Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 13 podignutih optužnica u aferi Mjenice sud odbacio njih 12

Županijsko državno odvjetništvo podnijelo je žalbu protiv takvih odluka suda. Što se tiče završetka istrage o Agrokoru, svi su zakonski rokovi za dovršetak probijeni.
22. srpnja 2020. u 23:35 5 komentara 768 prikaza
Zagreb: Ivica Todorić nakon izlaska iz suda dao izjavu okupljenim novinarima
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Muke se po tužiteljstvu u slučaju Agrokor i krakovima jedne od najvećih malverzacijskih priča u Hrvatskoj “teškoj” 1,2 milijarde kuna, nastavljaju. Jer dok u tzv. velikom Agrokoru, u kojem su još u listopadu 2017. osumnjičeni Ivica Todorić i još 14 osoba, istraga još nije okončana iako je, s obzirom na zakonske rokove za dovršetak istrage, davno trebala biti, Općinski kazneni sud u Zagrebu je u toj zamršenoj ekonomsko-financijsko-pravosudnoj priči, tužiteljstvu opalio još jednu pljusku. I to zvučnu jer je u aferi Mjenice zasad od 13 podignutih optužnica odbacio njih – 12.

Ivica Todorić na izlasku iz sudnice dao izjavu za medije Todorić na optuženičkoj klupi Suđenje bi trebalo biti nastavljeno danas: Na istragu afere Agrokor potrošeno 12,8 milijuna kn

Prva bitka dobivena

Riječ je o slučaju u kojem je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 28. kolovoza 2019. podiglo 13 gotovo identičnih optužnica protiv 29 osoba, uglavnom direktora i odgovornih osoba u poduzećima koja su bili dobavljači Agrokora. Radilo se o Francku, Sokol-Mariću, AWT-u, Internationalu, Chromos Agri, Pet Promu, Agrofructusu, Tehnici, Krašu, Saponiji Unex Mediji i Alce Zagrebu. Direktori i odgovorne osobe u spomenutim tvrtkama optuženi su za krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Konkretnije, tužiteljstvo je u optužnicama tvrdilo da su veliki dobavljači lažirali fakture o isporuci robe.

Optuženici su, tvrdilo je tužiteljstvo, preko mjenica naplaćivali te lažne fakture pa su potom prodavali dug faktoring kućama, čime su, smatralo je tužiteljstvo, prikriveno financirali Agrokor. Obrane optuženika od početka su tvrdile da tu nije riječ o kaznenom djelu jer je bila riječ o valjanim mjenicama, koje su na koncu priznale i banke. Takav stav obrana očito je podržao i Općinski kazneni sud u Zagrebu, koji je odlučivao o njihovoj pravomoćnosti. Kako se neslužbeno doznaje, sud je uvažio stavove obrana da je mjenica prenosivi vrijednosni papir koji glasi na određeni dio novca, pa samim tim klauzula “vrijednost primljena u robi” ne predstavlja obvezni dio mjenice.

sredstvo naplate kazne Slovenski ustavni sud odbacio žalbu Agrokora: Zapljena dionica Mercatora bila zakonita

Sud je smatrao da je posao s mjenicama neovisan o prethodnom poslovnom odnosu pa da samim tim neobavezni sadržaj mjenice kao vrijednog papira koji glasi na iznos novca ne dovodi u pitanje ni valjanost mjenice ni zakonitost posla na koji se ona odnosi. Da je 12 od 13 optužnica odbačeno, potvrdio je i ŽDO Zagreb.

– Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u razdoblju od 2. ožujka 2020. do 15. srpnja 2020. zaprimilo je odluke optužnih vijeća Općinskoga kaznenog suda u Zagrebu u odnosu na 12 optužnica. Optužna vijeća tog suda odbacila su naznačenih 12 optužnica. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbe protiv takvih sudskih odluka, no u povodu njih još nisu zaprimljene odluke višeg suda – navodi tužiteljstvo u odgovoru na upit. Iako je tužiteljstvo izgubilo prvu bitku, situacija se na koncu možda može promijeniti u njihovu korist ako viši sud, a to će u ovom slučaju vjerojatno biti Županijski sud u Zagrebu, odluči drugačije.

Odnosno, ako ukine odluke Općinskog kaznenog suda te im slučaj vrati na ponovno odlučivanje. Takvih situacija u raznim, pogotovo medijski razvikanijim predmetima u kojima su optuženici poznate osobe, bilo je i ranije. U sličnim situacijama viši sud je do sada često zauzimao stav da optužna vijeća samo trebaju ustanoviti je li istraga koja je dovela do podizanje optužnice provedena u skladu sa zakonom, dok se o tome ima li ili nema kaznenog djela treba ustanoviti tijekom sudskog postupka. Hoće li to i ovdje biti slučaj, tek će se vidjeti, no ako viši sud potvrdi odluku Općinskog kaznenog suda, to će onda značiti da je ta odluka pravomoćna te da tužiteljstvo na kazneni progon u slučaju Mjenice može zaboraviti. Što se pak tiče velikog Agrokora, pitanje kada će ta istraga biti okončana lagano postaje pitanje za milijun kuna. Jer, svi zakonski rokovi za dovršetak te istrage, na što obrane često upozoravaju, odavno su probijeni.

A1 Hrvatska DONOSI A1 Čak 72% hrvatskih kompanija inoviralo je u zadnje dvije godine: Evo kako su neke od njih otvorile 300 radnih mjesta, a neke transformirale cijele industrije

Vještacima 10,8 milijuna kn

Prema posljednjim neslužbenim informacijama, istraga je u činjeničnom djelu proširena na neke od postojećih osumnjičenika te bi, spominje se, uskoro mogla biti okončana. Cijeli slučaj zakompliciralo je i knjigovodstveno-financijsko vještačenje koje je provela poljska tvrtka KPMG jer u Hrvatskoj nije bilo vještaka koji su dovoljno educirani za izradu tako kompleksnoga financijskog nalaza. Kada je nalaz dovršen, elaboriran je na više od 400 stranica, a obrane su, naravno imale prigovore na njega, pa je nadopunjavan.

Za istragu slučaja Agrokor do sada je, prema podacima tužiteljstva, potrošeno malo manje od 13 milijuna kuna, od čega je 10,8 milijuna kuna plaćeno vještacima koji su izradili knjigovodstveno-financijski nalaz. Jedini postupak vezan za Agrokor u kojem je suđenje već počelo je onaj u kojem je Todorić s još tri osobe optužen da je iz Agrokora na jedan račun u Švicarskoj izvukao oko 1,2 milijuna eura. Suđenje je počelo u ožujku, prvi svjedoci saslušat će se u rujnu, a Todorić ne želi odvjetnika, pa mu ga je sud postavio po službenoj dužnosti. On tvrdi da se u tom postupku neće braniti jer nema od čega s obzirom na to da nije kriv.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

nakon preseljenja
Ella Dvornik objavila novu fotku supruga Charlesa, ljudi ne prestaju komentirati koliko se promijenio
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
 • Avatar zeksina
  zeksina:

  Para vrti gde burgija neće. Ovo ima samo kod nas u Hrvatskoj

 • EldersWisdom:

  DORH je nesposoban, kako se zaposljava drzavnog odvjetnika tako se puni i kadar. Podobni, a ne sposobni. Najlakse je u medijima stvoriti ogromnu aferu, ali treba to poslije na sudu dokazati, a tu obicno cinjenice ne idu u prilog tuziteljima. ... prikaži još! Bitno da je cilj ostvaren, firma unistena preko medijske halabuke, a poslije je ionako nebitno jesu li akteri krivi ili nisu. Bitno da su maknuti s trzista.

 • Deleted user:

  Ma naravno kod nas se medijski stvori afera osumnjičeni se pohapse dva tri mjeseca zatvora da ne bi utjecali na svjedoke onda DORH skuplja dokaze tri šetiri godine i složi takvu prijavu da manje više se odbaci ili osudi sa ... prikaži još! guljenjem krumpira.