Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlamentarni izbori 2015.

Privremeni rezultati DIP-a: HDZ-ova koalicija 59, SDP-ova koalicija 56, MOST 19 mandata. Hrvatin: Konačni rezultati u nedjelju!

Tomislav Karamarko, Zoran Milanović i Božo Petrov
Foto: Pixsell
1/106
09.11.2015.
u 18:27

Privremeni rezultati DIP-a u 12.00 sati (99,88 % obrađenih biračkih mjesta): Domoljubna koalicija 59 mandata (sa 3 mandata dijaspore), Hrvatska raste 56, MOST 19, IDS 3, HDSSB 2, Uspješna Hrvatska 1, Milan Bandić 2, Živi zid 1.

U Hrvatskoj su u 7 sati ujutro otvorena birališta na kojima birači odlučuju o novom sazivu Hrvatskog sabora. Prema podacima DIP-a, do 11.30 sati na birališta je izišlo 21,5 posto birača, što je veća izlaznost nego 2011. godine kada je taj postotak iznosio 16,4 posto. Do 16.30 sati na birališta je izišlo 46,57 posto birača.

Tijek izbornog dana pratite u nastavku:

18.10 sati Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin kazao je za Novu TV da su zabilježene određene nepravilnosti na biralištima, ali "ništa neuobičajeno". – Uobičajeni tempo, određene nepravilnosti, više su se odnosile na nesnalaženje birača ili odbora, ali nije se dogodilo ništa što bi upućivalo na neregularnost izbora – kazao je Hrvatin i dodao da su stranke "napadale građane" i na izborni dan.

– Napali su se građani SMS-ovima, napadnuti su poštanski sandučići. Ali ništa neuobičajeno. Građani žele mir na dan koji prethodi izborima i na izborni dan. Tijekom izbornih dana trebali bismo se držati tih pravila – kazao je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Hrvatin i kazao da su upozorili one koji su radili nepravilnosti. – Nakon 19 sati više se ne može dolaziti. Mogu glasovati oni koji su se našli na biračkom mjestu do 19 sati – zaključio je Hrvatin.

17.30 sati – Neki su birači umjesto glasovanja za predložene liste i kandidate na izborne listiće upisivali svoje favorite. Što se sve našlo na takvim listićima, pogledajte OVDJE.

17.00 sati Na birališta je do 16.30 sati izišlo 46,57 posto birača, to jest, 1.508.825 birača, izvijestio je DIP.

Kako su objasnili, izlaznost do 16.30 sati bila je na razini izlaznosti iz 2011. kada je iznosila 46,06 posto birača. Najveću izlaznost bilježe I. izborna jedinica (51,62 posto), VII. izborna jedinica (49,24 posto) i III. izborna jedinica (48,71 posto). Najmanji odaziv bilježe IX. izborna jedinica (44,35 posto) i V. izborna jedinica (41,91 posto).

Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić rekla je kako je bilo uobičajenog kršenja izborne šutnje. – Nema posebnih iskakanja, uobičajeno se krši izborna šutnja i jučer i danas, to su plakati, SMS-poruke, društvene mreže... Na svako takvo kršenje izborne šutnje smo reagirali – dodala je.

14.15 sati – U Slavonskom Brodu na parlamentarne izbore izlaze i građani koji se u tom gradu privremeno nalaze, a riječ je o pripadnicima policije te zaposlenicima i volonterima humanitarnih organizacija trenutačno angažiranima u zimskom centru za izbjeglice. Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić u Slavonskom Brodu je rekao da je izlazak na birališta omogućen svima koji su trenutačno angažirani u izbjegličkom centru, a na glasačkom mjestu u Slavonskom Brodu i sam je obavio svoju građansku dužnost.

13.30 sati – Državno izborno povjerenstvo izvijestilo je kako je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) proslijedilo pregled brojeva koje su mu dojavili građani, a s kojih su im upućene promidžbene SMS-poruke.

13:20 sati – GONG prima neanonimne dojave građana koje se, tijekom prijepodneva, odnose uglavnom na kršenja izborne šutnje, nedovoljnu educiranost pojedinih biračkih odbora, neinformiranost birača o lokacijama posebnih biračkih mjesta za glasanje izvan mjesta prebivališta, kao i ugroženu tajnost glasanja na pojedinim biračkim mjestima. Što je sve prijavljeno doznajte OVDJE.

13.10 sati – Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić nakon glasovanja za novi saziv Hrvatskoga sabora u Zagrebu pozvala je građane da u što većem broju iziđu na izbore te dodala da bi danas trebao biti festival demokracije.

13.00 sati – Mjereno u postotcima, od deset izbornih jedinica u Hrvatskoj najbolji odaziv je u I. (23,7 posto) i VII. Izbornoj jedinici (23,5 posto), najlošiji (18 posto) u V. jedinici. U apsolutnim brojkama prednjači VIII. jedinica u kojoj je do 11.30 sati glasovalo 76.855 birača, na začelju je VI. jedinica u kojoj je glasovalo 46.000 birača.

Među gradovima prednjače Varaždin (28,4 posto), Gospić (26,4) te Karlovac (26,2 posto), na začelju su Slavonski Brod (17,8) i Vukovar (19,8). U Zagrebu je svoje pravo iskoristilo 23 posto birača (125.000), u Splitu 24, 3 (32.000), u Rijeci 23,6 posto (21.000), a u Osijeku 23, 2 posto (19. 800). DIP će sljedeće podatke o odazivu objaviti u 17 sati.

12.45 sati – Čak 120 tisuća birača više nego prije četiri godine izišlo je prijepodne na izbore za Hrvatski sabor, pokazuju podaci koje je u podne objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Na parlamentarnim izborima prije četiri godine, svoje je pravo do 11.30 sati iskoristilo 566.000 birača, a ove nedjelje njih čak 685.837. Podatke o odazivu dostavilo je 85 posto biračkih mjesta na kojima je upisano oko 3, 2 milijuna birača. Dakle, od toga broja glasovalo je 21, 5 posto, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin. Prije četiri godine taj je postotak bio 16,4 posto.

12.30 sati – Predsjednica ORaH-a Mirela Holy glasovala je prijepodne na biračkom mjestu na zagrebačkom Mirogoju te je pozvala građane da izađu na izbore. – Nadam se da će građani glasati po savjesti – rekla je Holy. Cijeli članak pročitajte OVDJE.

12.15 sati – ''Mislim da će ovaj saziv Sabora i vlade imati neobično ozbiljnu zadaću'', rekao je Josipović nakon glasovanja te ustvrdio da su pred Hrvatskom teški izazovi. Komentirajući procjene izlaznosti, Josipović je istaknuo kako je pozitivno da su one zasad dobre. Više pročitajte OVDJE.

12.00 sati – Hrvatski birači u velikom su broju izašli na nedjeljne izbore za Hrvatski sabor, prijepodne je to učinilo njih 685.837, objavilo je Državno izborno povjerenstvo. Podaci su to o odazivu do 11.30 sati koje je dostavilo 85 posto biračkih mjesta na kojima je upisano oko 3,2 milijuna birača. Dakle, od toga broja glasovalo je 21,5 posto birača, precizirao je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

Odaziv birača bolji je nego na izborima 2011. godine, tada je do 11.30 sati glasovalo 566.000 birača, odnosno 16,4 posto.

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter

(Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

11.45 sati – Rame uz rame, u biralištu u središtu Osijeka sjeli su osnivač HDSSB-a Branimir Glavaš te čelnik te stranke Dragan Vulin. Izborno im je mjesto, inače, točno ispod prostorija njihove stranke. Više pročitajte OVDJE.

11.30 sati – Svoj glas na parlamentarnim izborima jutros iz prvog pokušaja nisu uspjeli dati bivša premijerka Jadranka Kosor i predsjednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić. Što ih je spriječilo, doznajte OVDJE.

11.15 sati – Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, u pratnji starije kćeri Lane, glasovao je u nedjelju na biračkom mjestu u zagrebačkoj VII. gimnaziji poručivši kako je uvjeren da će ovi parlamentarni izbori biti praznik demokracije. Više pročitajte OVDJE.

10.50 sati ''Ljudi, znate li koliko je to važno? Ovo su najvažniji izbori u zadnje četiri godine, sve ovo prije bila je samo igra. Ovo je pravi posao", poručio je premijer Zoran Milanović, koji se nada dobrom odazivu birača na današnjim parlamentarnim izborima. Više pročitajte OVDJE.

10.00 sati – ''Pozivam sve državljane Republike Hrvatske s pravom glasa da pristupe izborima i daju svoj glas jer danas biramo svoju sudbinu za sljedeće četiri godine'', kazala je hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović koja će danas navečer na Pantovčaku čekati da Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavi prve neslužbene rezultate izbora, a potom će dati izjavu. Više pročitajte OVDJE.

9.40 sati – Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović obavila je glasovanje zajedno sa suprugom Jakovom na biračkom mjestu u Bauerovoj ulici. Glasovanje su obavili i premijer Zoran Milanović, gradonačelnik Metkovića Božo Petrov, Marijana Puljak, Mirela Holy, Ivo Josipović, Jadranka Kosor, Drago Prgomet, Vesna Pusić, Radimir Čačić, Ivan Vrdoljak, Željka Markić, Željko Jovanović, Josip Leko, Ivan Vilibor Sinčić... Fotografije s glasovanja političara pogledajte u fotogaleriji!

9.30 sati – Sva biračka mjesta za izbor novog saziva Hrvatskog sabora, kako u Hrvatskoj, tako i u inozemstvu, na vrijeme su otvorena, s terena nema dojava o problemima, ističu danas ujutro u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP). Izborna povjerenstva izbornih jedinica potvrdila su nam da je sve u redu i regularno, kaže potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin.

Na vrijeme su u nedjelju ujutro otvorena i biračka mjesta u europskim zemljama, gdje za novi Sabor glasuju hrvatski državljani bez prebivališta u Hrvatskoj. Najviše mjesta, 33, otvoreno je u BiH te u Njemačkoj, njih 18. Prema našim informacijama, na biralištima u BiH jutros nema gužvi, kao ni dojava o eventualnim nepravilnostima, kaže Renata Šantek, potpredsjednica DIP-a nadležna za provedbu hrvatskih parlamentarnih izbora u 48 država diljem svijeta. Zbog vremenske razlike, u nekima od njih izbori su, mjereno hrvatskim vremenom, počeli u petak navečer i završit će u nedjelju do podne. Tako se u 9 sati po našem vremenu zatvaraju tri birališta u Australiji, u Canberri, Melbourneu i Sydneyu.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija

(Foto: Hrvoje Jelavić/ PIXSELL)

9.15 sati – U jutarnjim satima svoju je građansku dužnost na svom biračkom mjestu u Rijeci ispunio je i Slavko Linić koji je glasovati došao sa suprugom, a u Primoštenu je to učinio Stipe Petrina koji je došao s cijelom obitelji.

8.45 sati – Potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić jučer je potvrdila je da je Povjerenstvo zaprimilo prigovor da je na jednom biračkom mjestu na dubrovačkom području glasačka kutija zatvorena prije nego što je dopušteno i bez nazočnosti svih članova nadležnog biračkog odbora. – Već smo reagirali, nadležno izborno povjerenstvo dalo je nove kutije koje će se, kako je i propisano, sklapati u nedjelju ujutro, prije početka glasovanja – rekla je Fabijančić Križanić. DIP je jučer zabilježio i kršenje izborne šutnje, o čemu opširnije možete pročitati OVDJE.

8.00 sati – Kako biste doznali na kojem biračkom mjestu glasujete na parlamentarnim izborima, posjetite stranicu Registar birača i "kliknite" na "Upit u Registar birača".

Potom upišite svoj OIB ili MBG te prezime i prepišite ponuđeni tekst. Detaljnije OVDJE.

7.30 sati – Gradonačelnik Milan Bandić glasovao je na izborima odmah nakon otvaranja birališta, u 7 sati, na biračkom mjestu u Njegoševoj ulici. – Danas je lijepo vrijeme i uvjeren sam da će izlaznost biti viša od 60 posto – izjavio je Bandić. Više pročitajte OVDJE.

7.15 sati – Prve izborne rezultate DIP će objaviti oko 22 sata, do kada bi moglo biti obrađeno oko 15 posto biračkih mjesta. Podatke o izlaznosti objavit će u dva navrata, u podne i u 17 sati.

7.00 sati – Otvorena su birališta u Hrvatskoj.

Ovo su osmi saborski izbori, prvi parlamentarni na kojima birači imaju preferencijski glas, dakle na listi za koju glasuju mogu zaokružiti i ime kandidata kojemu daju prednost, odnosno kojeg preferiraju u odnosu na sve druge kandidate s te liste. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste, imat će prednost pred drugim kandidatima, bez obzira na poredak, odnosno mjesto na listi. Najjednostavnije je preferencijalni glas iskoristiti tako da se zaokruži samo jedna lista i samo jedan kandidat s te liste. Možete zaokružiti i samo jednog kandidata – listić će biti valjan, a glas će dobiti i taj kandidat i njegova lista. Kako glasovati, a da vam listić bude važeći pogledajte OVDJE.

Za naklonost birača bore se političke stranke i koalicije, nezavisni i kandidati nacionalnih manjina, kandidata je više od 2.300 sa 166 listi, mahom stranačkih. Najviše listi (19) istaknuto je u I. jedinici, najmanje (11), u XI. jedinici. Najmlađem kandidatu je 18, najstarijem 95 godina. Izbore prati više od 13 tisuća promatrača.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin pozvao je birače da izađu na izbore za Hrvatski sabor, poručivši im da "izaći na izbore, nije samo pravo, nego i zajednička obveza". U demokratski provedenim izborima svaki je glas jednako važan i vrijedan, svaki glas jest i bit će ugrađen u temelje razvoja hrvatskog društva, izaći na izbore nije samo pravo, nego i zajednička obveza, naglasio je Hrvatin

>> Kako glasati da vam listić bude važeći: Najispravnije je zaokružiti listu i kandidata s te liste

>> Ne znate gdje je vaše biračko mjesto? Provjerite u Registru birača!

>> Hrvati pohrlili na biračka mjesta u Njemačkoj i BiH

Komentara 824

IC
Icke
07:23 08.11.2015.

4 milijuna hrvatske dijaspore bira 3 zastupnika a nacionalne manjine imaju 8 zastupnika??? Zalosno i jadno..

Avatar deLusion
deLusion
07:06 08.11.2015.

Izađite na izbore, iskoristite svoje pravo i preuzmite odgovornost za budućnost Lijepe naše.

IV
ivomarjanovic28
07:41 08.11.2015.

za pobjedu domoljubne koalicije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije