Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA PROMOCIJE PLUS

Tomašević vodi i u drugom krugu, evo kome idu glasovi stranaka čiji su kandidati izgubili

Anketa: drugi krug izbora u Zagrebu
Foto: Promocija Plus za RTL
1/8
24.05.2021.
u 19:06

Na najviše glasova Tomašević može računati u dobnoj skupini od 60 do 69 godina – čak 65,2 posto. Dok Škoru najviše biraju stariji od 70 godina – 26,3 posto.

Zagrebački će birači u nedjelju, 30. svibnja, odlučiti hoće li njihov novi gradonačelnik biti Tomislav Tomašević ili Miroslav Škoro. Njihovi trenutni stavovi zabilježeni su novim istraživanjem kojim se doznaje i kome će pripasti glasovi stranaka čiji su kandidati izgubili u prvom krugu. Istraživanje je za RTL ekskluzivno provela agencija Promocija plus na uzorku od 800 ispitanika 21. i 22. svibnja 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 3,46 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tomašević vodi i u drugom krugu

Foto: Promocija Plus za RTL

U nedjelju će Zagreb dobiti novog gradonačelnika. Prema istraživanju, Tomislav Tomašević, kandidat platforme Možemo koja je osvojila najviše skupštinskih mandata, i pobjednik prvog kruga sa 147 tisuća glasova, odnosi pobjedu i u drugom krugu.

Njega bira gotovo 63 posto birača (62,9 posto). Šef Domovinskog pokreta Miroslav Škoro osvaja 20,5 posto. Škori ni neodlučni ne mogu pomoći. Njih je čak 13,2 posto, dok 3,4 posto birača koji će izići na izbore najavljuju da će poništiti glasački listić.

Rezultati po spolu i dobi

Foto: Promocija Plus za RTL

A kako stoje rezultati po spolnim skupinama? Od svih muškaraca koji će izići na izbore 61 posto glas daje Tomaševiću. Čak 64,5 posto žena koje će se odazvati izborima poklonit će povjerenje kandidatu ljevice. Četvrtinu glasova (25,6 posto) muških birača osvaja Škoro. A desnom kandidatu povjerenje bi dalo i nešto više od 16 posto (16,2 posto) od ukupnog broja žena koje će glasati. 

Foto: Promocija Plus za RTL

Na najviše glasova Tomašević može računati u dobnoj skupini od 60 do 69 godina – čak 65,2 posto. Dok Škoru najviše biraju stariji od 70 godina – 26,3 posto. Zanimljivo, dobna skupina koja najčešće poništava listić ona je od 30 do 39 godina. A to prema ovom istraživanju najavljuje njih 6,3 posto. 

Rezultati po obrazovanju i svjetonazoru

Foto: Promocija Plus za RTL

Kada je obrazovanje glasača u pitanju, najviše visokoobrazovanih, 68,3 posto, bira Tomislava Tomaševića. Onih koji su bez obrazovanja, a glasali bi za Miroslava Škoru, ima 67,1 posto. Tu treba reći da je među ispitanicima manje od 1 posto bez završene osnovne škole, dok je visokoobrazovanih trećina. 

Foto: Promocija Plus za RTL

Očekivano, Tomašević uzima glasove od centra na lijevo. Čak 96 posto lijevo orijentiranih podupire kandidata platforme Možemo. Desnica također očekivano bira Škoru. Njih 69,6 posto. 

Rezultati po strankama

Foto: Promocija Plus za RTL

Kada je HDZ u pitanju, glasovi većine unatoč napetim odnosima na relaciji vrh HDZ-a - Domovinski pokret, odlaze Škori - 59,8 posto. Ali unatoč uputama o glasanju prema svjetonazoru, Tomaševiću bi glas dala gotovo četvrtina (23,6 posto) HDZ-ovaca. Pri tome, dosta je neodlučnih – 12,6 posto. A prekrižit će listić njih 3,9 posto.

Foto: Promocija Plus za RTL

Jeleni Pavičić Vukičević koja obnaša dužnost gradonačelnice za malo je izmaknuo drugi krug izbora. Birači njene stranke Bandić Milan 365 više naginju Škori nego Tomaševiću. 16,5 posto je za Tomaševića, 28,9 posto podupire Škoru. Ovdje je najveći broj neodlučnih koji mogu promijeniti ovaj omjer. Više od trećine (36,8 posto). A rekordan je i broj nevažećih glasova - 17,8 posto!

Foto: Promocija Plus za RTL

SDP-ovi birači očekivano poslušat će upute stranke koja podupire Tomaševića. 83,6 posto birača daje mu glas prema ovom istraživanju. Škori tek 7 posto SDP-ovaca. Neodlučnih je 9,3 posto. A zanimljivo od svih birača SDP-a koji se u nedjelju odazovu na birališta, nitko od njih neće poništiti listić. 

Komentara 69

MO
Mojsije
19:45 24.05.2021.

Obrazovan čovjek ne može biti ljevičar jer da išta zna bio bi desno.

DU
Dubrava
19:59 24.05.2021.

Po RTL ovim anketama Škoro i nije u drugom krugu.Anketitaju po javnim WC ima.

NC
NC
19:59 24.05.2021.

To one ankete po kojima je Josipović 2014-e i Berin SDP 2020-e pobjeđivali na izborima?? ahahahahahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije