Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
3 dana borbe na pučini

Gotovina i ribari spašavali farmu tuna od olujnog juga

ante gotovina
Foto: Boris Ščitar
1/2
14.11.2014.
u 20:25

Opasnost je bila realna, a na kocki je bio cijeli početni Gotovinin biznis

Tri dana i tri noći, toliko je dugo trajala borba umirovljenog hrvatskog generala, Ante Gotovine i njegovih ribara kako bi sačuvali farmu tuna koja se nalazi nekoliko kilometara od Biograda, u Murterskom moru. Protivnik im je, ovoga puta bilo olujno jugo, koje je snagom "6" puhao i prijetio počiniti štetu na tzv. "kavezima" u kojima se nalaze tune i koju tvrtka Pelagos net (u suvlasništvu Gotovine i njegovog dugogodišnjeg prijatelja Milana Mandića) uzgaja na tom mjestu već skoro godinu i pol dana.

Toliko, naime traje ciklus u kojemu se uhvaćene tune hrane stotinama tona sardina kako bi narasle do konzumne veličine. Kavezi, kako se nazivaju plutajuće pojačane mreže u kojima se uzgaja tuna, promjera su 50 metara, a sežu i do 80 metara u dubinu. Gotovinina farma tuna nalazi se u blizini otočića Gira, a tijekom ekskluzivne reportaže s farme, Gotovina je za Večernji list ispričao kako, osim tečaja jena prema dolaru (kupci tuna su Japanci) jedino strahuje još od jakog juga, koji bi mogao razbiti kaveze s tunama. - Uzgajaš ih, porastu i kad ih trebaš prodati, one otplivaju, kazao nam je tom prilikom Gotovina. Prošlog tjedna su se prema farmi valjali valovi od 6 metara, stoga se u Gotovinin tim uvukla velika nervoza.

Opasnost je bila realna, a na kocki je bio cijeli početni Gotovinin biznis. Jer, u prosincu stižu kupci koji će kupiti tunu iz prvog Gotovininog izlova! Na sreću svih u Pelagosu, olujni se jugo ispuhao i ostavio farmu neoštećenu, potvrđuje i Gotovinin prijatelj i kum, Željko Dilber. Pomoglo je i to što je oprezni general, još dok je, prije godinu i pol podizao farmu, sa svojim prijateljem Mandićem poduzeo i "mjere dodatnog osiguranja". Pojačao je, naime s još jednim golemim prstenom od neprobojne tvrde gume obruč oko kaveza s tunama, upravo zbog opasnosti od juga.

Tune se, inače jako plaše oluja, posebice grmljavine i munja, tako da se na otočiću Gira nalaze i kranovi s jakom rasvjetom, koja i po noći smiruje tune. Gotovina je, dakle "preživio" i olujni jugo, te mu predstoji i prosinačka, prva "berba". Nakon koje će već biti bliže odgovoru – hoće li mu se taj biznis, za koji je podigao milijunske kredite za kaveze, brodove i opremu - isplatiti.

>> Gotovina će se politički odrediti kad bude trebalo

Ključne riječi

Komentara 37

Avatar EU afrodita
EU afrodita
21:54 14.11.2014.

puno uspjeha Anti u businessu

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
21:00 14.11.2014.

Sretno Ante i neka bude bogata prva "berba".

PA
pandora
01:12 15.11.2014.

Boze cuvaj hrvatsku sirotinju a bogati se sami zasebe pobrinu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije