Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transrodne osobe

Tužbama do promjene spola bez operacije

Different gender inside
03.11.2014.
u 22:00

Po zakonu je promjena spola upisom u matične knjige moguća, ali ne bez pravilnika, koji kasni gotovo godinu dana

Biti muškarac, a imati ženski spol u dokumentima ili obrnuto izaziva takvim ljudima brojne društvene probleme. Od nemogućnosti zaposlenja, do problema pri prelasku granice ili "banalnog" odlaska u banku.

Uza sve to država, koja bi transrodnim osobama trebala pomoći, radi suprotno, zbog čega su na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu prošli mjesec stigle i dvije tužbe, a još je jedna u pripremi.

Rizik - veliki ceh

U sva tri slučaja, doznajemo u Udruzi Trans Aid, Hrvatsku tuže transrodne osobe kojima se ne omogućava pravno priznanje roda (tj. promjena oznake spola u dokumentima) na temelju života u drugom rodnom identitetu, dakle bez operacije ili hormonalne terapije, na što prema izmijenjenom Zakonu o državnim maticama i imaju pravo.

Naime, taj se zakon, promijenjen prije više od 16 mjeseci, i dalje ne provodi jer je nadležno Nacionalno zdravstveno vijeće, nakon što bi osoba koja traži pravno priznanje roda pribavila cijeli niz medicinske dokumentacije, izdavalo negativno mišljenje o upisu promjene spola. Ili im nikada ne bi niti odgovorili na zahtjev za pravno priznanje roda.

Takve sulude situacije država je trebala riješiti Pravilnikom o načinu prikupljanja medicinske dokumentacije te utvrđivanju uvjeta i pretpostavki za promjenu spola ili život u drugom rodnom identitetu.

No on do dana današnjeg, iako ga je Ministarstvo zdravlja izradilo i na proljeće uputilo u javnu raspravu, nije donesen. Ovakvo odugovlačenje državu je već stajalo 35 tisuća kuna. Na proljeće je, podsjećamo, jedna transrodna osoba, koja je godinama bezuspješno pokušavala promijeniti oznaku spola u dokumentima bez obavljanja operacije promjene spola, podigla tužbu pred Ustavnim sudom. I dobila je. Ministarstvo uprave na temelju presude upisalo joj je odgovarajući spol u matične knjige. No bio je to, kažu u Trans Aidu, prvi, ali i zadnji takav slučaj.

Više nijednoj transrodnoj osobi, kažu, rod nije pravno priznat u maticama tako da im nije preostalo ništa drugo nego krenuti u pravnu bitku.

Što se dogodilo s Pravilnikom i kada će konačno biti donesen, i dalje je nepoznanica. Na upit koji smo o tome postavili Ministarstvu zdravlja još uvijek nismo dobili odgovor. Isti odgovor čeka i SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin koji se i sam zainteresirao za ovu problematiku nakon što su mu se za pomoć obratili iz Udruge Trans Aid.

– Bio sam slobodan tada poslati u Ministarstvo zdravlja i neke svoje prijedloge koji bi mogli poboljšati taj nužni pravilnik te očekujem da će se on što prije i donijeti. Upozorio sam i da nedonošenjem Pravilnika riskiramo i velike naknade šteta pred domaćim i stranim sudovima – kaže Grbin. Uvjeren je da je jedan od razloga njegova nedonošenja i strah birokrata u Ministarstvu kako bi jedna takva odluka mogla odjeknuti u konzervativnom društvu.

No za njega, napominje, nikakve dileme nema. Takvim se osobama mora pomoći, ne treba ih dodatno stigmatizirati i mučiti svojim propisima.

Postupanje Vijeća

– Novi pravilnik mora se što prije donijeti i mora biti usklađen sa Zakonom o državnim maticama i njim se mora pojasniti postupanje Nacionalnog zdravstvenog vijeća. Ako osoba dostavi svu liječničku dokumentaciju koja je potrebna za upis promjene spola, Vijeće mora dati pozitivnu odluku. Mi smo članica Europske unije. To znači i da liječnička dokumentacija izdana u bilo kojoj zemlji EU također mora imati istu vrijednost – napominje Grbin.

>>Poznata manekenka iznenadila priznanjem: Rođena sam kao dečko

Komentara 10

AL
Alkana
22:40 03.11.2014.

Kraj tolikih gorućih potreba još da i za to dajemo novce!

MX
MXLCLGTG
23:09 03.11.2014.

Ako se kome mijenja pol nek ga mijenja na svoj racun ne na racun porezni obveznika.

HA
harakiri
23:44 03.11.2014.

ovakve osobe bi trebalo poslati na psihjatriju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije