Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neriješeni slučajevi

Traže ga od 1989. godine. Rudolf je imao 13 godina kada je nestao

'rudolf pavlekovic'
Foto: ''
1/4
24.09.2013.
u 17:28

Policijske statistike pokazuju da dječaci više bježe iz odgojnih domova – 2012. godine bilo je 516 bjegova dječaka i 282 bijega djevojaka, koje su sklonije odlasku od kuće.

Suzana Palm, 16-godišnjakinja iz Osijeka, ponovno je nestala. Bilo je to prošle srijede kada je iz kuće u naselju Retfala otišla u ružičastim hlačama, bijeloj majici i bijelim tenisicama s ružičastim crtama. Njezin je nestanak prijavljivan i lanjskog kolovoza pa mjesec dana poslije...

Pakao prostitucije

I Suzanina vršnjakinja iz Preloga Ana Belić nije se zaustavila na samo jednom bijegu. Najprije je početkom veljače ove godine otišla od udomiteljice iz Čakovca. No, pronađena je u Zagrebu te smještena u dom u Dugavama iz kojeg je pobjegla 1. ožujka. Od onda se vodi kao nestala. Mati Katarina Belić, koja se, kaže, trudila u životu pružiti joj sve što može, strahuje za svoju kćer. I ona je čula da je Ana uvučena u pakao prostitucije, no poručuje joj da je voli i želi joj pomoći što god da je učinila.

Može li u ovakvim slučajevima u potrazi pomoći internet i besplatni telefon?

Tomislav Ramljak, predsjednik osječkog Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, s takvim uvjerenjem priprema internetsku stranicu www.nestaladjeca.hr. A telefonska linija na kojoj se na broj 116000 besplatno može prijaviti nestanak djeteta i koja radi 24 sata otvorena je u svibnju.

– Iz Rijeke nas je u šest ujutro zvala zabrinuta majka čija se kći prethodnog dana nije vratila iz škole. Nakon podužeg razgovora predložio sam da njezin nešto mlađi brat uputi poruku putem socijalne mreže da je majka jako zabrinuta i kako je obavijestila i nas. U međuvremenu smo zvali policiju koja je čekala da majka dođe prijaviti nestanak. Kada je vidjela poruku na internetu, djevojka se javila obitelji. Drugi poziv bio je prijava nestanka dječaka koji zbog zlostavljana na socijalnim mrežama nije otišao u školu. Do tog smo podatka došli jer je majka znala podatke njegova profila na internetu. Dječak je pronađen u središtu Zagreba i vraćen roditeljima. Zvala nas je u dva u noći i majka iz Istre koja je prijavila nestanak sina. Smirivali smo je i pokušali dobiti što više podataka kako bismo ih mogli prenijeti policiji čiji su službenici izašli na teren. Ispostavilo se da se 16-godišnjak ne želi vratiti majci zbog problema u obitelji, da je već nekoliko puta bježao i kako će to vjerojatno opet učiniti – prepričava Ramljak neke od prijava nestanaka djece koji su stigli u Pozivni centar na jedinstveni europski broj centara za traženje nestale djece – 116000.

Bjegovi iz domova

Ramljak kaže da su najveći problem bjegovi iz odgojnih domova pa se nada da će se tu stvari pomaknuti nabolje kada se krene u proces deinstitucionalizacije. Policijske statistike pokazuju da dječaci više bježe iz odgojnih domova – 2012. godine bilo je 516 bjegova dječaka i 282 bijega djevojaka, koje su sklonije odlasku od kuće. Iste godine od obitelji je otišlo 535 djece, 368 djevojaka i 167 dječaka.

Izradom internetske stanice Centar, kaže Ramljak, kani otići korak dalje u podizanju svijesti građana o nestaloj djeci. Na toj će se stranici naći i podaci o Rudolfu Pavlekoviću koji je kao 13-godišnjak nestao još 1989. iz Suhopolja. Za njim sve ove godine bezuspješno traga otac Drago Pavleković kojemu ostaje tek nada da će mu internet pomoći naći sina.

>>Sve o akciji Nađimo nestale čitajte i u našem specijalu

>> Elvisovo tijelo nađeno u šumi kraj Jastrebarskog

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije