Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RUŽA TOMAŠIĆ

'Ovo je i naša Unija! Neće se povlačiti pred ideološkom kolonizacijom'

Ruža Tomašić
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
11.12.2017.
u 21:40

U prijedlogu rezolucije EP-a poziva se Komisiju da bude aktivnija u borbi protiv diskriminacije pripadnika LGBTI zajednice i da odredi konkretne mjere za borbu protiv homofobije na europskoj, ali i nacionalnoj razini.

Europski je parlament u ponedjeljak raspravljao o građanstvu EU-a za 2017. Koncept građanstva, utemeljen Ugovorom iz Maastrichta 1992. kojim je EU dobila pravnu osobnost, potrebno je unaprijediti tako da obuhvaća nova prioritetna područja djelovanja, smatraju u Europskoj komisiji.

Mišljenje dijeli i dobar dio europskih zastupnika.

U prijedlogu rezolucije EP-a poziva se Komisiju da bude aktivnija u borbi protiv diskriminacije pripadnika LGBTI zajednice i da odredi konkretne mjere za borbu protiv homofobije na europskoj, ali i nacionalnoj razini. Traži se i uvođenje rodne osviještenosti u sve politike EU-a te olakšani pristup uslugama povezanima sa spolnim i reproduktivnim zdravljem u svim državama članicama. Rezolucija također pozdravlja Komisijin paket mjera za usklađivanje poslovnog i privatnog života i poziv
članicama da ratificiraju Istanbulsku konvenciju.

Ovakvi su prijedlozi očekivano pozdravljeni od liberala i oštro kritizirani od konzervativaca. U raspravi je sudjelovala i hrvatska zastupnica Ruža Tomašić. Ona je istaknula kako se već pomalo umorila od konstantnih pokušaja da se s europske razine državama članicama nametnu politički i kulturni obrasci koje njihovi građani odbijaju.

- Ako smo doista „Ujedinjeni u raznolikosti“, onda poštujmo tu raznolikost. Ne možemo dopustiti da se vrednote nekolicine država članica jednostrano i bez ikakve rasprave proglašava univerzalnima i potom ih se nasilno nameće ostalima, rekla je Tomašić.

Na kraju je najavila i borbu protiv „ideološke kolonizacije“ o kojoj govori i papa Franjo.

- Ovo nije samo vaša Unija, ovo je i naša Unija! Unija kršćanskih društava koja su spremna tolerirati druge i drukčije, ali se neće povlačiti pred ovom ideološkom kolonizacijom nego će joj se odlučno suprotstaviti.

Ruža Tomašić
1/24
Ključne riječi

Komentara 54

HH
hrvoje.horvat.1970
21:55 11.12.2017.

Bravo, Ružo.

Avatar zagorac2
zagorac2
22:53 11.12.2017.

da ona ne reprezentira tebe i takove ko ti ali reprezentira mene i najmanje 5 milijuna Hrvata sirom svijeta

EN
englezac
23:06 11.12.2017.

Europa se (poneki )zalaze za postivanje razlicitosti .E,pa neki su potpisali ,a neki nece ,"Istanbulsku deklaraciju" i to je takodjer razlicitost ,zato Ruza i kaze da se postuju razlicitosti.Ruze PETICA ko kuca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije