Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGNORIRALI REZANJE

Kolaps javnog sektora? Ovo je zabrinjavajući broj 'uhljeba'

Mito i korupcija
Foto: Thinkstock
30.05.2017.
u 13:43

"To zapošljavanje poprima razmjere epidemije"

Gotovo 200 tisuća građana Bosne i Hercegovine zaposleno je u državnoj službi što je golem postotak za zemlju s tek nešto više od 3,5 milijuna stanovnika, a unatoč najavama rezanja birokratskog aparata zapošljavanje na teret poreznih obveznika nastavlja se, pokazuje analiza koju je u utorak predstavila nevladina udruga Centri civilnih inicijativa (CCI) BiH.

"To zapošljavanje poprima razmjere epidemije", kazao je na predstavljanju u Banjoj Luci voditelj CCI-ja Adis Arapović.

Prema prikupljenim podacima u BiH je 192 tisuće osoba zaposleno u onome što se definira kao javni sektor.

Gotovo 3900 takvih koje se financira iz državnog proračuna su osobe izravno izabrane kao dužnosnici u tijelima vlasti, dok je oko 1900 onih koji plaću ostvaruju temeljem političkih imenovanja.

Na različitim upravnim pozicijama je gotovo 20 tisuća osoba koje su na vodećim dužnostima u tijelima uprave, agencijama i različitim ustanovama.

U javnim službama, policiji, vojsci te zdravstvu i školstvu je 166 tisuća zaposlenih.

Iz CCI-ja su posebice upozorili da čak 75 posto različitih upravnih tijela i ustanova koje su anketirali nastavlja zapošljavati novo osoblje unatoč načelno preuzetim obvezama vlasti da će se rashodi za javni sektor smanjivati.

Takva obveza izrijekom stoji u pismu namjere potpisanog između vlasti u BiH i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao pretpostavka za isplatu kredita od 550 milijuna eura. 

Uz činjenicu da se zapošljavanje u javnom sektoru nastavlja CCI ocjenjuje zabrinjavajućim i to što se takva mjesta i dalje koriste kao prilika za zapošljavanje podobnih stranačkih kadrova te kaže da su javni natječaji "besmislena farsa" i "puka formalnost".

Komentara 4

Avatar anlaser
anlaser
14:23 30.05.2017.

Valjda im je Hrvatska bila uzor po uhljebima i neučinkovitoj javnoj upravi.

Avatar dkoor
dkoor
14:03 30.05.2017.

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=760502

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije