Naslovnica Vijesti Svijet

Trump nezadovoljan rezultatima pretraživanja na Googleu. Nisu lijepo pisali o njemu

Je li Trumpov udar na Google, Twitter i Facebook tek dio političke kampanje za predstojeće izbore za Kongres i online dobivanje glasova.
30. kolovoza 2018. u 10:10 4 komentara 203 prikaza
Donald Trump
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Donald Trump, američki predsjednik, obrušio se svom silinom na tehnodivove Silicijske doline. Google, Twitter i Facebook, platforme putem kojih komunicira, lobira i uvelike koristi za promociju sebe i svoje političke agende, trenutačne su mu mete. Zašto? Jer, po novom Trump smatra da se sve jače šire lažne vijesti i pristrano promoviraju lijevi mediji, dok republikanci i desne ideje ostaju u zapećku online svijeta.

KRIVI KONTEKST Fotografije predsjednice hit u Indiji: 'Sama uređuje stan jer od plaće ne može platiti radnike'

Društvene mreže i mediji minoriziraju konzervativne glasove u korist onih lijevih, tvrdi Trump. Trump je odlučio rano ujutro u utorak guglati. Upisao je u tražilicu Trump + vijesti, a rezultat pretraživanja nije mu se svidio. Dobio je, ustvrdio je, isključivo loše i negativne vijesti, dok su dobre vijesti skrivene. Radi se o “vrlo ozbiljnoj situaciji” i rezultatima koji su “namješteni” te ćemo morati poduzeti konkretne korake, objavio je Trump na svojoj omiljenoj društvenoj mreži Twitteru. – Lažni CNN je istaknut, a republikanskih, konzervativnih i desno orijentiranih medija nema. Nezakonito? – napisao je.

stigao odgovor Google odgovorio Trumpu: ne rangiramo rezultate pretrage u političke svrhe

Trump je u svojim tvitovima istaknuo vrlo dvojbenu statistiku da 96 posto rezultata pretraživanja na temu vijesti o Trumpu dolazi iz “lijevih” medija, a taj je podatak objavljen na PJ Mediji koja se smatra desno usmjerenim portalom. Google se odmah oglasio i u priopćenju istaknuo kako pretraživanje ne služi da bi se postavila bilo koja politička agenda niti je rezultat bilo kakve pristranosti prema bilo kojoj političkoj ideologiji. “Svake godine unapređujemo algoritme da bismo osigurali najkvalitetnije rezultate našim korisnicima. Ne rangiramo rezultate da bismo manipulirali političkim preferencijama.” Google, Twitter, Facebook, online društvene platforme, savršene su mete jer da, radi se uglavnom o online društvenim medijima koje imaju monopol u svom području, a svoju nevjerojatnu moć crpe iz hrpe podataka koje prikupljaju.

Facebook, primjerice, niže afere, poput one kada je Cambridge Analytici omogućio uvid u baze podataka svojih korisnika. Twitter je na udaru zbog hrpe lažnih vijesti koje se njime šire, dok je Google, kada je riječ o tražilicama, nenadmašni svjetski vladar s obzirom na to da mu je udjel 90 posto, a algoritmi, ma što god oni rekli, ipak nedovoljno transparentni. Trump, ma koliko god važio za samovoljnog i kontroverznog te iznimno moćnog predsjednika, u udaru na tehnodivove može prikupiti simpatije. Europa, primjerice, već niz godina smišlja način kako im ograničiti utjecaj, kako zaštiti podatke kojima se služe te natjerati ih da plaćaju više za svoju dominaciju, a pritom ih na neki način i kontrolirati.

Donald Trump Ovo nije 1974. Trumpovi problemi nisu novi Watergate

Usto je zloupotreba online platformi, koje u najgorem slučaju koriste teroristi i svi koji putem njih siju govor mržnje ili šire lažne vijesti, mnoge usmjerila da obrate pažnju te da upravo društvene mreže stave na stup srama uz očekivanje da riješe probleme interno ili, ako ne budu uspješne, nekim novim regulativama.

Trump sada i prijeti osmišljavanjem dodatne regulative. Tu bi doista mogao naići na plodno tlo jer mnogima se ne sviđa moć koju Silicijska dolina gomila u svojim redovima. Ipak, kada se uzme u obzir politički trenutak koji je Donald Trump izabrao za “samoguglanje”, kao i optužba da su gotovo svi mediji u Sjedinjenim Državama ljevičarski, nije izvjesno da ima na umu širu društvenu korist.

Naime, sredinom mandata aktualnog predsjednika tradicionalno se održavaju izbori za Predstavnički dom i Senat, a to će se dogoditi 6. studenoga. Tada će se birati 435 članova Predstavničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni dužnosnici.

Facebook Dominantni položaj Njemačka planira prve korake u istrazi protiv Facebooka

Trump je izjavio da će njegove politike biti “nasilno” poništene ako demokrati pobijede na tim izborima. Ishod izbora važan je jer će o tome ovisiti kako će u posljednje dvije godine mandata provoditi svoj program. Republikanci trenutačno drže većinu u oba doma Kongresa, no neki demokrati predviđaju “plavi val”. Trumpove poruke usmjerene su prema izborima te u tom kontekstu valja gledati i lobiranje na društvenim mrežama, njihovo prozivanje, ali i sve njegove objave. Priskrbile su mu već popularnost u vrijeme predsjedničke kampanje, logično je da ih iskoristi ponovno. 

VIDEO Tomislav Krasnec o Donaldu Trumpu

[video: 26387 / ]
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Stanje na hrvatskim cestama - godišnje u prometu stradava grad veličine Samobora

A1 izdvaja za Vas

  • Andro:

    Apsolutno ispravno zapažanje. Slika svijeta koju daju tkz. mediji i stvarna slika se dramatično razlikuju. Ispravka bi bila jedino ta što se ne radi o lijevim medijima nego o liberalno anarhističkim medijima. Lijevo je paradigma za socijalu prava radnika pravednije ... prikaži još! društvo ideološki zasnovano na materijalizmu. U principu danas takve tkz. lijeve opcije ne postoje. Liberalni anarhizam je paradigma za svekoliki kaos u praktičnom i duhovnom smislu. Rečeno jezikom crkve. Sotonizam.

  • zaokica:

    istina je ...google je neko stvorio ne da bi zaradio nego da bi kontrolirao i tebe i mene a mozes mislit alkaidu pa i trampa koji jakim financijerima NEODGOVARA jer je dirnuo u gnijezdo STRSLJENOVA

  • vorda400:

    Ko da slušam sanadera za sve su ga krivo optužili neki ljudi iz sjene a on dobar ko kruh