Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prosvjed na Trgu maršala Tita: 'Uklonite ime ovog zločinca s trga kako bismo mogli ići dalje'

"Varaju se oni koji misle da ćemo financirati svoju propast. Sve one današnje četnike i tzv. nevladin sektor nećemo više financirati.
07. svibnja 2016. u 13:00 594 komentara 26288 prikaza
prosvjed na Trgu maršala Tita
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

"Tito je naredio i gledao pokolje u svibnju  i lipnju `45.", "Prevedite saborsku deklaraciju o osudi komunizma"; "Tito- masovni ubojica i terorist"

Poruke su to koje su bile ispisane na transparentima koji su se mogli vidjeti među oko 2000 okupljenih prosvjednika koji su danas od 11h do 12h ispred HNK-a u Zagrebu održali 10. prosvjed pod nazivom "Krug za Trg" kojim traže micanje imena Trg maršala Tita. 

Koordinator Kruga za Trg Ante Beljo na početku skupa kazao je da je trg na kojem se nalaze simbol jugoslavenskog totalitarizma, a da oni koji ga podržavaju danas se nazivaju antifašistima. 

"Varaju se oni koji misle da ćemo financirati svoju propast. Sve one današnje četnike i tzv. nevladin sektor nećemo više financirati. I nadamo se da se više nećemo dugo morati na ovaj način okupljati jer ne smijemo teret raznih mitologija ostaviti djeci. Ovo mora riješiti naša generacija, kazao je Beljo. Potom je odvjetnik i predsjednik Vijeća za toleranciju i pomirenje Vladimir Gredelj kazao da mnogi danas govore kako su ideološke rasprave suvišne.

"Kako mnogi danas, u vrijeme kada je društvo duboko podijeljeno, govore da su ideološke rasprave suvišne, a da zapravo i o tim temama treba razgovarati te kako je rekao, "konačno ukloniti ime ovog zločinca s trga kako bismo mogli ići dalje."

To da smo i danas podijeljeni šire oni iz vremena UDBA-e jer to njima odgovara, kazao je Gredelj podsjetivši da dvije europske rezolucije traže osudu komunističkih zločina, a da SDP po tom pitanju u zadnih 10 godina nije učinio ništa niti se ispričao žrtvatma Titovog vremena.

"Poručujemo vlasti da sklone s naših ulica i trgova!"

Roman Leljak, publicist i predsjednik Udruge Huda Jama iz Ljubljane, istaknuo je, pak, da komunisti i u Hrvatskoj i u Sloveniji u ovom trenutku svoju laž žele pretvoriti u istinu. 

"Hrvatski komunisti prije `41 bili su Hitlerovi zagovornici i prije I. svjetskog rata surađivali su s zločincima, a ovaj trg nosi ime zločinca i nakaze ljudskog roda i zato daj Bože da ovaj trg dobije svoje hrvatsko i domoljubno ime. Ni Hrvatska ni Slovenija neće biti dio Europe dok ulice i trgove budu nosili ime ovog zločinca, naglasio je. 

 

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • stefj:

  He, he, sad će krenuti komentari da su ovo Ustaše i fašisti... U svakom slučaju, Titeka treba osuditi kao i svakog drugog diktatora, te priznati da je komunistički režim bio totalitaran i da je prouzrokovao mnoge žrtve... To je teško, ... prikaži još! jer danas državom i medijima upravljaju potomci crvene buržoazije, a oni sigurno neće optužiti svoje očeve ili djedove, te neće priznati kako su došli do imovine...

 • Avatar Cinco
  Cinco:

  Bravo Leljak. Samo za ove naše tzv. antifšiste, a zapravo čiste fašiste, ubojstva tisuće djece i žena tijekom rata i poslije pod vodstvom zločinca Tita je normalna stvar. Taj je i prije rata pobio svoje konkurenta u KPJ. Vratiti povjesni ... prikaži još! naziv Kazališni trg.

 • Avatar MilaneseBolognese
  MilaneseBolognese:

  Nedopustivo je da u nekoj demokratskoj zemlji postoje trgovi i ulice koji nose ime po diktatoru. Tito utjelovljuje sve ono protiv čega smo se borili u Domovinskom ratu, treba podsjetiti na njegove izjave da će "prije Sava poteći uzvodno prema ... prikaži još!a Triglavu nego će Hrvati imati svoju državu", da "demokracija nije za sve nego samo za one koji misle isto kao i on", a posebno je antologijska ona da "se ne treba držati zakona kao pijan plota" pa onda pobije preko milijun ljudi. Tito je protivan ustavnim temeljima RH i trebalo bi ga staviti izvan zakona. Koliko je bolestan bio taj njegov režim vidi se po tome da je za svoga života imenovao ulice, trgove, čak i gradove po sebi - to nisu radili čak ni diktatori kao Hitler ili Kim Il-Sung, po tome je ravan jedino Staljinu. Zna se tko podržava najviše Tita, oni koji se danas najviše zalažu za toleranciju, slobodu govora i ljudska prava, a čiji preci su prije 70 godina proveli masovne zločine nad hrvatskim narodom!