Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gotovina i ribari spašavali farmu tuna od olujnog juga

Opasnost je bila realna, a na kocki je bio cijeli početni Gotovinin biznis
14. studenoga 2014. u 20:25 37 komentara 12412 prikaza
ante gotovina
Foto: Boris Ščitar
Pogledajte galeriju 1/2

Tri dana i tri noći, toliko je dugo trajala borba umirovljenog hrvatskog generala, Ante Gotovine i njegovih ribara kako bi sačuvali farmu tuna koja se nalazi nekoliko kilometara od Biograda, u Murterskom moru. Protivnik im je, ovoga puta bilo olujno jugo, koje je snagom "6" puhao i prijetio počiniti štetu na tzv. "kavezima" u kojima se nalaze tune i koju tvrtka Pelagos net (u suvlasništvu Gotovine i njegovog dugogodišnjeg prijatelja Milana Mandića) uzgaja na tom mjestu već skoro godinu i pol dana.

Toliko, naime traje ciklus u kojemu se uhvaćene tune hrane stotinama tona sardina kako bi narasle do konzumne veličine. Kavezi, kako se nazivaju plutajuće pojačane mreže u kojima se uzgaja tuna, promjera su 50 metara, a sežu i do 80 metara u dubinu. Gotovinina farma tuna nalazi se u blizini otočića Gira, a tijekom ekskluzivne reportaže s farme, Gotovina je za Večernji list ispričao kako, osim tečaja jena prema dolaru (kupci tuna su Japanci) jedino strahuje još od jakog juga, koji bi mogao razbiti kaveze s tunama. - Uzgajaš ih, porastu i kad ih trebaš prodati, one otplivaju, kazao nam je tom prilikom Gotovina. Prošlog tjedna su se prema farmi valjali valovi od 6 metara, stoga se u Gotovinin tim uvukla velika nervoza.

ante gotovina NEDIPLOMATSKI General Ante Gotovina uspio pomiriti esdepeovca i hadezeovca Florence Hartmann florence hartmann 'U EU biste ušli 
5 godina prije 
da je Račan 
uhitio Gotovinu' ante gotovina EKSKLUZIVNO Ante Gotovina: Upravljanje tvrtkom ne razlikuje se toliko od upravljanja postrojbom

Opasnost je bila realna, a na kocki je bio cijeli početni Gotovinin biznis. Jer, u prosincu stižu kupci koji će kupiti tunu iz prvog Gotovininog izlova! Na sreću svih u Pelagosu, olujni se jugo ispuhao i ostavio farmu neoštećenu, potvrđuje i Gotovinin prijatelj i kum, Željko Dilber. Pomoglo je i to što je oprezni general, još dok je, prije godinu i pol podizao farmu, sa svojim prijateljem Mandićem poduzeo i "mjere dodatnog osiguranja". Pojačao je, naime s još jednim golemim prstenom od neprobojne tvrde gume obruč oko kaveza s tunama, upravo zbog opasnosti od juga.

Tune se, inače jako plaše oluja, posebice grmljavine i munja, tako da se na otočiću Gira nalaze i kranovi s jakom rasvjetom, koja i po noći smiruje tune. Gotovina je, dakle "preživio" i olujni jugo, te mu predstoji i prosinačka, prva "berba". Nakon koje će već biti bliže odgovoru – hoće li mu se taj biznis, za koji je podigao milijunske kredite za kaveze, brodove i opremu - isplatiti.

>> Gotovina će se politički odrediti kad bude trebalo

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu