Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijeteće poruke

Trump ponovno žestok: S Bidenom je svijet otišao k vragu

Foto: ABACA
1/3
01.02.2024.
u 08:40

Iran je obavijestio SAD, putem posrednika, da će, ako Amerikanci izravno napadnu iranski teritorij, Teheran udariti na američke strateške točke na Bliskom istoku

Iran i SAD gledaju se preko nišana i preko posrednika šalju prijeteće poruke. Američki predsjednik Joe Biden i dalje tvrdi da je Iran odgovoran za opskrbu oružjem korištenim u napadu na bazu T-22 koja se nalazi na jordansko-sirijskoj granici te je ponovno zaprijetio žestokim odgovorom dok u isto vrijeme tvrdi da SAD ne želi da se rat proširi na Bliski istok. Britanski Guardian piše da je Iran obavijestio SAD, putem posrednika, da će, ako izravno napadnu iranski teritorij, Teheran napasti američke strateške točke na Bliskom istoku, što bi dovelo do izravnog sukoba između dviju zemalja.

Očekuju napade

Iako obje strane naglašavaju da ne žele otvoreni rat, Teheran smatra svaki američki napad na svoj teritorij crvenom linijom koja će zahtijevati odgovor. Iranski izaslanik pri Ujedinjenim narodima Amir Saeid Iravani upozorio je da će Teheran odlučno odgovoriti na svaki napad na njegovu zemlju, njegove interese ili iranske državljane izvan svojih granica. Upozorenje dolazi nakon što je u američkim medijima objavljena informacija da će odgovor SAD-a na napad na Jordan biti "u sljedećih nekoliko dana", pri čemu će biti ciljano više objekata i ciljeva te da će "napadi biti vrlo precizni i pažljivo planirani, usmjereni protiv objekata i osoba koje su omogućile napade na američke snage".

VEZANI ČLANCI:

Da je Iran spreman na svaki scenarij i da će mogući napad na Iran zasigurno dovesti do rata širih razmjera na Bliskom istoku dokazuje i nedavni posjet zapovjednika snaga Al Quds u Iranskoj revolucionarnoj gardi, Ismaila Qaanija, Siriji i Libanonu. Kako piše Wall Street Journal, Ismail Qaani pokušava obuzdati akcije iranskih saveznika u regiji, nakon što je Washington upozorio Teheran da ne odgovara na bilo kakvu agresiju. Da je situacija napeta i pred eksplozijom, potvrdio je i CBS pozivajući se na američkog dužnosnika koji je rekao da Washington šalje protuzračnu obranu namijenjenu presretanju bespilotnih letjelica u bazu tornja T-22 koja je gađana na jordansko-sirijskoj granici. Isto tako SAD će pojačati protuzračnu obranu oko svih američkih vojnih baza i strateških objekata diljem Bliskog istoka i zemalja Zaljeva u strahu od moguće odmazde.

Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump ponovno je bio žestok kazavši da je "svijet otišao k vragu" pod Bidenom, koji je "natjerao našu zemlju da jurne izravno u treći svjetski rat". Unatoč ponovljenim obećanjima predsjednika Bidena da američke snage neće sudjelovati u kopnenoj operaciji u Pojasu Gaze, američki portal The Intercept objavio je da su američke snage u Iraku bile spremne sudjelovati u izraelskoj invaziji na Gazu. Vojni dokumenti otkrili su da je američka vojska razmatrala mogućnost da američke snage stacionirane u Iraku budu uključene u izraelski kopneni rat protiv Gaze.

Državom do mira

I dok traju pregovori oko zaustavljanja rata u Pojasu Gaze i razmjene talaca i zarobljenika, ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron kazao je, na sastanku s veleposlanicima arapskih zemalja u Londonu, da je Velika Britanija spremna priznati palestinsku državu. Cameron je naglasio da je važno pružiti Palestincima političku perspektivu kako bi se potaknuo mir na Bliskom istoku te istaknuo da bi Palestincima trebao biti prikazan "nepovratan napredak" prema rješenju s dvije države. "Kako se to bude događalo, mi ćemo sa saveznicima razmotriti pitanje priznavanja palestinske države. To bi moglo biti jedno od sredstava koja pomaže da ovaj proces postane nepovratan", rekao je Cameron.

VIDEO Razmjena vojnika

 

Komentara 3

AS
Asirijac
09:44 01.02.2024.

Trump je biznismen a Biden kauboj

MA
Maksimiliano
09:29 01.02.2024.

dali je gospodin Trump nešto krivo rekao ...

PE
Pendrek57
11:06 01.02.2024.

Ovaj Trump je prava seljacina, kao i njegovi simpe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije