Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sad i meksiko

SAD i Meksiko postigli trgovinski sporazum

KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
27.08.2018.
u 19:10

Taj bilateralni sporazum zamijenit će pakt o slobodnoj trgovini koji je prije 24 godine potpisala administracija tadašnjeg predsjednika Billa Clintona

Američki predsjednik Donald Trump je u ponedjeljak objavio da su nakon dugih pregovora o izmjeni Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) SAD i Meksiko zaključili  "jako dobar" trgovinski sporazum a da bi pregovori s Kanadom trebali započeti "uskoro".

Taj bilateralni sporazum zamijenit će pakt o slobodnoj trgovini koji je prije 24 godine potpisala administracija tadašnjeg predsjednika Billa Clintona. Trump ga je od dolaska u Bijelu kuću opisivao kao "katastrofalan" za SAD.

"Ovo je veliki dan za trgovinu. Ovo je zaista dobar sporazum za naše dvije zemlje", kazao je Trump u Ovalnom uredu.

Pregovori o izmjeni NAFTA-e  traju godinu dana. Dvije strane su tijekom vikenda održale maratonski sastanak kako bi postigle sporazum, no Kanada, također potpisnica sporazuma iz 1994., nije sudjelovala u ovoj fazi pregovora.

Trump razmišlja i o promjeni imena NAFTA jer, kako tvrdi, ima "negativne konotacije" za SAD.

"Htio bih da se zove Trgovinski sporazum SAD-a i Meksika", kazao je Trump.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto pozvao je kanadskog predsjednika Justina Trudeaua da ovaj tjedan zaključi s njegovom zemljom i SAD-om trilateralni sporazum.

"Upravo sam razgovarao s kanadskim premijerom Trudeauom o stanju pregovora o NAFTA-i i napretku postignutom između Meksika i SAD-a. Kazao sam mu koliko bi bilo važno njegovo uključenje u taj proces, kako bismo ovaj tjedan zaključili trilateralni sporazum", napisao je Nieto na Twitteru.

Trump ne isključuje scenarij o zaključivanju zasebnog sporazuma s Kanadom.

Trgovina između SAD-a, Meksika i Kanade ostvaruje godišnju vrijednost od bilijun američkih dolara, a veliki dio se odvija u okviru NAFTA-e.

Glasnogovornik kanadskog ministarstva vanjskih poslova  je kazao da će Ottawa potpisati samo sporazum koji je dobar za Kanadu i srednju klasu te da će "nastaviti raditi prema modernizaciji NAFTA-e".

>> Pogledajte video - Krasnec: Ovo je skandal na razini afere Watergate

Komentara 5

ST
Stipan
20:45 27.08.2018.

Sve njih će Trump dotjerati u red. Sad su Njemci na redu.

IL
ilijan1a
20:37 27.08.2018.

Trump je najbolje nešto što je se današnjem svijetu desilo. U protivnom bi neoliberalizam upisao svijet.

RI
river
23:24 27.08.2018.

Ovaj iz Kanade bi podpisao sporazum samo onaj koji je dobar za Kanadu…..A sto sa drugim partnerom ….on ce ih prisiliti da podpisu jer on je mocan I ima snage da radi sto on zeli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije