Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podmitio glumce

Tužiteljstvo BiH: Talijanski novinar 'namjestio' scene ilegalne kupnje oružja

BiH policija
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
07.10.2016.
u 11:20

"Utvrđeno je kako se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego o osobama kojima je talijanski novinar za potrebe snimanja priloga dao novac kako bi glumili u fingiranoj televizijskoj sceni", priopćilo je Tužiteljstvo BiH

Talijanski novinar Luigi Pelazza, koji je snimio reportažu o kupnji oružja u Bosni i Hercegovini, "namjestio" je dokaze kako bi tu zemlju prikazao kao slobodno tržište na kojemu se opskrbljuju teroristi, rezultat je istrage što su je proveli Tužiteljstvo BiH i policijske agencije, objavljeno je u petak u Sarajevu.

Kako je priopćilo Tužiteljstvo BiH, nakon emitiranja reportaže na televiziji Italia Uno u kojoj se sugerira kako je BiH logistička baza za terorističke napade Islamske države (IS) u Europi provedena je temeljita istraga s ciljem uvrđivanja stvarnih činjenica.

Policija je na temelju snimaka identificirala i uhitila dvije osobe iz Sarajeva koje je Pelazza predstavio kao krijumčare od kojih je ilegalno kupio oružje. Nakon policijske istrage utvrđeno je kako je riječ o netočnim tvrdnjama.

"Utvrđeno je kako se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego o osobama kojima je talijanski novinar za potrebe snimanja priloga dao novac kako bi glumili u fingiranoj televizijskoj sceni", priopćilo je Tužiteljstvo BiH.

Navedeno je kako su dvojica muškaraca, koji su u reportaži talijanskog novinara glumili trgovce oružjem, zapravo registrirani narkomani koji uz to žive u teškoj materijalnoj oskudici. 

Oni su tijekom ispitivanja priznali okolnosti pod kojima je Pelazza namjestio snimanje dvadesetominutne reportaže u kojoj je pokazano kako on razgledava i isprobava različito oružje koje mu je navodno nuđeno na prodaju. Iz Tužiteljstva BiH potvrdili su ipak kako je tijekom istrage pronađeno oružje koje je Pelazza snimio u svojoj reportaži.

Ocjena je bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva kako je talijanski novinar svojom reportažom nanio štetu ugledu u BiH i njenoj opredijeljnosti za borbu protiv terorizma pa su o svemu informirane talijanske vlasti kako bi s tim u vezi poduzele potrebne mjere.

>> Otac i kći Lisenko stvaraju nove hrvatske riječi, a naš im je jezik kao materinski

Ključne riječi

Komentara 4

NE
Nemesis100
17:44 07.10.2016.

Sve prave krimialce i pomagace teroristima treba uhititi i procesuirati ali i Talijana ako je sa namjerom isao obanjivati javnost.

Avatar naroz
naroz
20:02 07.10.2016.

pa sta su ocekivali da ce neki inzinjer ili doctor da prodaje oruzje, narkomanu to je idealna stvar trwba mi rare za droge I kako da to urasim ahh ima oruzja, tako to sto BIH policija kazu je boza,vidi kao su u roku jedan dan to utvrdili a nemogu da nadu teroriste koji zive u bosni, banda I lopovi

DU
Deleted user
11:41 07.10.2016.

jeste... a u stocu i srebrenici je pobedio musliman...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije