Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija Uljanik

Brajković, Klarić i Pliško pušteni na slobodu. Šestorici određen istražni zatvor

Autori: Vecernji.hr, Hina
28.03.2019.
u 12:46

Policija ih je uhitila i sumnjiči ih za djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru. Kaznena djela su počinjena na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje se na više od 1,2 milijarde kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci jučer je ispitalo svih 12 uhićenika, a za devetoricu osumnjičenih predloženo je određivanje istražnog zatvora. Sudac istrage donio je odluku o istražnom zatvoru za šestoricu osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sa slobode će se braniti bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić te bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković. 

Za trojicu uhićenih u akciji Uljanik Županijsko državno odvjetništvo nije zatražilo određivanje istražnog zatvora, a riječ je o direktoru Uljanik pomorstva za usluge Elvisu Pahljini, bivšem direktoru Uljanik brodogradilišta Eduardu Milovanu, direktoru Uljanik Shipmanagmenta Darku Šorcu.

1/5

Tijek događaja: 

13:12 – Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko pozdravio je odluku Trgovačkog suda u Rijeci koji je odgodio odluku o stečaju riječkog 3. maja, a stav Vlade – da ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, ali ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci – ocijenio je pozitivnim jedino ako to rješenje nije stečaj. Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države i ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci, rekao je u četvrtak na Vladinoj sjednici premijer Andrej Plenković.

"Podržavam stav Vlade jedino ako to rješenje nije stečaj. Stoga očekujemo konkretne poteze i signale Vlade, očekujemo jednu vrst privremenog financiranja kako bi se radnicima isplatile zaostale plaće i kako bi konačno stali na noge", izjavio je u Puli sindikalac Šverko. 

12:43 – Sudac istrage donio je odluku za devetoricu osumnjičenih u aferi Uljanik. Za Brajkovića, Pliška i Klarića odbijen je prijedlog Županijskog državnog odvjetnika o određivanju istražnog zatvora. Oni su pušteni na slobodu. Ostalim osumnjičenicima određen je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, rekao je odvjetnik Domagoja Klarića.

Odvjetnici onih kojima je određen istražni zatvor redom su nezadovoljni odlukom.

"Nismo zadovoljni odlukom suda. Smatramo da ŽDO nije naveo nijednu okolnost da bi moj branjenik utjecao na svjedoke. Nije bilo nijednog podatka da je netko probao utjecati. Žalit ćemo se", rekla je odvjetnica jednog od osumnjičenih.

12:38 – Završeno je saslušanje devetorice osumnjičenih. Onima kojima je određen pritvor određen je zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. 

12:04 – Ne dopuste li iz Uljanika nastavak rada na polarnom kruzeru, odvjetnički tim brodovlasnika Scenic grupe podnijet će kaznene prijave protiv Štrajkaškog odbora i Uprave pulskog brodogradilišta, stoji u pismu odvjetnika Scenik grupe iz Australije, vlasnika kruzera koji se gradi u Uljaniku, a to je u četvrtak potvrdio i čelnik Štrajkaškog odbora Boris Cerovac.

"O tome smo raspravljali na današnjoj sjednici Štrajkaškog odbora. Situacija je doista teška i neizdrživa, prijetnje stižu sa svih strana, od brodovlasnika i kooperanata do samih radnika i političara. Radnici su već osmi dan u štrajku, kooperantima je i dalje ulaz u krugu brodogradilišta zabranjen, a hoće li se ta odluka promijeniti, ostaje da se vidi", izjavio je Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata. Novinare je zanimalo i kako tumači to što se u pojedinim medijima i njegovo ime pojavilo među osobama osumnjičenima za malverzacije u Uljaniku.

Naime, upravo je Cerovac kao predstavnik radnika bio član Nadzornog odbora Uljanik brodogradilišta od 2007. do 2013. godine, imenovan od tadašnjeg Radničkog vijeća.  

"Ovo je veliki igrokaz, sada je krenula hajka na mene kako bi i mene ocrnili. Nitko me još nije kontaktirao, a ako me policija pozove na razgovor, rado ću se odazvati. Uostalom, prije otprilike dva mjeseca bio sam na razgovoru na policiji u svojstvu svjedoka. Stoga sam tu, neka me zovu, ja ću se bez problema odazvati", izjavio je Hini. Naglasio je da je i tada, kao član Nadzornog odbora Uljanik brodogradilišta, upozoravao na nepravilnosti u gradnji četiriju brodova s velikim gubicima, tzv. balkova.

11:49 – Odluka o istražnom zatvoru devetorice osumnjičenih bit će donesena oko 12.30 sati. Potvrdio je to odvjetnik Antona Brajkovića. Ne znam što će biti. Riječ je o vrlo opširnom predmetu. Tu je i tužiteljima vrlo teško. Na strani optužbe trebali bi biti i stručnjaci iz brodogradnje", rekao je. Kaže da ne može predvidjeti koliko će postupak trajati. "Jedini sličan predmet koji mi pada na pamet je Agrokor", dodao je.

11:39 – "Sagledavali smo krizu u Uljaniku sa svih aspekata i u poziciji smo da moramo donijeti odluku. Pokazali smo dobru volju prema radnicima i sindikatima", rekao je premijer Andrej Plenković. "Mi smo u želji očuvanja dali podršku novoj Upravi. Nakon jamstva uložili smo dodatne napore, osigurali plaće radnika, isplatili plaće", rekao je.

"Plan restrukturiranja iznosio bi 10 milijardi i 800 milijuna kuna, a minimalno sedam milijardi i 500 milijuna kuna. Provođenje ovakvog programa restrukturiranja zahtijevalo bi veliko financijsko izlaganje, a bilo bi i veliko opterećenje za sve građane", rekao je premijer. Vlada ne može podržati ovakvo restrukturiranje, treba tražiti nova rješenja, dodao je. Više pročitajte OVDJE.

11:20 – Na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno je ročište radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj.  Stečaj je odgođen za 17. travnja. Više pročitajte OVDJE.

10:54 – Ministri su u četvrtak prije sjednice Vlade suzdržano najavljivali odluku koju bi Vlada danas mogla donijeti o restrukturiranju Uljanika, ne izjašnjavajući se izravno jesu li za stečaj ili za restrukturiranje.

"Bit će odluke", rekao je u prolazu ministar gospodarstva Darko Horvat na ulasku u Banske dvore, upitan ima li odluke na horizontu. Rječitiji nije bio ni ministar financija Zdravko Marić. Rekao je tek kako "ne bi ništa prejudicirao".

Nešto više novinarima je rekao ministar uprave Lovro Kuščević koji ipak nije izričito odgovorio kakva će biti odluka Vlade.  "Vidjet ćete danas odluku Vlade. Očekujem da će ta odluka biti najbolje što je moguće za hrvatski proračun i nastavak brodogradnje", rekao je Kuščević. 

Video: Nobilo nakon ispitivanja u DORH-u Giannija Rossanda

I na izravan upit čemu je sklon, odgovara kako je sklon tome da se "zaštiti hrvatski proračun i nađe model koji bi na neki način jamčio opstanak hrvatske brodogradnje". Ministar uprave pritom napominje kako stečaj nužno ne znači prekid, kako je do sada bilo puno dobrih pozitivnih primjera da je stečaj rezultirao time da tvrtka nastavi uspješno poslovati. 

"Nadam se da bi bilo dobro rješenje da brodogradnja ostane živa ako je ikako moguće. Međutim, moramo voditi računa o proračunu i mogućnostima proračuna", rekao je Kuščević. 

Na izravne upite hoće li u konačnici odluka biti stečaj, odnosno stečaj s preustrojem, ministar uprave ponavljao je kao ne želi prejudicirati, kako će se vidjeti kakva će biti odluka Vlade, kako treba biti svjestan mogućnosti proračuna i "donijeti  tešku ali najbolju moguću odluku". 

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar kazao je kako je njegov stav da rješenje za Uljanik grupu mora biti ono koje će radnicima omogućiti puno bolju plaću nego što je danas.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nada se prijedlogu koji će, kako je rekla, voditi računa o tome kako se troši novac poreznih obveznika.

Kako je rekla, često razmišlja o tome što bi se u sustavu obrazovanja moglo učiniti s tri i pol milijarde kuna, koliko bi se trebalo još izdvojiti za jamstva. Moglo bi se, kaže ona, otvoriti tri nove škole po županiji i vjerojatno osigurati besplatne udžbenike za osnovnu i srednju školu za razdoblje od 10 do 15 godina, a s 35 milijardi kuna, koliko je u brodogradilišta plasirano zadnjih tridesetak godina, mogla bi se osigurati cjelodnevna nastava i kompletirati oprema za škole u cijeloj zemlji.

10:35 – Iz Uljanik plovidbe u četvrtak su izvijestili da je direktor tvrtke Dragutin Pavletić u srijedu podnio ostavku te je za novog direktora imenovan Igor Budisavljević. U objavi tvrtke navodi se da je Pavletić u srijedu 27. ožujka podnio ostavku na svoju funkciju. Na sjednici Nadzornog odbora Uljanik plovidbe održanoj u srijedu odlučeno je o imenovanju novog direktora – imenovan je Igor Budisavljević i to na mandat od pet godina. Budisavljević ima tridesetogodišnje iskustvo u pomorstvu, imenovan je na mandat u trajanju od pet godina i s ovlaštenjem da tvrtku zastupa samostalno i pojedinačno.

Mandat imenovanog direktora započeo je s danom 27. ožujka, navodi se. Uljanik plovidba jučer je zaprimila i ostavku člana i zamjenika predsjednice Nadzornog odbora Antona Brajkovića. Društvo će, kako se ističe, u najkraćem mogućem roku poduzeti sve zakonom propisane radnje za imenovanje novog člana Nadzornog odbora.

9:18 – Svi osumnjičenici došli su na Sud u Rijeku. Čeka se odluka o pritvoru.

8:26 – Na Trgovačkom sudu u Rijeci u 11 sati održat će se ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem 3. maj, a takvo je ročište za Uljanik brodogradilište zakazano za petak na Trgovačkom sudu u Pazinu. Više pročitajte OVDJE.

8:15 – Odlučujemo o osnovanosti istražnog zatvora – rekao je sudac istrage Duško Tišma. – Mi ćemo odlučiti ima li osnove ili nema – dodao je sudac nakon novinarskog pitanja ima li osnove za to.

8:00 – Trojica uhićenih u akciji Uljanik branit će se sa slobode, doznaje N1 jutros. Riječ je o direktoru Uljanik pomorstva za usluge Elvisu Pahljini, bivšem direktoru Uljanik brodogradilišta Eduardu Milovanu, direktoru Uljanik Shipmanagmenta Darku Šorcu.

1/32

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je u srijedu ispitalo svih 12 uhićenika te je nakon ispitivanja sucu istrage Županijskog suda u Rijeci podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv devetero uhićenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a protiv petorice od njih devet i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela, izjavila je u srijedu glasnogovornica Županijskog državnog odvjetništva Tea Radovani. Kako je rekla, za trojicu nije predložen istražni zatvor jer nema osnove za određivanje i oni izlaze iz pritvora. Dodala je kako će daljnje državnoodvjetničke odluke biti objavljene na internetskim stranicama.

Radovani je još rekla i da je ŽDO u Rijeci zaprimio kaznenu prijavu policijskog USKOK-a protiv 12 hrvatskih državljana zbog postojanja osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela iz područja gospodarstva i to kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te jednog kaznenog djela subvencijske prijevare.

Osnovano se sumnja da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule u razdoblju od siječnja 2010. do listopada 2017., na štetu Uljanika i 3. maja te državnog proračuna, rekla je Radovani.

U akciji Uljanik privedeni su bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Anton Brajković, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, predsjednik Uprave 3. maja Maksimilijan Percan, direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić, direktor Uljanik Shipmanagmenta Darko Šorc, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, direktor Uljanik Pomorstva za usluge Elvis Pahljina, bivši direktor Uljanik Brodogradilišta Eduard Milovan te bivši direktori 3. maja Zdravko Pliško i Domagoj Klarić. Osumnjičeni su za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, počinjene na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje na više od 1,2 milijarde kuna.

Od svih 12 osumnjičenika veći dio branio se šutnjom dok je manji dio iznosio obranu. Branitelj Antuna Brajkovića, odvjetnik Goran Marjanović rekao je da je Brajković iznosio obranu, da će se u daljnjem postupku aktivno braniti te da je naveo kako je sve što je radio, radio na dobrobit Uljanika.

Odvjetnik Pavle Peršić, branitelj Eduarda Milovana, rekao je  kako je on iznio kratku obranu i da je osporio bilo kakvo nezakonito postupanje. Branitelj Elvisa Pahljine, odvjetnik Goran Veljović naveo je da obranu danas nisu iznosili i da se Pahljina branio šutnjom. Naglasio je da nisu imali dovoljno vremena za valjanu pripremu, da je spis na koji su se trebali očitovati složen te da očekuje da će Pahljina biti pušten na slobodu.

1/32

Braniteljica Dragutina Pavletića  Marija Budimir rekla je da je njezin branjenik u cijelosti iznosio obranu, da nema što skrivati i ne smatra se krivim.

Policija ih je uhitila i sumnjiči ih za kaznena djela zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru, koja su počinjena na štetu brodogradilišta u Puli i Rijeci i državnog proračuna. Materijalna šteta procjenjuje se na više od 1,2 milijarde kuna.

VIDEO Uhićeni u akciji Uljanik stigli na ispitivanje:

Komentara 20

GO
Gomila
08:29 28.03.2019.

Miletic Jakovic Flego istarski sudci policajci zupani jedna velika hubotnica

RO
ronyday
08:55 28.03.2019.

IDS mafija glavni je krivac pljačke Uljanika , jer je Uljanik služio njima kao kasica prasica, uhljebljivanje svojeg članstva na neradnim radnim mjestima. Mreža pljačke išla je preko kooperanata, dobavljača, raznih tvrtki i obrtnikakoje su mitom i korupcijom dobivale poslove.

GO
Gomila
08:27 28.03.2019.

Radinci placali za njihove vile finacirali politicare

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije