Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG

Tuta traži novo suđenje zbog iskaza svjedoka plaćenika

21.03.2009.
u 23:00

Mladenu Naletiliću Tuti, nekadašnjem zapovjedniku Kažnjeničke bojne, odbijen je zahtjev za ponovno suđenje ili oslobađanje od optužbi. Naletilić je iz talijanskog zatvora, gdje služi 20-ogodišnju zatvorsku kaznu, haaškom žalbenom vijeću uputio zahtjev za reviziju presude, ponovno suđenje ili puštanje na slobodu, a svoj zahtjev temelji tvrdnjom da je došao do novih dokaznih materijala koji ga oslobađaju odgovornosti i krivnje.

Vjerodostojnost upitna
Naime, Naletilić svoj zahtjev za reviziju presude Haaškog suda temelji na izjavama svoja dva bivša vojnika, Nijemca Ralfa Mrachacza i Falka Simanfa, točnije ovog prvog, a koji su u Njemačkoj osuđeni za ubojstvo. Prema njegovim tvrdnjama, sam Mrachacz izjavio je da su obojica na nagovor Haaškog tužiteljstva lažno svjedočila u svojstvu svjedoka optužbe protiv njega.

Tutin zahtjev Haaško tužiteljstvo je glatko odbilo navodeći da se ne radi o novim dokazima te da su tijekom suđenja iskaze dali i brojni drugi svjedoci. Podsjetimo, o vjerodostojnosti njemačkih plaćenika haaško vijeće je raspravljalo i tijekom samoga suđenja, a Simang je čak držao da će svjedočenjem protiv Naletilića i sam biti predmetom revizije odluke njemačkog suda.

- Što se tiče svjedočenja svjedoka Ralfa Mrachacza i Falka Simanga, njemačkih plaćenika koji su služili u Kažnjeničkoj bojni, Naletilićeva obrana tvrdi da su oni bili “kupljeni i plaćeni” i da su njihova svjedočenja “bezvrijedna”. Obojica trenutačno izdržavaju zatvorsku kaznu u Njemačkoj zbog ubojstva dvojice drugih plaćenika dok su služili u Kažnjeničkoj bojni. Vijeće je razmotrilo njihova svjedočenja u svjetlu ovih podataka.

Njihova svjedočenja su potkrijepljena drugim dokazima. Oni su pokazivali poštovanje prema Mladenu Naletiliću kao vođi i prema tome što je iskazivao brigu za vojnike koje je vodio. Činjenica da je Falk Simang izrazio nadu da će njegov predmet u Njemačkoj biti ponovno otvoren po završetku ovog postupka ne čini, prema mišljenju vijeća, njegovo svjedočenje ništa manje pouzdanim i vjerodostojnim. Vijeća smatra da su njihova svjedočenja pouzdana i dosljedna, bio je tada odgovor haaškog sudbenog vijeća na tvrdnje Tutine obrane.

20 godina zatvora
Isti odgovor Mladen Naletilić Tuta dobio je i nakon sedam godina. Inače, u objedinjenom postupku “Tuta i Štela”, pred Haaškim sudom, 2003. godine Naletilić je osuđen na 20 godina, a Štela na 18 godina zatvora. Obojica su uhićena 1997. godine, a u Haag prebačeni dvije godine kasnije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije