Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Panenić

'Protiv sam osnivanja državnog holdinga jer holdinzi nisu uspješni'

Tomislav Panenić
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
04.02.2016.
u 09:14

Na pitanje je li se Vlada strateški opredijelila na prodaju državnih udjela u nizu tvrtki, Panenić je rekao da je njegov glavni zadatak da tvrtke koje su u državnom portfelju dovede do razine uspješnosti, a tek onda će moći donijeti odluke o prodaji.

Novi ministar gospodarstva Tomislav Panenić dao je prvi intervju za tjednik Lider. Za razliku od ranijih najava, Panenić osnivanje državnog holdinga koji bi okupio državne tvrtke ne smatra dobrim rješenjem.

"Nisam za osnivanje državnog holdinga. Da su holdinzi općenito uspješni, onda bismo vjerojatno imali nekoliko takvih uspješnih modela u državi. Više sam za kvalitetno restrukturiranje poduzeća. A da direktori koji su uspješni okupljaju tvrtke koje se bave istim djelatnostima, ne vidim problem u tome da se možda povežu takva poduzeća. Moja je osnovna primjedba na državni holding to da ne možemo u njega staviti tvrtke koje upravljaju prirodnim dobrima, kao što su Hrvatske vode i Hrvatske šume, s tvrtkama koje su na tržištu. Njihov je interes potpuno različit. Jednima se upravlja ekonomskim, čisto profitabilnim pristupom, a drugima održivim razvojem, i to bi otežavalo rad uprave takvog holdinga", rekao je Panenić.

Na pitanje je li se Vlada strateški opredijelila na prodaju državnih udjela u nizu tvrtki, Panenić je rekao da je njegov glavni zadatak da tvrtke koje su u državnom portfelju dovede do razine uspješnosti, a tek onda će moći donijeti odluke o prodaji.

Nije htio govoriti čije će udjele u tvrtkama država prodavati, ali je naglasio da će se "u onim tvrtkama u kojima država ima male udjele, a koje nisu strateški važne za Hrvatsku, provoditi detaljna analiza, a nakon toga donijet će se i preporuka što s njima napraviti".

>> Objavljujemo imovinske kartice ministara: Podolnjak i supruga uštedjeli oko 500 tisuća eura

Komentara 12

DR
dragica949
09:49 04.02.2016.

Holding je multiplicirano uhljebljenje parazita.U socijalizmu je to bio SOUR,a sada Holning,pravo mjesto za ustolićenje mlatimudana i prodavaća magle.

ŠI
šimun
09:21 04.02.2016.

a di je stiropor Paniniću

DU
Deleted user
09:23 04.02.2016.

Jel' objasnil gdje je Baumaxov stiropor? I kaj je to sve zapravo bilo? Morti sam propustil pročitati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije