Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Topolnjak: Glavna tema pregovora o novom TKU-u je osnovica plaće

Sindikalni čelnici najavili su uoči početka pregovora o TKU-u da će tražiti povećanje cijene rada, odnosno rast plaća u javnim službama za oko 15,2 posto
17. listopada 2017. u 12:18 3 komentara 1050 prikaza
Stjepan Topolnjak
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Uoči nastavka pregovara o novome temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe s Vladinim pregovaračkim timom, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak izjavio je utorak kako su najvažnije teme pitanje osnovice plaća, prijevoza, jubilarne nagrade i regresa.

Sjednica Vlade Više od 5000 kn Vlada poništila odluku o smanjenju najvećih mirovina za 10 posto

Pitanje naknade troškova prijevoza tišti sve naše radnike i do sada je izračun bio nepovoljan i to bismo htjeli izmijeniti kako bi bio povoljniji za radnika, odnosno najmanje u visini stvarnih troškova te da ih ne mora sam plaćati da bi došao na posao.  Do sada je ta naknada bila oko 0,75 kuna po kilometru, no prema našem izračunu to bi minimalno moralo biti 1,34 kune, rekao je Topolnjak ujedno i koordinator današnjih pregovora sa sindikalne strane. Napomenuo je i kako danas očekuje potpisivanje pregovaračkog protokola.

– Ne bude li obostrano prihvatljiv prijedlog pregovaračkog protokola, nećemo se puno na njemu zadržavati, jer nemamo puno vremena, preostalo nam je još samo dva tjedna da potpišemo kolektivni ugovor. Stoga nema puno smisla da se dulje zadržavamo oko pregovaračkog protokola, jer možemo pregovarati i mimo njega, dodao je Topolnjak.

Sindikalni čelnici najavili su uoči početka pregovora o TKU-u da će tražiti povećanje cijene rada, odnosno rast plaća u javnim službama za oko 15,2 posto.

Željko Stipić, sindikat Preporod Pritisak na Vladu Sindikat Preporod Plenkovića upozorava na razjednačavanje plaća u državnim i javnim službama Mito i korupcija IGNORIRALI REZANJE Kolaps javnog sektora? Ovo je zabrinjavajući broj 'uhljeba' Vlada Važno pitanje Postignut dogovor Vlade i sindikata o 'kratkom' TKU-u: Evo što su dogovorili u teškim pregovorima
živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Avatar maxist
  maxist:

  "kolektivni ugovori" padaju u sve dublji ponor....HAD . Nakon 2000. prava se sve više umanjuju ili kako im tepaju "fleksibiziraju" tj poslodavcu je no problem šutnuti radnika u dupe, a svaki novi ugovor donosi pregovaračima-sindikalcima sve veće probitke od plaće ... prikaži još!aće i prava + rješavanje privatnih problema (zapošljavanje obitelji itd) a zauzvrat oni potpisuju sve osim smrtne presude za kolege -radnike !!!! Za očekivati je nove užase i totalnu amerikanizaciju....Ništa dobro po uzoru na jače , starije i bogatije članice EU ne ugrađuju već unisono pristaju na dokidanja svega od prijevoza,dodatka na staž, (Božič i Uskrs se više ne spominju) itd itd .....

 • sdpesticid:

  što je to božićnica ? što je to naknada za putni trošak ? jubilarna nagrada ? ... pozdrav iz realnog sektora koji financira iste ove.

 • Avatar ČUBE
  ČUBE:

  Japanci kupili 10000 srpskih opanaka o tome ni reči ..... ima da plešu užičko ko navijeni !