Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALA JE KRV

U 'bitki za Bangkok' poginula 21 osoba

crvene košulje
Reuters
11.04.2010.
u 15:01

Najžešći sukobi u zadnja dva desetljeća privremeno su zamrli, ali tek nakon 21 mrtve osobe i 874 ozlijeđene; poginuo je i Reutersov kamerman

Žestoki sukobi između tajlandskih prosvjednika u crvenim košuljama i valdinih snaga, koji su se zaoštrili nakon prosvjedničkog zauzimanja satelitske TV-postaje koja je tijekom sukoba nekoliko puta prelazila iz ruke u ruku, okončani su "neriješenim rezultatom": vladine snage su se povukle i ponudile pregovore, ali vođe prosvjednika odbijaju kompromis.

– Crvene košulje neće pregovarati s ubojicama. Premda je put težak i prepun prepreka, naša je dužnost da mrtvima odamo počast tako što ćemo u ovu zemlju uvesti demokraciju – izjavio je jedan od vođa "crvenokošuljaša" Jatuporn Prompan. Još jedan istaknuti "crvenokošuljaš", Veera Musikapong, pozvao je prosvjednike da se suzdrže od daljnjeg nasilja i surađuju s predstavnicima vlasti koji istražuju jučerašnje sukobe:

– Molim vas da ne ukaljate pobjedu koju samo što nismo izborili.

U nemirima, za koje se "crvenokošuljaši" i vojska međusobno optužuju, prosvjednici su vojci i policiji oteli veliku količinu opreme i onesposobili oklopna vozila trganjem gusjenica. Poginula je 21 osoba – četiri vojnika i 17 civila, među kojima je Japanac Hiro Muramoto, snimatelj Tomson Reutersa, koji je pogođen iz vatrenog oružja u prsa.

Uglavnom ruralni oporbenjaci, koji nose crvene košulje da bi se razlikovali od gradskih oporbenjaka u žutim košuljama, od 12. ožujka demonstriraju tražeći ostavku "nelegitimnog" premijera Abhisita Vejjajive. Nemiri i politička nestabilnost ozbiljno su ugrozili turizam, jednu od glavnih tajlandskih gospodarskih grana; trgovci i hotelijeri svoje gubitke mjere u stotinama milijuna bahta tj. desetinama milijuna eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije