Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićeni policajci

U BiH priveli 9 osoba zbog ratnih zločina nad nesrpskim stanovništvom

lisice
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
04.12.2013.
u 13:18

Uhićeni su policijski službenici i rukovodioci koji su zajedno s policijskim snagama sudjelovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz njihovih kuća na području Kotor Varoši i Bileća

Službenici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uhitili su dvije osobe osumnjičene za ratne zločine u Bileći i sedam osoba osumnjičenih za ratne zločine u Kotor Varoši. Uhićenja su izvedena po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, javlja Klix.

Privedene se sumnjiči da su od svibnja pa do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinili kazneno djelo zločin protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

U Kotor Varoši uhićeni su policijski službenici i rukovodioci koji su zajedno s policijskim snagama sudjelovali u masovnom progonu stanovništva iz njihovih kuća. Prognali su ukupno 100-ak osoba, a neke od njih nezakonito su pritvorili u zatvor te podvrgavali mučenjima. Više osoba premlatili su na smrt.

Objavljeni su i njihovi inicijali: S.T., D.B., D.V., D.M., R.K., I.K. i R.Š. Srna neslužbeno doznaje da su privedeni zapovjednik Policijske stanice Kotor Varoš u ratnom period Savo Tepić i Dragutin Bojić, policajci Duško Vujičić, Rajko Škorić, Duško Maksimović i Radenko Keverović te pripadnik Vojske Republike Srpske Ilija Kurušić.

Na području Bileće i Trebinja pripadnici SIPA-e uhitili su Gorana Vujovića (54) i Miroslava Duku (53) koje se sumnjiči da su 1992. godine na području općine Bileća progonili nesrpsko stanovništvo. Osumnjičeni Vujović tada je bio načelnik SJB Bileća, a Duka zapovjednik policije SJB Bileća. Također ih se tereti za protupravna zatvaranja, deportacije, ubojstva, mučenja te fizička i psihička zlostavljanja Bošnjaka i Hrvata.

Uhićene će u zakonskom roku predati tužitelju koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Komentara 4

AA
aabbcc
17:34 04.12.2013.

Necete ih ni za 100 god. sve pohapsiti, jer klalo se, pljackalo, progonilo i ubijalo a sve u ime junastva, za ratni plijen kao dobit !

Avatar patkovic
patkovic
12:51 06.12.2013.

najveći efekat je kad svako svoje hapsi a obrnuto je produžetak napetosti

Avatar chelios
chelios
14:02 04.12.2013.

Krajnje je vreme da se Republika Srpska izdvoji iz prisilnog okvira još uvek postojeće BIH! Čisto iz razloga da se više ovakve stvari i muslimanske represije koje sprovode preko njihove "SIPE" ne bi više dešavale, i da Republika Srpska odgovara kao država za sopstvene građane!!!.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije