Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OZBILJAN UZLET OMIKRONA

U četvrtak krizni sastanak austrijske vlade: Nose li Sveta tri kralja Austrijancima 5. lockdown?

Austrija, Beč, koronavirus
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/2
03.01.2022.
u 13:04

Epidemiolozi, virolozi i ostali domaći stručnjaci pozivaju na uzbunu, a neki od njih javno kritiziraju austrijsku vladu “da presporo reagira”

Broj novozaraženih omikron sojem koronavirusa u Austriji se je posljednji tjedan udvostručio, što je i bilo za očekivati nakon božićnih i novogodišnjih blagdana i povećanog broja društvenih kontakata, u  i izvan obitelji. Prvi radni dan nakon Nove godine Austrija se je probudila s 3.319 novozaraženih koronavirusom i još sedam umrlih. Od 34.330 aktivno korona bolesnih u zemlji, njih 1.017 je na bolničkom liječenju, uključujući 320 pacijenata u intenzivnoj njezi. Sedmodnevna incidencija odnosno broj zaraza na 100.000 stanovnika iznosi 254,4.

Epidemiolozi, virolozi i ostali domaći stručnjaci pozivaju na uzbunu, a neki od njih javno kritiziraju austrijsku vladu “da presporo reagira”. Među njima je molekularni biolog Ulrich Elling koji ističe da “kod ovakve dinamike i odvijanja situacije s omikronom, moramo kočiti više nego ikada prije, ako ne želimo da bude prekasno”.

Prema Ellingu, ne uvidi li austrijska vlada nužnost za hitnu intervenciju u zaustavljanju širenja omikrona, morati će u Beču “u Velesajamskom centru postaviti poljske krevete, da bi one koji će biti istovremeno bolesni, mogla zbrinuti”.

Austrijska je vlada već reagirala i sazvala za četvrtak odnosno na blagdan Sveta tri kralja sastanak Državnog krizno-koordinacijskog Covid stožera (GECKO) sa više od 20-tak stručnjaka raznih profila kako bi zajednički analizirali situaciju i dogovorili kako dalje? Ono što mnoge čudi je zašto se taj sastanak mora održati upravo na katolički blagdan Sveta tri kralja, a ne u srijedu ili petak? Odgovor je za sada nepoznat, jednako kao i mišljenja stručnjaka Nacionalnog kriznog Covid stožera, treba li ići odmah na daljnje pooštravanje korona mjera. U medijima se već nekoliko dana naveliko špekulira o navodno novom lockdownu za sve, dakle cijepljene i necijepljene, od 10. siječnja. Službenih potvrda o tome nema. Dakle, Austrijancima ne preostaje ništa drugo nego da pričekaju četvrtak i vide nose li im Sveta tri kralja na poklon novi, 5. po redu lockdown?

Trenutačno, odnosno do 10. siječnja u lockdownu su u ovoj alpskoj zemlji samo necijepljeni.

U svakom slučaju, kako tvrde domaći stručnjaci  situacija s omikron sojem koronavirusa u Austriji je “ozbiljna” i za očekivati je “vrlo brze promjene”. Nažalost u neželjenom smjeru!

Ključne riječi

Komentara 2

V0
Vlaskoulicanec3.0
16:27 03.01.2022.

Zašto se brišu komentari koji nisu uvredljivi već činjenični??? Pa ponavljam: lockdown u Austriji je od politike već gotova i dogovorena stvar bez obzira na veliki broj stručnjaka koji tvrde da je upravo sada vrijeme preuzeti izraelski model kako bi se ovom laganom varijantom postigao imunitet krda! Osim toga u ovom trenutku se u austrijskim bolnicama nalazi 1017 pacijenata od toga 330 na intezinvoj tako da o nekakvoj preopterećenosti sustava ne moze biti riječ!

MH
Max.hr
13:58 03.01.2022.

Da nisu ubili nadvojvodu Ferdinanda ove gluposti po svijetu od dva velika rata do ovog sada se ne bi desilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije