Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Gruziji

Tonino Picula: Zabrinut sam, ovaj narod je podijeljen

'OSCE election observer Tonino Picula speaks during a news conference presenting his mission\'s assessment after monitoring Russia\'s presidential election during a news conference in Moscow, March 5,
'THOMAS PETER'
01.10.2012.
u 22:25

Nakon prvih izlaznih anketa, i sadašnji predsjednik Mihail Saakašvili i glavni oponent Ivanišvilij, proglasili su pobjedu

– Ne brine me toliko dan glasovanja, već što će biti nakon njega, dan poslije, hoće li se napetosti u Gruziji smiriti - komentirao je tijekom dana posebni koordinator i voditelj Promatračke misije OESS-a za parlamentarne izbore Tonino Picula.

Bio je u pravu: nakon objave izlaznih anketa, obje strane - sadašnji predsjednik Mihail Saakašvili i njegov Ujedinjeni nacionalni pokret te glavni oponent Bidsin Ivanišvilij, koji je apstinirao od glasovanja, sa svojom strankom Gruzijski san – proglasile su pobjedu. Rezultati su ovisili su o tome jesu li bili objavljeni u državnim ili privatnim medijima.

– Kampanja je bila izuzetno oštra, nisu se štedjeli argumenti i teške riječi, što je i dovelo do polarizacije cijelog društva – nastavlja Picula te dodaje kako Saakašvili prvi put ima dostojnog oponenta.

– Riječ je o pomalo tajnovitom multimilijarderu Ivanišviliju koji je oko sebe okupio šaroliko društvo i koji želi, po njegovim riječima, transformirati visokokorumpiranu nepotističku državu – objašnjava.

Izbori su se odvijali u sjeni skandala o policijskim silovanjima i maltretiranjima u zatvorima. Izvještaj o tome objavljen je na televiziji u vlasništvu Ivanišvilijeve supruge. Sljedeće godine, nakon predsjedničkih izbora, uvode se ustavne reforme te će predsjednički sustav biti zamijenjen parlamentarnim. Saakašvili se više ne može kandidirati za predsjednika, ali može za premijera. I to je, procjenjuju, razlog zbog kojeg je pristao na reforme.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
06:47 02.10.2012.

"Tonino Picula: Zabrinut sam, ovaj narod je podijeljen" ... o kome to tonino ? ... o Gruziji ili Hrvatskoj ? ... pa mi smo svemirski fenomen u podjeli na "ustaše i partizane" , Hrvate i jugoslavene, vjernike i antikriste ..... doduše to su samo "dva tabora" ali između njih nesavladiva provalija ... strava ...

BA
Bay
11:49 02.10.2012.

Ako si već toliko zabrinut i zbrinut vraćaj se doma,junačino !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije