Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASILJE U VEZAMA MLADIH

‘Tuče me, ali pobjeći ću s njim od kuće’

04.03.2009.
u 20:26

Na rukama svoje 17-godišnje kćeri primijetila sam modrice. Razgovarale smo i priznala mi je da ju je istukao dečko kojemu je 18 i pol godina. Suprug i ja zabranili smo joj da se i dalje viđa s njim, ali je ona to odbila. Rekla je da se oni vole i da joj je dečko obećao da više nikada ništa slično neće učiniti – prepričala nam Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za djecu grada Zagreba, što joj je prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru rekla majka jedne djevojke.

Što je sve zlostavljanje?
Žena je željela ostati anonimna jer joj je kći zaprijetila da će, ako ikome prijavi što se dogodilo, otići s dečkom od kuće. I da se nikad neće vratiti. Na žalost, kaže G. Buljan-Flander, ovakvi pozivi nisu rijetkost. Dapače, česti su. No nije samo fizičko zlostavljanje nasilje. Postoji i emocionalno nasilje, koje je često mnogo gore od fizičkog i s težim posljedicama. A u to se ubraja zadirkivanje, verbalne prijetnje, izolacija od prijatelja i obitelji, nadijevanje različitih pogrdnih imena, kontroliranje odijevanja, ponašanja...

– Mladi moraju znati da nasilje nakon prvog incidenta ne prestaje, nego da se intenzivira. Zlostavljana osoba gubi kontrolu nad svojim životom i postaje sve više ovisna o partneru, koji je izolira od ostalih – kaže G. Buljan-Flander koja je, da bi pomogla mladim žrtvama, napisala prvi priručnik o nasilju u vezama mladih “Je li moguće da je to ljubav”, promocija koje će se održati sutra.

Nezreo partner
Da je priručnik i te kako potreban, pokazuje i statistika jer je više od trećine hrvatskih srednjoškolaca, pokazalo je posljednje istraživanje provedeno među hrvatskim učenicima, doživjelo da je partner u vezi bio nasilan. Nešto manje od polovice ispitanih izjavilo je da je bilo agresivno prema svom dečku ili djevojci. U SAD-u jedan od 10 adolescenata doživi neki oblik tjelesnog nasilja u vezi, a većini je silovanih žrtava između 16 i 24 godine.

Mnogo je razloga zbog kojih djevojke i mladići ostaju u nasilnoj vezi. “Ponekad mladim ljudima imponira i pričinja im određeni užitak osjete li da trebaju partneru i da bi on patio kad bi se rastali. No upravo je to znak da ih partner ne voli kao odrasla osoba te da u njima vidi zamjenu za neku važnu osobu iz prošlosti.

Za zdravu osobu kompliment je postići bliskost s emocionalno zrelim partnerom, koji je samostalan i koji se ne osjeća ovisnim o ljubavi”, napisala je G. Buljan-Flander u svom priručniku. Prepoznati znakove nasilja u vezi nije uvijek lako ni za osobe koje su u vezi ni za njihove bližnje. No znak “za uzbunu” često je slabiji uspjeh u školi, uočljive promjene fizičkog izgleda, povlačenje u sebe...


Roditelji, pomozite!

Ako vaše dijete želi razgovarati, slušajte ga

Prihvatite dijete ako se i ne slažete s izborom partnera

Reagirajte na svaki znak fizičkog nasilja

Svako nasilje morate prijaviti policiji


Više o temi

Pokažite prijatelju da ste tu ako treba pomoć

Slušajte ih ne ocjenjujući i ne procjenjujući ih

Pomognite im potražiti informacije i pomoć

Recite odrasloj osobi što se događa prijatelju

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije