Naslovnica Vijesti Svijet

Trump uvodi carine na europske proizvode: Europske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD

Trgovinski predstavnik SAD-a je u ponedjeljak najavio na koje će proizvode biti usmjereni u odmazdi zbog subvencija europskom proizvođaču zrakoplova, dok se finalni popis očekuje ovog ljeta
09. travnja 2019. u 15:47 17 komentara 625 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u utorak kako će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijedne proizvode iz Europske unije, dan nakon što su američki trgovinski dužnosnici predložili popis europskih proizvoda na koje će ciljati zbog tekućeg zrakoplovnog spora.

Donald Trump NOVI KADAR Trump opet smjenjuje: Ovaj put odlazi šef tajne službe

- Svjetska trgovinska organizacija smatra kako su europske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD, koji će sada uvesti carine na europske proizvode vrijedne 11 milijardi dolara! EU već godinama iskorištava SAD u trgovini. Ovo će uskoro prestati! - napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Dvije se strane nalaze u dugogodišnjem globalnom trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima zrakoplova, Airbusu sa sjedištem u Nizozemskoj i američkom Boeingu, kako bi osigurali prednost u globalnoj zrakoplovnoj industriji.

Trgovinski predstavnik SAD-a je u ponedjeljak najavio na koje će proizvode biti usmjereni u odmazdi zbog subvencija europskom proizvođaču zrakoplova, dok se finalni popis očekuje ovog ljeta.

Donald Trump Zahvalio joj na radu Trump smijenio ministricu domovinske sigurnosti

Europska se unija u međuvremenu počela pripremati za odmazdu zbog subvencija za Boeing, rekao je u utorak dužnosnik EU-a.

Potez je najavljen u trenutku kada je rekordni spor oko subvencija, koji se kroz Svjetsku trgovinsku organizaciju provlači već gotovo 15 godina, došao do vrhunca gdje su obje strane arbitraže odlučile poduzeti protumjere.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • Marsijanac:

    Trump se bori za svoju drzavu a tako bi trebala i hrvatska vlada. No njima je na pameti internacionalizam i globalizam a istovremeno blebecu o regiji.

  • zimerman:

    Pričate šta hoćete ali Trump zna šta radi

  • miroslav.petkovic.7564:

    A zeznut ce puno Trump EU! Angela Merkel rekla je Ameri pravite kvalitetnija Auta pace i od vas drzave kupovat aute. Boinzi zakazali zali boze putnika sto ginu...Treba pravit Avione ko Rusi.ili Njemci. Evo gledam tu u Moskvi prije nekoliko ... prikaži još! dana Njemci otvorise tvornicu MERCEDESA u podmoskovlju. Uskoro krece OPEL nekoliko stotina km dalje i tako se posa sklapa. Ne prdit rekla kazala... Vidim sinoc tu bio Sultan Erdoganovic kupuje od Rusa S400 Rusi zadovoljno trljaju ruke. Kaze Sultan mi imamo suvereno pravo i slobodu odkoga cemo kupovat nesto. Ameri prjete da nece isporucit F35 dobro ce doc zamjena RUS SU 35 haha..Kaze Sultan godisnja razmjena robe izmedu Rus i Tur bit ce sto milijardi dolara. Jos malo i Sjeverni tok plinovod bit ce gotov.. Ital Njemac Fran Spanija okrecu se Rus trzistu i druge zemlje. Njemac tehnologija Rus energetika i program u svemir dice im bit kraj..Ovi drugi mogu samo gledat i hvatat ih histerija i nista vise..Toje gotova stvar.