Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POZIVNI CENTAR

Trebate informaciju vezanu o koronavirus? Nazovite 113

Ilustracija
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/3
18.03.2020.
u 12:13

Također, Hrvatski crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, a broj je 113.

Građanima će, pozivom na taj broj, od 7 do 22 sata svaki dan na upite odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci. Nacionalni stožer civilne zaštite otkrio je na današnjoj konferenciji za medije da će novu liniju pratiti stalno desetak ljudi.

VIDEO Znanstvenik Ivan Đikić o pandemiji i situaciji s koronavirusom

- Prosječno primamo 4000 poziva, u posljednjim tjednima to je oko 6000. Prosječno trajanje poziva također je veće. Građani najčešće zovu jer ne mogu dobiti epidemiologe, ili se spremaju na put ili im netko dolazi pa pitaju kakva je procedura - kazao je za Dobro jutro Hrvatska Davor Spevec, šef Ravnateljstva Civilne zaštite.

Ministarstvo poziva građane da se pridržavaju svih dosad donesenih mjera  jer odgovornim ponašanjem može se smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Posebno se apelira da sve osobe starije životne dobi i osobe koje boluju od kroničnih bolesti ostanu u svojim kućanstvima i izlaze samo u slučaju nužde jer imaju veći rizik od razvoja težeg oblika koronavirusa.

Hrvatski crveni križ će koordinirati aktivnosti dostave temeljnih namirnica i lijekova osobama starije životne dobi. Također, Hrvatski crveni križ otvorio je telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni koje su otvorene 24 sata dnevno:

  • Za Istarsku županiju: 091 300 2626
  • Za Varaždinsku županiju: 091 564 6361 i 091 935 2424
  • Za Ličko-senjsku županiju: 099 314 517
  • Za Sisačko-moslovačku županiju: 091 9522 452
  • Za Splitsko-dalmatinsku županiju: 112 (operater će prespojiti poziv Gradskom društvu Crvenog križa Split; podrška je dostupna svakodnevno od 8 do 20 sati)

Podsjetimo, Vlada Republike Hrvatske napravila je i službenu stranicu www.koronavirus.hr za pravodobne i točne informacije vezane uz aktualnu pandemiju. Na njoj su podijelili i tekst u kojem su detaljno objasnili sve mitove i istine, a tamo se tkaođer mogu naći ostali važni brojevi.

VIDEO Mobilni kontejneri u kojima se građani mogu testirati na koronavirus

>> Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije