Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tovarnički Srbi načinili popis koga treba ubiti

Na današnji dan prije 69 godina partizani su, prema nepotpunim podacima, ubili 51 Tovarničanina, Hrvata i Nijemaca, vojnika i civila koji su se tog dana zatekli u Tovarniku, a ubijeni su na najbrutalnije načine - nožem, letvama i bacanjem sa zvonika pravoslavne crkve.
08. prosinca 2013. u 21:26 8 komentara 5171 prikaza
Tovarnik
Foto: Miroslav Flego

Polaganjem cvijeća, prigodnim programom i misom u Tovarniku je večeras obilježena 69. godišnjica brutalnog ubojstva više od 50 tovarničkih Hrvata i Nijemaca što se dogodilo 8. prosinca 1944. a počinili su ga partizani uz pomoć tovarničkih Srba koji su načinili popis koga treba ubiti.

Program večerašnje komemoracije priredilo je Društvo Antona Gustava Matoša Tovarnik.

lisice Uhićeni policajci U BiH priveli 9 osoba zbog ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom trpinja, privođenje tortura u Trpinji Stravični zločin: Ranjenike bagerom odvozili na strijeljanje

Prvo su rodbina prosinačkih žrtava i predstavnici Društva AGM položili vijenac na ogradu ispred pravoslavne crkve u Tovarniku s čijeg su tornja 8. prosinca prije 69 godina partizani bacali Hrvate i Nijemce, a potom je položeno cvijeće i zapaljene svijeće ispred župne crkve sv. Mateja u čijem je župnom stanu u listopadu 1991. ubijen tovarnički župnik Ivan Burik, a Vladimir Andrić, glumac vinkovačkog Gradskog kazlišta Jozah Ivakić, pročitao pjesmu Antuna Bonifačića "Molitiva Majci Božjoj od Loreta" i pročitao imena svih ubijenih Tovarničana prije točno 69 godina.

Molitvu odrješenja izgovorio je velečasni Ivan Tutiš, đakon.

Tog su dana partizani, prema nepotpunim podacima, ubili 51 Tovarničanina, Hrvata i Nijemaca, vojnika i civila koji su se tog dana zatekli u Tovarniku, a ubijeni su na najbrutalnije načine - nožem, letvama i bacanjem sa zvonika pravoslavne crkve. O ovom je zločinu prvi pisao u mini-feljtonu Večernji list u srpnju 1990.

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
 • canajrasim:

  bagra komicetnicka

 • stric8:

  ..pod zvijezdom petokrakom ...činjeni zločini nad Hrvatima ...1944-e..... ...pa ponovljeni 1991-e ...zanimljivo ...izvršitelji zločina...u oba slučaja ...nisu poznati....kao ni nalogodavci zločina ...bez obzira što postoje živi svjedoci ... prikaži još!postoje živi svjedoci

 • Avatar nevjerni_vjernik
  nevjerni_vjernik:

  A spomenici ubojicama i dalje stoje širom Hrvatske.