Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOTOVA ISTRAGA PROTIV AGROKORA

Tužiteljstvo dobilo još mjesec dana za odluku o optužnici

Zagreb: Ivica Todorić i drugi optuženi na suđenju uz obavezne zaštitne maske preko lica
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
17.08.2020.
u 20:17

Agrokor je oštećen za 1,1 milijardu kuna, tužiteljstvo je u istrazi potrošilo 13 milijuna kuna, najviše za vještačenja

Kada je u studenom 2017. pokrenuta istraga u slučaju Agrokor, bilo je onih koji su kao zloguki proroci predviđali da je riječ o još jednoj velikoj aferi s kojom će se hrvatsko pravosuđe boriti sljedećih 20 godina. A da su i te kako bili u pravu, svjedoči i to što ni tri godine od početka istrage, koju je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu službeno okončalo 17. srpnja ove godine, optužnica još nije podignuta. Iako je trebala biti, jer je rok za odluku o optužnici, prema Zakonu o kaznenom postupku (ZKP), mjesec dana od okončanja istrage.

Posebno složen predmet

Drugim riječima, zagrebačko tužiteljstvo trebalo je danas podignuti optužnicu ili obustaviti istragu, no umjesto toga tražili su i dobili produljenje roka za odluku o optužnici do 17. rujna. Tako se muke po tužiteljstvu u bez sumnje jednom od najvećih korupcijskih predmeta u Hrvatskoj u zadnjih 30 godina nastavljaju, a obrane optuženika dobile su dodatne argumente za svoje tvrdnje kako u tom kompliciranom predmetu već dugo nešto ne štima, jer su svi rokovi odavno probijeni.

Iz ŽDO-a Zagreb je objašnjeno da je rok za donošenje odluke o optužnici produljen do 17. rujna, jer se radi o “posebno složenom i opsežnom kaznenom predmetu gospodarskog kriminaliteta”. Pojasnili su da prije donošenja odluke o tome hoće li optužnica biti podignuta ili ne, trebaju dodatno vrijeme za analizu iznimno opsežne prikupljene dokumentacije. Pri tome su se pozvali na članak ZKP-a koji regulira takve situacije, odnosno koji kaže da se kada za to postoje opravdani razlozi, viši državni odvjetnik može na prijedlog državnog odvjetnika donijeti rješenje kojim se produljuje rok za odluku o optužnici na najviše dva mjeseca. Protiv tog rješenja žalba nije dopuštena, a o tome da je rok za odluku o optužnici produljen trebaju se obavijestiti stranke u postupku. Inače, prema ZKP-u, kada optužnica nije podignuta mjesec dana od završetka istrage ili ako istraga nije obustavljena, smatra se da je tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona pa nadležni tužitelj u tom slučaju ima rok od osam dana da odbaci kaznenu prijavu ili obustavi istragu te o tome obavijesti stranke u postupku.

Primjedbe na vještačenje

U slučaju Agrokor to se za sada nije dogodilo, a hoće li optužnica protiv Ivice Todorića i ostalih biti podignuta 17. rujna, tek će se vidjeti. Prema navodima tužiteljstva u toj kompliciranoj financijskoj priči, Agrokor je oštećen za 1,1 milijardu kuna. Tijekom istrage afere Agrokor, tužiteljstvo je potrošilo gotovo 13 milijuna kuna, a najveći iznos tog novca utrošen je za izradu knjigovodstveno-financijskog vještačenja koje je plaćeno 10,8 milijuna kuna. Vještačenje, na koje su obrane imale niz primjedbi, radila je strana revizorska tvrtka i ono je nadopunjavano, a bez sumnje će tijekom eventualnog sudskog postupka biti i najveći prijepor između obrana i optužbe.

U međuvremenu je Todoriću počelo suđenje zbog optužbi da je Agrokor oštetio i za 1,25 milijuna eura zajedno s Antom Huljevom, Piruškom Canjugom i Nicole De Rossi. Optuženi su da su taj novac izvukli na ime plaćenih, a neobavljenih usluga, a suđenje u tom postupku trebalo bi biti nastavljeno sredinom rujna.

Ključne riječi

Komentara 4

KO
Kokoiduhovi
07:54 18.08.2020.

Čudo jedno koliko vrlo složenih predmeta imamo; zato do sada nitko nije zatvoren, kamo li da mu je oduzeta i zadnja lipa, vila, helikopter,jahta, stan u Londonu, Parizu, Rimu. Što ćeš kada su utajivači i drparoši, pametniji i stručniji odod državnih odvjetnika, revizora...a o ostalima da ne zborimo.

BA
Barbasmora
21:27 17.08.2020.

Dobro bi bilo da se tudjmanovog hdz prijatelja oprosti svih komunistickih optuzbi!

DU
Deleted user
20:26 17.08.2020.

Svim zaposlenicima tuziteljstva treba barem 5godina i to da danonocno rade donijeti odluku i razumjeti sve vezano za agrokor...a optuznica po narudzbi e to je vec nesto drugo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije