonih i tradicijskih sorti, kako u kolekcijama koje se čuvaju u banci biljnih gena, ali i njihovim očuvanjem na poljoprivrednim gospodarstvima i u prirodnom staništu, održivo korištenje te izgradnju ljudskih i institucionalnih kapaciteta za očuvanje biljnih genetskih izvora. U protekle dvije godine je za provedbu Programa utrošeno više od 3,1 milijun eura, a u 2023. osigurana su sredstva u iznosu 1,48 milijuna eura. 

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja. 

Ključne riječi

Komentara 2

ST
sttipe
16:22 28.02.2023.

Lako je bilo iza ww2 baciš bilo šta na zemlju i ono nikne. Današnje sjeme je jalovo, čeka nas izumiranje od gladi i ljudožderstvo. Zato jer smo dozvolili šaci "ljudi", da naprave monopol na hranu!! Ovo hitno triba razmnožiti ii osigurat da svake godine sve manje jalovog sjemenja bude posađeno. I nadati se da putin plinovod neće naplatiti tvornicom sjemenja...

Avatar Behemot
Behemot
22:11 28.02.2023.

Treba čuvati domaće sorte od američkog GMO sotonizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije