Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žumberak

Specijal Žumberak pronađite u samostalnoj prodaji!

Specijal Žumberak
03.02.2022.
u 14:44

Od subote 5. veljače potražite na svim kioscima po cijeni od 25 kn.

Osmanska vlast na hrvatskom tlu bila je prava katastrofa, dugo je bilo prevladavajuće mišljenje tradicionalnih povjesničara. No doktorica turkologije otkriva malo drugačiju sliku...

Za dva stoljeća osmanske najezde zadesila je Hrvatsku i hrvatski narod prava katastrofa, kakvu nije doživio niti jedan narod u Europi. U prah i pepeo bilo je pretvoreno 3000 naselja, a zajedno s njima iščezlo je i stanovništvo. (...)

Porušeno i razoreno je više od 550 crkava i samostana koji su činili žarišta pismenosti i kulture. Propalo je nekoliko tisuća plemićkih kurija, zatrto je srednje i niže plemstvo i svećenstvo, uništeni su obrazovani sloj stanovništva, kulturna dobra i svi tragovi pismenosti, a na tisuće žena, djece i muškaraca odvedeni su u zarobljeništvo.

Ništa manje stradalo ih je na bojnom polju braneći svoju zemlju, slobodu i opstojenost. Nekad cvatuće, gospodarski snažne i gusto naseljene pokrajine u kojima se živjelo dobro i udobno, znatno bolje i na višoj razini nego u mnogim dijelovima zapadne Europe, pretvorene su u zastrašujući pustoš. Što je, zapravo, sve uništeno nije moguće ni reći u nedostatku pisane riječi. Dosegnuti stupanj razvoja nasilno je prekinut i stoljećima vraćen unazad…

Čitavu priču o tome kako su Turci prodirali na naše prostore čitajte u specijalu Večernjeg lista – Žumberak kojeg možete pronaći na svim kioscima od subote 5. veljačeZbog velikog interesa čitatelja naklada je povećana za područje Samobora i okolice.

Otkrijte nevjerojatan i mističan Žumberak. Doznajte tko su hrvatski grkokatolici i od kuda su stigli na Žumberak? U specijalu donosimo priču o Janku Šajtoviću Krabatu, uskoku kojeg slavi Njemačka, a po njemu je Hollywood snimio film. Čitajte i kako su nepobjedivi Uskoci obranili Zagreb.

Specijal Žumberak potražite na svim kioscima za samo 25 kn.

Popis prodajnih mjesta možete pronaći ovdje.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije