Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUGA 21. STOLJEĆA

Turizam i gospodarstva na koljenima: 'virus će baciti unatrag desetljeća društvenog razvoja'

08.05.2013., Zagreb -   Najezda komaraca na zagrebackom podrucju Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
07.04.2017.
u 08:25

Epidemija će imati dugoročan i nesrazmjeran učinak na najsiromašnije i najranjivije zajednice

Virus Zika mogao bi nanijeti štetu zemljama Latinske Amerike i Kariba od 7 do 18 milijarda dolara u razdoblju između 2015. i 2017., navodi se u izvješću Ujedinjenih naroda objavljenom u četvrtak. 

Epidemija će imati dugoročan i nesrazmjeran učinak na najsiromašnije i najranjivije zajednice, navodi UN-ov program za razvoj (UNDC).

Zemlje koje jako ovise o turizmu bit će najteže pogođene.

Tako bi potencijalni gubitak za Karibe u trogodišnjem razdoblju mogao biti i 80 posto zbog pada prihoda od turizma iz straha od virusa.

Karibi bi mogli izgubiti 9 milijarda dolara u tri godine, ili 0,6 posto BDP-a na godinu. 

Veća gospodarstva kao što je brazilsko snosit će teret apsolutnog troška, no siromašnije države kao što su Haiti i Belize gubit će i 1,13, odnosno 1,19 posto BDP-a.

Neizravni troškovi također će igrati ulogu u sveukupnim troškovima, kao što su nove obveze skrbi za djecu.

Epidemija će imati snažan učinak na gospodarsku i društvenu sferu Amerika u idućim godinama, zaključuje se.

"Dugoročne posljedice virusa Zike mogu baciti unatrag desetljeća društvenog razvoja", ocijenila je Jessica Faieta, pomoćnica glavnog tajnika i direktorica UNDP-a za Latinsku Ameriku i Karibe. 

O sprečavanju širenja virusa razgovarat će se na summitu skupine G20 u srpnju kojim će dominirati teme iz krize upravljanja i izvanrednih stanja povezanih s epidemijama i drugim prijetnjama javnome zdravlju. 

>> Raste broj zaraznih, srčanih i plućnih bolesti. I to zbog ovog razloga...

>> Zika u u kasnoj trudnoći ne uzrokuje poremećaje beba

Ključne riječi

Komentara 3

DA
Dada24
12:00 07.04.2017.

Vi nama komarce mi vama Politicare

DA
Dada24
11:59 07.04.2017.

Jeli taj Žika Srbin ?

LA
larala
09:15 07.04.2017.

zika virus, da se ima volje suzbio bi se samo jednim špricanjem komaraca iz zraka, na isti onaj nacin, sa istim sredstvima kao i prije 90-tih...no, pošto države i njihova gospodarstva više brinu o komarcima nego o ljudima, onda mjesto insekticida troše lovu na ovakve clanke po novinama....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije