Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepredvidivi predsjednik

Novi udarac svjetskoj trgovini, Trump prijeti i izlaskom iz WTO-a

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
31.08.2018.
u 18:33

Američki predsjednik rekao je “ako se ne srede, ja ću se povući iz WTO-a”, još jednom udarajući na temelje međunarodne trgovine

Predsjednik SAD-a Donald Trump ponovno je šokirao svijet, zaprijetivši da će povući SAD iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koja je osnovana kako bi donosila pravila za globalnu trgovinu i kako bi rješavala sporove između zemalja. Trump tvrdi da je to tijelo nepravedno postupalo prema SAD-u, istodobno kritizirajući i trgovinsku politiku Europske unije.

– Ako se ne srede, ja ću povući SAD iz WTO-a – rekao je Trump tvrdeći da je WTO prečesto protiv SAD-a, premda priznaje da su nedavno neke presude išle u korist njegove zemlje.

Međutim, neke analize pokazuju da SAD dobiva oko 90 posto presuda kada podiže tužbe pred tim tijelom, a gubi otprilike isti postotak u slučajevima kada se protiv njega žale.

Protekcionizam SAD-a

Washington je nedavno blokirao imenovanje novih sudaca WTO-u na ženevskom tijelu za rješavanje sporova, što bi moglo potencijalno paralizirati njegovu sposobnost donošenja presuda.

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer također je optužio WTO da ometa suverenitet SAD-a.

Trumpovo upozorenje o mogućem izlasku SAD-a iz te organizacije naglasilo je sukob između njegove protekcionističke trgovinske politike i otvorenog trgovinskog sustava koji WTO nadgleda.

Washington je posljednjih mjeseci pokrenuo trgovinske bitke na nekoliko fronta, a najviše je u fokusu sukob s Kinom jer bi tenzije između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogle imati negativan utjecaj na svjetsku trgovinu te na rast globalnoga gospodarstva.

Za analitičare tu nema iznenađenja jer su već prije najavili veliki “preokret svjetskog ekonomskog poretka” u kojem će svjetsku ekonomiju poremetiti trgovinski ratovi koje bi pokrenule vlade zemalja trgovinskih partnera na koje su primijenjene “kaznene mjere”, ali postojeća globalizirana trgovačka infrastruktura još bi mogla ostati na mjestu. Međutim, najopasnija varijanta Trumpove politike, ona u kojoj se grade zidovi i naplaćuju nerazumne carine, mogla bi potpuno razoriti globalni sustav trgovinskih veza u čijem je građenju nakon Drugog svjetskog rata upravo SAD imao jednu od najvećih uloga. Trump je, nastojeći prisiliti druge zemlje na ustupke, posljednjih mjeseci uveo carine na uvoz brojnih proizvoda u SAD, ponajviše na kineske proizvode.

Treći krug carina na 200 milijardi dolara vrijednu kinesku robu mogao bi započeti čim se zaključi javna rasprava tijekom idućeg tjedna. Predsjednik Trump kazao je da je odbio ponudu EU da se smanje carine za automobile, a trgovinske politike EU nazvao je sličnima kineskima.

“Recipročno, nulte carine”

– Nije dovoljno dobro. Navika je njihovih potrošača kupovati njihove aute, ne naše – rekao je američki predsjednik o ponudi iz Bruxellesa. Trumpovi komentari došli su samo nekoliko sati nakon što je povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstrom izjavila zastupnicima Europskog parlamenta da će EU biti “spreman spustiti čak i naše carine za automobile na nulu, sve carine na nulu, ako i SAD učini isto”.

Donald Trump na NATO summitu

Donald Trump
1/16

Komentara 21

Avatar MilanZoranovic
MilanZoranovic
10:59 31.08.2018.

Bravo Trump! Deri Soroš bandu iz EU!

Avatar nekakav
nekakav
12:33 31.08.2018.

sjedišta međunarodnih organizacija samo treba izmjestiti izvan sad-a, i biti će daleko ljepše i ugodnije poslovati i raditi. i un mora van iz sad-a.

DU
Deleted user
21:01 18.12.2018.

da su ameri napravili coctu i eurokrem ne bi se ni culo za coca colu i nutelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije