Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPRAVLJAČKA PRAVA

Turudićevu presudu vrhovni 
će suci četiri dana provjeravati

Ivo Sanader
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
31.03.2014.
u 07:28

U slučaju Hypo Sanader je prvi koji je zbog toga bio optužen za ratno profiterstvo, pa ne postoji sudska praksa vezana uz tu problematiku

Godinu i četiri mjeseca nakon što je vijeće zagrebačkog Županijskog suda, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, nepravomoćno osudilo Ivu Sanadera na 10 godina zatvora u aferama Hypo i Ina - MOL, o žalbama USKOK-a i obrane raspravljat će Vrhovni sud. Sjednica Vrhovnog suda, na kojoj će sudac izvjestitelj biti sutkinja Melanija Grgić, počinje danas i trebala bi trajati četiri dana, a nakon što sasluša sve argumente i protuargumente suprotstavljenih strana vijeće Vrhovnog suda donijet će odluku.

Ratno profiterstvo

Sukladno ustaljenoj praksi Vrhovnog suda, ta se odluka vjerojatno neće znati odmah nakon završetka sjednice, jer treba proći određeno vrijeme da se odluka izradi, prođe kroz sudsku evidenciju te bude odaslana strankama. Vrhovni sud može potvrditi presudu nižeg suda, preinačiti je u odnosu na izrečene kazne ili je pak ukinuti te odrediti novo suđenje pred istim ili izmijenjenim vijećem. S obzirom na to da je bivši premijer presudom vijeća suca Turudića nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, što je značilo i automatsko određivanje pritvora, u slučaju ukidajuće odluke i pritvor bi mu bio ukinut, a o tome bi odmah bio izviješten i niži sud i uprava zatvora u Remetincu.

Sanader je u aferi Hypo osuđen zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je tijekom pregovora s Hypo bankom koja je trebala Vladi RH dati kredit za kupnju zgrada veleposlanstva, za sebe uzeo proviziju od 3,6 milijuna kuna. Kako se to događalo tijekom 1994. i 1995., dok je trajao Domovinski rat, Sanader je osuđen i za ratno profiterstvo. Što se pak tiče slučaja Ina - MOL, u tom je predmetu bivši premijer osuđen jer je tražio 10 milijuna eura mita, kako bi MOL dobio upravljačka prava nad Inom. Prema nepravomoćnoj presudi suca Turudića, ustanovljeno je da je od traženog mita isplaćena polovica, a taj se novac još nalazi na računima tvrtke Roberta Ježića, koji ga, obećanju usprkos, još nije predao sudu.

Dioničarski ugovor

Eventualna potvrda nepravomoćne presude, u slučaju Ina - MOL, zasigurno bi se odrazila i na budućnost Ine jer bi pravomoćnost presude značila i da je postojeći dioničarski ugovor između Ine i MOL-a produkt kaznenog djela te kao takav ne bi mogao biti valjan. Što se tiče slučaja Hypo, bit će najzanimljivije kakav će stav Vrhovni sud zauzeti o optužbi za ratno profiterstvo, budući da je Sanader prvi za to optužen pa ne postoji sudska praksa vezana uz tu problematiku.

>> Dogovor oko Ine je još uvijek prva, ali ne jedina opcija

Komentara 6

DU
Deleted user
08:54 31.03.2014.

sud će uvažiti žalbu s obrazloženjem da je napravljena proceduralna pogreška.

SO
Somelier
10:03 31.03.2014.

Nema šanse da vrhovni sud potvrdi presudu. To je bio cirkus od suđenja. Da je Ježić uplatio novac državi ili sudu koji je navodno dio mita Sanaderu još nekako, ali ovako nema šanse.

KR
kresimirn
07:53 31.03.2014.

koliko je meni poznato, SVI gradani su isti pred zakonom, pa molim te sudce da daju ocitovanje zasto se g.Sanaderu presuda provjerava, a drugi cekaju po vise godina ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije