Naslovnica Vijesti Svijet

Trump uveo nove sankcije Iranu, a odnose se na ured vrhovnog vođe

Nove sankcije blokirat će desetke milijarda dolara i prerezati izvore financiranja za Čuvare islamske revolucije
24. lipnja 2019. u 20:11 18 komentara 3705 prikaza
Donald Trump
Foto: REUTERS
Pogledajte galeriju 1/8

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu o novim sankcijama Iranu uperenih protiv vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija i drugih visokih dužnosnika kao odmazdu za rušenje američke bespilotne letjelice, no neke sankcije bile su planirane i prije incidenta.

SAD i Iran zabrinuli svijet 'Rat bi bio katastrofa, a posljedice bi trpjeli oni koji su ga izazvali'

Trump je prvo poručio novinarima da su sankcije, usmjerene na iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija, odgovor na rušenje američkog drona prošlog tjedna. Teheran tvrdi da je letjelica povrijedila iranski zračni prostor, što Washington odbacuje.

Vrhovni vođa odgovoran je za "neprijateljsko ponašanje režima", ustvrdio je Trump.

"Sankcije koje će se nametnuti kroz izvršnu uredbu će uskratiti pristup glavnim financijskim resursima iranskom vrhovnom vođi i njegovu uredu", rekao je Trump.

Administracija predsjednika Trumpa želi prisiliti Teheran na otvorene razgovore o iranskom nuklearnom i balističkom programu i njegovih aktivnostima u regiji, no Teheran odbacuje tu ponudu sve dok Washington ne povuče prethodno nametnute sankcije.

Donald Trump Sve šira fronta 'Onesposobili smo raketni sustav Irana'

Trump je poslije kazao da bi sankcije bile nametnute Iranu i bez rušenja bespilotne letjelice.

One su "snažan i proporcionalan odgovor na iranske povećane provokacije", ustvrdio je Trump te istaknuo "Nastavit ćemo vršiti pritisak na Teheran dok režim ne odustane od opasnih aktivnosti".

Washington okrivljuje Teheran i za napade na komercijalne tankere proteklih tjedana u Zaljevu, a Iran te optužbe odbacuje.

I ministar financija SAD-a Steven Mnuchin priznao je da su nove sankcije na Iran djelomice bile planirane prije rušenja drona, piše agencija dpa.

nastavak tenzija Iran ismijava američki kibernetički napad: Jako se trude, ali nisu uspjeli

Nove sankcije blokirat će desetke milijarda dolara i prerezati izvore financiranja za Čuvare islamske revolucije, rekao je Mnuchin.

Najavio je da će sankcije kasnije ovog tjedna nametnuti i iranskom ministru vanjskih poslova Mohammadu Javadu Zarifu.

U ponedjeljak je Iran objavio da su američki kibernetički napadi na iransku vojsku bili neuspješni, u vrijeme kada Washington pokušava osigurati podršku Bliskog istoka i Europe da se zauzme čvrst stav prema Iranu koje je dovelo do sukoba s dugogodišnjim neprijateljem.

Ayatollah Ali Khamenei SPREMNI NA SVE Na rubu rata: Iran nije Irak, danas je to najsnažnija sila na Bliskom istoku

Washington je opetovano nametao sankcije Teheranu još od prošle godine kada se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma iz 2015. kako bi suzbio iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja
SITI U PLANINI
Nutricionisti savjetuju: Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja

A1 izdvaja za Vas

  • riise:

    USA želi ponovne pregovore s Iranom, a Iran to ne želi dok se ne ukinu sankcije...I to je razlog zašto su sankcije pojačane. Glavni razlog zašto pak Trumpova administracija nije zadovoljna sporazumom koji je postignut 2015.g. jest da je Iran ... prikaži još! od tada povećao svoj utjecaj na Bliskom istoku...itd.itd

  • prajdali100:

    Trump je očajan.

  • dobricadobri:

    to je sve sto ameri mogu ali nevjerujem da ce svijet stati iza us, ako pogledas u povijest irana i amerike odmah bi ti bilo jasno ko je good guy a ko je bad guy, netreba biti raketni naucnik