Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan zaljubljenih

Tražila se i soba više: Za Valentinovo najtraženiji bili Zagreb i Opatija

Zaljubljeni par na Valentinovo
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
16.02.2021.
u 10:34

Protekli vikend broj gostiju skočio je na 19.000, a u pojedinim hotelima, na iznenađenje samih domaćina, sve je bilo popunjeno i tražila se slobodna soba više.

Svi su priželjkivali, ali malo se tko nadao da bi se za Valentinovo u nekim hotelima mogla tražiti soba više. Upravo se to unatoč putovanjima nesklonim pandemijskim vremenima proteklih dana dogodilo pojedinim turističkim domaćinima.

– Očekivali smo goste, ali svakako nismo pomišljali da bi hotel mogao biti pun do zadnjeg mjesta i da bi se tražila soba više – priznaje direktorica opatijskog hotela Paris Mia Josić. – Gosti su protekli vikend bili isključivo domaći ljudi, iz Zagreba, Splita, Slavonije... ali, recimo, i iz Poreča. Svi smo se već navikli na epidemiološke mjere i gosti, kao i osoblje u hotelu, nose maske i paze na razmak.

Posjećeni i Zadar te Rovinj

Ali, očito, svima je već pomalo dosta te zatvorenosti i mnogi su se poželjeli malo maknuti iz mjesta u kojem žive. A Opatija je uvijek dobar izbor. Sad je i ukrašena u znaku Dana zaljubljenih tako da je ambijent bio maksimalno ugodan i prikladan – kaže direktorica opatijskog hotela s 90 soba, gdje su svojim zaljubljenim gostima priredili i posebnu romantičnu valentinovsku večeru.

08.02.2021., Opatija - Opatijski parkovi i setnica ukraseni za Valentinovo. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija

U Opatiji su, inače, trenutačno otvorena četiri hotela, a prva dama domaćeg turizma, uz Zagreb, prednjačila je po broju turista protekli vikend. Iza ova dva grada po posjećenosti slijede Zadar i Rovinj, a Opatija je proteklih dana bila u žarištu i zahvaljujući utjecajnom američkom magazinu Forbes, koji je u povodu Valentinova sastavio listu 16 najromantičnijih destinacija u Europi. Na njoj su se, pri tome, našle čak dvije hrvatske destinacije, uz Opatiju i srcoliki otočić Galešnjak.

Kako god, broj valentinovskih posjeta počeo je rasti već prošli petak, kad je eVisitor registrirao 16.000 turista u zemlji. Najviše gostiju bilo je u subotu, čak 19.000, i otprilike dvostruko više nego prethodnih tjedana i dana. Na Valentinovo 2020. turisti su, dakako, bili i brojniji, došlo ih je oko 26.000, ali domaćini se ni sada ne žale.

Dašak optimizma

Za Valentinovo su, očekivano, domaći turisti bili brojčano premoćni i praktički se jedino njihov broj mijenjao. Stranaca je u zemlji manje-više u kontinuitetu oko četiri tisuće, a domaćih je, recimo, u petak bilo 12.000, a u subotu 15.000. Nakon valentinovskog vikenda stvari su se vratile u normalu, turista je na obali ponovno oko 9000, ali dobar posjet za Dan zaljubljenih donio je malo turističkog šušura, preokrenuo atmosferu i razbudio optimizam. Priznaje to i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić.

Video - Najveće ljubavne priče poznatih Hrvata

 

– Iako je riječ o relativno malim apsolutnim brojkama te većinom o domaćim gostima, navedeno potvrđuje da su ljudi itekako željni putovanja i odmora izvan destinacija u kojima borave. Prvu veću realizaciju prometa s inozemnih tržišta očekujemo na proljeće, odnosno kako se budu približavali ljetni mjeseci. Naravno, ako epidemiološka situacija u Hrvatskoj i na nama važnim emitivnim tržištima to dopusti – kaže čelnik HTZ-a i ujedno podsjeća koliko je važno da se poštuju epidemiološke mjere.

Uz povoljne koronabrojke Hrvatska u najmanju ruku može računati na ponavljanje lanjskih turističkih rezultata. Naša je zemlja među rijetkima koji su u prošloj godini uspjele uhvatiti polovicu turističkog prometa iz rekordne 2019. Zasad i prvih mjesec i pol 2021. godine idu u tom smjeru. Naime, od 1. siječnja do 14. veljače u Hrvatskoj je registrirano oko 148.000 turista, koji su ostvarili 503.000 noćenja, što je 53 posto od rezultata ostvarenog lani u istom razdoblju. S tim da u siječnju i veljači 2020. nije bilo problema zbog korone. Najviše noćenja od početka godine ostvarili su domaći te gosti iz BiH, Njemačke, Slovenije i Italije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije