Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čuvanje baštine

Nakon 24 godine izveden veličanstveni Triljski misal

Djevojke s Cetine u prepunoj crkvi sv. Mihovila izvele glazbeno-scensko djelo Triljski misal
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/10
23.12.2017.
u 18:26

Triljski misal premijerno je izveden 1993. u čast Igoru Lipotiću, prvom poginulom branitelju iz Trilja, diverzantu 126. brigade HV-a

Crkva svetog Mihovila u Trilju u ovo predbožićno vrijeme bila je savršena pozornica za izvedbu Triljskog misala, jedinstvenog glazbeno-poetskog djela Jovice Škare, koji su otpjevale Djevojke s Cetine, pjevački ansambl koji se sastao nakon punih 25 godina i među sumještanima izazvao burne emocije, i suze i radost.     

Slave 800 godina Trilja

Misal je premijerno izveden 1993. u čast Igoru Lipotiću, prvom poginulom branitelju iz Trilja, diverzantu 126. brigade HV-a. Nakon gotovo 25 godina dorađen je uz dirigentsku palicu njegova autora Jovice Škare, koji je vodio ansambl Djevojke s Cetine kada su 80-ih godina nastupale diljem bivše države, i izveden na istom mjestu u čast svim poginulim braniteljima.

– Čestitam i zahvaljujem Djevojkama s Cetine koje su dale sve od sebe te sačuvale ono čemu je prijetio zaborav. Veličanstvenom izvedbom zaokružili smo obećanje da ćemo Trilju za 800. obljetnicu darovati 55 darova – rekao je don Josip Dukić, predsjednik Kulturnog društva Trilj, uz Župu sv. Mihovila organizator izvedbe, uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović čiji je izaslanik bio župan Blaženko Boban.

– Misal ujedinjuje prošlost, učvršćuje sadašnjost i zalog je budućnosti. Kada bi riječi koje je Jovica napisao čuli oni koji su otišli iz domovine, vjerujem da bi se brzo vratili – bio je ganut župnik don Stipe Ljubas. Uz pjesme u izvedbi Djevojaka s Cetine isprepleten je lirski tekst koji su kazivali Ksenija Prohaska, Irena Bradarić, Marko Duvnjak i Denis Šabić.     

Djevojke s Cetine u prepunoj crkvi sv. Mihovila izvele glazbeno-scensko djelo Triljski misal
1/11

Nagrada za čuvanje baštine

– Misal je nešto najsvetije, a kada se nađe poveznica molitve, domovinske žrtve i ljubavi, moramo ostati zadivljeni – rekao je triljski gradonačelnik Ivan Šipić.

Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za doprinos očuvanju narodne baštine Djevojkama s Cetine uručio je uime zamjenika glavnog tajnika Društva skladatelja Darka Bakića, također Triljanina kojeg je Škaro učio svirati gitaru, Dražen Klarić, glavni urednik Večernjeg lista. Prema Škarinim riječima, ovo ne bi trebala ostati jedina izvedba. Pozvali su ih u Njemačku, a i u drugim župama rado bi ih slušali u svojim crkvama.     


Komentara 4

Avatar Idler 3
Idler 3
16:13 23.12.2017.

A snimka izvedbe ?!

SM
Smečernji
19:48 23.12.2017.

Ako se ne varam, autor ovog misala je poznatiji po evergrinima "Tito, Tito" i "Neka živi Jugoslavija"...

NO
nogogaz
17:32 23.12.2017.

Steta za pokojnog Praljka...da je jos živ moga bi visit usrid zagreba iz bozicnog drveta...ko pravi anđeo! Nevin ko od majke rodjen!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije