Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasplet?

Tolušić mora korigirati cijene nadzora srpskog voća i povrća

gužve na granici
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/2
10.08.2017.
u 08:05

Čini se da je Tolušić mjeru o 22 puta skupljoj naknadi za nadzor, koja umjesto dosadašnjih 90 košta 2000 kuna, donio na svoju ruku

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić morat će korigirati pravilnik kojim je pooštrio nadzor nad uvozom voća i povrća iz zemalja izvan EU jer je, po riječima premijera Andreja Plenkovića, naknada koja se plaća za inspekcijski nadzor previsoka.

Ministarstvo: I dalje strogo

– Ministar je dobio nalog da u najkraćem roku pronađe rješenje koje će spriječiti taj problem, u skladu s međunarodnim ugovorima, kao i bilo kakvu raspravu o trgovinskom ratu – poručio je Plenković u razgovoru za HTV i dodao kako Vlada želi poticati domaću proizvodnju, ali kako postoje drugi načini za to. Rekao je i kako očekuje da će se rješenje pronaći još ovog tjedna. Iz njegovih riječi, ali i onoga što neslužbeno govore drugi ministri, čini se da Tolušić mjeru koja je dovela do snažnog odgovora iz Srbije i drugih susjednih zemalja nije predstavio u Vladi, odnosno da ju je donio na svoju ruku.

Sporni pravilnik donesen je sredinom srpnja, a uz znatno strože kontrole voća i povrća, donio je i 22 puta skuplju naknadu za inspekcijski nadzor, koji umjesto dotadašnjih 90 košta 2000 kuna. Srbija je reagirala rigoroznom protumjerom, laboratorijskom analizom svih prehrambenih proizvoda iz Hrvatske, de facto dugoročnom blokadom uvoza iz Hrvatske, a sličnim su mjerama zaprijetile i BiH, Crna Gora i Makedonija. Na zahtjeve za hitno ukidanje pravilnika Tolušić je odgovorio pozivom na razgovor, a u njegovu ministarstvu kažu kako su razgovori i bez premijerova poziva vođeni svih ovih dana.

Za koliko bi se mogla smanjiti naknada za inspekcijski nadzor, za sada ne otkrivaju jer su razgovori još u tijeku. Neslužbeno se u Ministarstvu može čuti kako će, unatoč nižim cijenama nadzora, Hrvatska i dalje strogo kontrolirati uvoz voća i povrća iz trećih zemalja, a ističu kako ti proizvodi, radi sigurnosti kupaca, moraju udovoljavati standardima kakvi vrijede u EU. Srpski ministar trgovine Rasim Ljajić jučer je pozdravio Plenkovićevu izjavu jer, kaže, ovakva situacija ne odgovara nikome. Poručio je da će Srbija inzistirati da se kontrola ne provodi po vrsti voća i povrća, nego po kamionu te da cijene budu primjerene važećim cijenama u EU i regiji.

Srpske protumjere Ljajić je nazvao “posljednjom nužnom akcijom koju će Srbija poduzeti”. Potvrdio je i da se pojačani inspekcijski nadzor sa srpske strane već provodi, a cilj mu je, kaže, pokazati koliko su besmislene mjere koje je uvela Hrvatska.

Strah od čekanja

“Carinski rat” između Hrvatske i Srbije na granici se jučer nije mogao primijetiti. Na međunarodnom cestovnom prijelazu Bajakovo promet teretnih vozila prema Srbiji odvijao se uobičajeno, kazala nam je glasnogovornica Policijske uprave Maja Barbarić. Dodaje kako je s obje strane granice bilo sve skupa 30-ak kamiona.

– Sva ta teretna vozila u postupku su špeditera te se sve odvijalo normalno i bez čekanja. Za vikend se može očekivati gušći promet – rekla je Barbarić napominjući kako je ista situacija i na ostalim graničnim prijelazima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Policajci izostanak gužvi objašnjavaju strahom prijevoznika od čekanja nakon novoga zaoštravanja trgovinskih odnosa između Hrvatske i Srbije. Prve probleme sa srpskim protumjerama hrvatski su izvoznici osjetili u ponedjeljak, kada je s granice vraćen kamion s Vindijinim proizvodima. Izvoznici su se žalili da ne mogu isporučiti ugovorenu robu, a sada su, očito, odlučili pričekati s izvozom dok se situacija ne riješi.

Komentara 35

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
08:25 10.08.2017.

koja sprdnja od vlade i ministara

ME
Meter
09:13 10.08.2017.

Ukratko, opet smo zasluženo dobili po njonji

BU
Budak
08:22 10.08.2017.

To nije vlada nego djeciji vrtic. Ide Porez na nekretnine pa ne ide .. ide Pravilnik za uvoz pa ne ide ... Da li oni donose odluke zajedno? Da li oni razgovaraju, rade razvijaju strategije? Ali kad treba stiti vlastiti kriminal ("Lex Agrokor") su nevjerojatni brzi i ucinkoviti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije