Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori u Europskoj Uniji

U Belgiji novčana kazna za neizlazak na izbore dovela apstinenciju na samo 9 posto

VL
Autor
Stojan De Prato
17.05.2009.
u 16:39

Iako je Amsterdamskim ugovorom mjerodavnost Europske Unije proširena na neka područja pravosuđa i unutarnjih poslova, izborno zakonodavstvo u mjerodavnosti je zemalja članica.

Nema tako niti europske statistike koliko se od 375 milijuna birača među državljanima zemalja članica EU odaziva na mjesne izbore, niti jednoobrazna načina izbora mjesnih vijeća i načelnika; koliko je zemalja članica, toliko je i raznih načina izbora.

U Belgiji i u Grčkoj glasovanje je građanska obveza. Ali, dok se neizlaak na izbore u Belgiji kažnjava s pededetak eura, pa se na mjesne izbore 2006 godine u Flandriji odazvalo 91 posto birača, u Grčkoj se novčane kazne za neizlazak uglavnom ne primjenjuju, pa je i odaziv birača manji.

Iako glasovanje u Luxemburgu nije obveza, mjesnim se izborima odaziva još više birača nego u Belgiji, prosječno 93 posto. U Danskoj je prosječan odaziv birača 80, u Francuskoj 68, u Španjolskoj 64, u Irskoj 62, u Portugalu 60, u Nizozemskoj 54, a u Ujedinjenome Kraljevstvu samo 40 posto.

Ako se Britanci baš ne trse oko izbora mjesnih vlasti u svojoj zemlji, čine to u Španjolskoj, gdje ih je stalno naseljeno oko milijun, a 270.000 upisano ih je u biračke popise. Naime, u svim zemljama članicama EU stalno naseljeni državljani drugih članica smiju na mjesnim izborima birati, a u nekima se, poput Španjolske, mogu i kandidirati.

Bivši britanski ministar za europska pitanja Denis McShane na mjesnim se izborima 2007. godine u jahtaškome naselju Calviji na Majorci bio uključio u socijalističku kampanju, no, pobijedili su s 258 glasova više pučani, na čiju je stranu konzervativka Kate Mentink-Duncan privukla više britanskih glasova.

Britanac Marc Lewis postao je, pak, lani u Španjolskoj prvi stranac gradonačelnik. Postao je to “slučajno”, jer je bio jedan od samo dvojice vijećnika iz vladajuće Socijalističke stranke u gradskoj upravi San Fulgencija - gradića s kod Alicantea 11.000 stanovnika, od kojih je 80 posto stranaca – koje policija nije uhitila zbog korupcije. I taj je drugi neuhićenik Britanac.

Dok se Britanci u Španjolskoj opredjeljuju između španjolskih stranaka, 380.000 rumunjskih useljenika osnovalo je vlastitu stranku, s kojom će se natjecati na sjedećim mjesnim izborima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije