Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Petogodišnji mandat

Traži se troje novih članova Vijeća za elektroničke medije

Foto: Petar Glebov/Pixsell
26.03.2018.
u 13:49

Novi članovi Vijeća traže se zbog isteka petogodišnjih mandata Gordani Simonović, Suzani Kunac i Robertu Tomljenoviću, zamjeniku predsjednika.

Hrvatska Vlada objavila je javni poziv za kandidiranje troje od sedmero članova Vijeća za elektroničke medije, kojima istječe petogodišnji mandat.

Prijave se podnose Ministarstvu kulture, a na temelju prispjelih kandidatura, Vlada će Hrvatskome saboru predložiti troje članova Vijeća na razdoblje od pet godina. Članovi Vijeća svoju dužnost obavljaju profesionalno, kao zaposlenici Agencije za elektroničke medije (AEM) s punim radnim vremenom.

Novi članovi Vijeća traže se zbog isteka petogodišnjih mandata Gordani Simonović, Suzani Kunac i Robertu Tomljenoviću, zamjeniku predsjednika. Svi oni u to su tijelo imenovani 2013. godine. Aktualnom predsjedniku Damiru Hajduku (na slici) drugi mandat teče od 2014. godine. Vijeće je prošle godine dobilo troje novih članova: Vanju Gavrana, Anitu Malenicu i Davora Marića.

Zakon propisuje da članovi VEM-a mogu biti samo hrvatski državljani koji imaju stručno znanje, sposobnosti i iskustvo u djelatnosti radija ili televizije, ili u izdavačkoj, kulturnoj ili sličnoj djelatnosti. Članovi Vijeća trebaju biti javni djelatnici koji su se u javnom životu istaknuli zalaganjem za poštivanje demokratskih načela i vladavinu prava, izgradnju i unaprjeđenje najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske, razvitak civilnoga društva, obranu ljudskih prava i sloboda, kao i za zaštitu slobode izražavanja. Član Vijeća ne može biti državni dužnosnik, dužnosnik u izvršnoj ili sudbenoj vlasti, kao ni dužnosnik političke stranke.

Komentara 1

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
13:57 26.03.2018.

To su javni kriteriji, stvarni kriteriji su da su dotični radili za udbu, ili da su potomci onih koji su radili za udbu, a plus je ako su bili Šoroševi plaćenici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije