Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raste broj kandidata

U SDP-u neće birati samo između Picule i Ostojića. Treća opcija za šefa želi Miljenića ili Mrsića

sdp
15.09.2016.
u 08:45

Picula bi stranku vodio iz Bruxellesa, što je izazvalo vrlo negativne reakcije članova

Članstvo SDP-a na unutarstranačkim izborima definitivno neće birati samo između dvojice aktualnih potpredsjednika stranke Tonina Picule i Ranka Ostojića. Predsjednik SDP-a Osječko-baranjske županije i saborski zastupnik Domagoj Hajduković treći je kandidat koji želi na čelo stranke, a iako je najmlađi kandidat i ima samo 35 godina, priča se da ga “guraju” neki ugledni članovi Partije. No broj kandidata vjerojatno će i dalje rasti.

Kako sada stvari stoje, na “meniju” će se naći kandidat barem još jedne struje.

Treća opcija, doznajemo, već se stvara oko bivšeg ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića i ministra pravosuđa Orsata Miljenića. Kako neslužbeno doznajemo, postoji ideja da jedan od njih dvojice bude kandidat za šefa SDP-a i da, tko god to bio, jedan drugog podupru u kandidaturi.

Štoviše, već je i počelo lobiranje u SDP-u za što širu podršku upravo toj opciji. Oni koji ih podržavaju kažu da i jedan i drugi imaju i pluseva i minusa i da su im za sada šanse da budu kandidati podjednake.

Obojica su bila dobri ministri i iza sebe ostavila rezultate, nisu isključivi i mnogi u stranci misle da su ljudi koji okupljaju i da bi mogli ujediniti dvije posvađane struje, što je ostavština još od zadnjih unutarstranačkih izbora.

S druge strane, Mirando Mrsić definitivno ima “uteg” što je član aktualnog Predsjedništva, dok Orsat Miljenić taj nedostatak nema, relativno je novo lice na političkoj sceni, a najveći mu je problem što je član SDP-a tek od siječnja ove godine.

To nije nebitno s obzirom na to da se predsjednik stranke bira po principu jedan član – jedan glas. No unatoč tome upravo Orsatu Miljeniću potporu je jučer dao i član Predsjedništva SDP-a Siniša Hajdaš Dončić gostujući na televiziji 24 sata.

– Orsat Miljenić ima sve atribute da se upusti u tu kandidaturu i on bi bio osvježenje. SDP bi dobio plus ako se Orsat odluči kandidirati. Ja bih se odlučio za program kandidata koji može odgovoriti izazovima 21. stoljeća.

Treba se obraćati građanima čije smo povjerenje izgubili. Prosuđivat ću kandidate po programu, ne emocijama. Neću se aktivno uključivati u kampanju, a Miljenić će, ako se pojavi kao kandidat, moj glas imati – kazao je Siniša Hajdaš Dončić koji ima veliku stranačku bazu na sjeveru Hrvatske.

Za Ranka Ostojića, koji je najavio kandidaturu za šefa SDP-a, Hajdaš Dončić je pak rekao kako neće reći “ni da ni ne”.

Nije tajna i da je dio aktualnog vodstva nezadovoljan Ostojićevim “istrčavanjem”. Očekivali su da će prvo sjesti i pokušati naći zajedničkog kandidata o kojem bi se svi dogovorili, no to se na kraju nije dogodilo.

I dok aktualno vodstvo uglavnom još kalkulira te čeka koje će se sve kandidature naći na stolu, kandidat koji je prvi istaknuo kandidaturu Tonino Picula već dobiva žestoke kritike na svoj račun.

Jedna takva stigla mu je jučer iz Rijeke, i to od Zlatka Komadine za kojeg su mnogi vjerovali da će svoju potporu dati upravo Piculi. Komadini je zasmetala Piculina izjava da će stranku, ako pobijedi, voditi iz Bruxellesa.

– Glavni grad Hrvatske je Zagreb, a ne Bruxelles – poručio je Komadina. Može li se iz ove njegove izjave iščitati da Picula nema njegovu podršku, ubrzo će se doznati.

Nije isključeno da će Komadina stati uz kandidata zagrebačke organizacije koja, priča se, želi svog kandidata. Navodno se premišljaju između Davora Bernardića, šefa gradske organizacije, i Rajka Ostojića, koji je bio šef Komadinine kampanje na izborima u SDP-u ovog proljeća.     

>> Picula otkrio dva motiva zbog kojih kreće u utrku za šefa SDP-a

Komentara 3

DU
Deleted user
09:27 15.09.2016.

Jedino Picula dolazi u obzir, sve ostalo je isto što i Milanović

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
09:47 15.09.2016.

Bilo bi dobro kad bi dobili domoljubnu ljevicu koja se bori za malog covjeka i nacionalne interese. U Hrvatskoj do sada toga nije bilo, gledajuci ove kandidate nece ni biti tako brzo.

DU
Deleted user
10:11 15.09.2016.

To je veliki pomak za Partiju. Do sada je vođa (dva puta) biran samo pola godine nakon što je prethodni umro, nakon što se centralni komitet (uplašen kakav već jest za vlastite izglede kod vođe) stvarno uvjerio da Nezamjenjivog Vođe više nema. Teško je procijeniti kako će demokratizacija promijeniti Partiju, hoće li se još uvijek živi Vođa nametati, te kako će se postaviti centralni komitet kada će morati ići po svoje mišljenje kod novog vođe pored starog, živog i zdravog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije