Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZDOR U EU?

Tusk: Obvezne kvote za migrante nemaju učinka

donald tusk
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
15.12.2017.
u 18:30

Podjele među državama članicama jasno su vidljive na pitanjima migrantskih kvota, ali i ekonomske i monetarne unije (EMU)

Puno priče, malo odluka: tako nekako izgledaju summiti EU u situaciji kad Njemačka, naširoko percipirana kao najvažnija država članica Unije, nema funkcionalnu vladu.

Poziv na nove modele

Sastanak Europskog vijeća, koji je počeo jučer u Bruxellesu, raspravljat će o mnogo čemu, a neke od tih rasprava prvi put izlaze iz okvira u kojima ih je dosad držala Njemačka. Takva je, primjerice, rasprava o Komisijinu prijedlogu da se privremene migrantske kvote zamijene stalnima i obvezujućima, oko čega je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk prvi put izrazio neslaganje poručivši da su obvezujuće kvote “neučinkovite” te da samo stvaraju razdor među državama članicama. Mađarski dužnosnici odmah su komentirali da je “konačno neki ozbiljan europski lider izrekao istinu koja je nama već poznata”. Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja trenutačno vodi tehničku vladu, na ulasku na summit poručila je da “selektivna solidarnost ne može funkcionirati”, što je protumačeno kao kritika Tuskovih izjava.

>> Reutersove fotografije godine

donald tusk
1/23

– Potrebna nam je solidarnost i u vanjskoj i u unutarnjoj dimenziji migracija – rekla je Merkel.

Tusk se pak na ulasku požalio novinarima da su podjele u raspravi o migracijama “praćene emocijama koje otežavaju pronalazak zajedničkog jezika i racionalnih argumenata u ovoj raspravi”.

Jedinstvo oko Brexita

Države članice EU pokazale su veliko jedinstvo u dosadašnjim pregovorima o Brexitu, jedinstvo se nazire i u pokretanju nove stalne obrambene suradnje PESCO, ali Tusk je upozorio da su rasprave o migracijama i o produbljenju Ekonomske i monetarne unije (EMU) dvije u kojima je “nedostatak jedinstva vrlo vidljiv”.

– Kad je riječ o EMU, podjela je između sjevera i juga, a kad je riječ o migracijama, podjela je između Istoka i Zapada – rekao je Tusk. Ne očekuje se da će lideri donijeti odluku o kvotama, samo podizanjem te rasprave na najvišu političku razinu pokušavaju postići neki načelan dogovor koji bi zatim njihovim ministrima unutarnjih poslova pomogao da donesu odluku u sljedećih nekoliko mjeseci. Hrvatski premijer Andrej Plenković u toj raspravi sudjeluje s tezom da je za Hrvatsku ključno europsko načelo solidarnosti.

– Hrvatska svoje obveze ispunjava. Države iz kojih bi ti migranti trebali biti preseljeni čak nisu ni odgovorile na neke naše konkretne ponude. MUP o tome vodi računa. Za nas je važno da u tom kontekstu napredujemo i u ispunjavanju kriterija za Schengen – rekao je Plenković.

Prvi hrvatski projekti u novoj vojnoj suradnji EU

Premijer Andrej Plenković otkrio je na sastanku Europskog vijeća koji su to projekti u kojima je Hrvatska zainteresirana sudjelovati u sklopu novoosnovane stalne strukturirane suradnje u području obrambene politike između država članica EU (PESCO).

– Želimo se u prvoj fazi prije svega orijentirati na pomoć u prirodnim katastrofama, na razmjestivost snaga, vojnu mobilnost i kibernetičku sigurnost – rekao je Plenković. Vojna suradnja unutar EU dosad je bila praktički tabu tema zbog Velike Britanije koja nije dopuštala da EU ide tim smjerom, no posljednjih mjeseci je, baš zahvaljujući Brexitu, dogovorena između 25 država članica EU. Još samo Malta i Danska u tome ne sudjeluju.

Komentara 4

IB
ibiza
20:29 15.12.2017.

hvala bogu ,pa vidili su Cesi,Slovaci ,Poljaci i Madari kako vo je stanje u Zapadnoj Evropi oa su oprezni dok nebude kasno

DO
domolub
21:01 15.12.2017.

tako je super

KO
kordunmoj75
08:32 16.12.2017.

To je barem lahko rjesiti,koja drzava ne zeli primiti izbjeglice,po uzrou na ostale drzave,jednostavno ukinuti financijsku potpru toj drazvi,ili je jednostavno izbaciti iz aeu-zajednice,jer je jasno da istocne drzave europe,gdje smo i mi,zele svoje gradjane prebaciti u bogate zapadne drzave,dada mogu iste plajckati,a ne zele dati nista zauzvrat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije