Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Vrdoljak:

'Tko Mostu može vjerovati nakon dvije propale koalicije s HDZ-om?'

Ivan Vrdoljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.05.2017.
u 16:25

- Kolege iz Mosta su nakon 72 sata tradicije borbe protiv HDZ-a pokušali objasniti meni da sam bliži HDZ-u, nego oni, nakon dvije propale koalicije s HDZ-om - kazao je predsjednik HNS-a.

Predsjednik regionalnog saveza HNS-a Andrej Poropat ustvrdio je u Rijeci da je koalicijski sporazum s HNS-om u Primorsko-goranskoj županiji svojevoljno raskinuo čelnik tamošnjeg SDP-a Zlatko Komadina odlukom da bez znanja HNS-a određuje imena i redoslijed HNS-ovih kandidata na listi za Županijsku skupštinu, a predsjednik stranke Ivan Vrdoljak taj je postupak ocijenio nepristojnim i ružnim.

"Nadali smo se da se to više neće događati, da smo to prošli jer nam treba moderna politika... Žao nam je što se to dogodilo na ružan i nedostojan način i nadamo se da će građani na ovim i svim sljedećim izborima tražiti pristojnost i dostojanstvo, a ne nasjedati na neistine, laži i dezinformiranje, a posebno na politiku koja se više bavi drugima a ne sobom", rekao je Vrdoljak.

Suradnja HNS-a i SDP-a se nastavlja

Ocijenio je da ovaj događaj u PGŽ neće utjecati na suradnju HNS-a i SDP-a na nacionalnoj razini, odnosno u drugim dijelovima Hrvatske. Rekao je da se ne isključuje mogućnost razgovora ovih dviju stranaka o suradnji, ako bi došlo do prijevremenih parlamentarnih izbora.

Što se tiče statusa troje članova HNS-a koji su na listi koalicije predvođene SDP-om iz koje je izostavljen HNS, Vrdoljak je kazao da je Statut jasan i utvrđuje da se automatski isključuje iz članstva HNS-ovac koji se pojavi na kandidacijskoj listi neke druge stranke. Upitan odnosi li se to i na predsjednika Županijske organizacije HNS-a za PGŽ Marka Borasa Mandića, koji se kandidirao za zamjenika primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine (SDP), Vrdoljak je odgovorio potvrdno.

Poropat: Namjera je bila uskratiti HNS-u da izađe na lokalne izbore

Poropat je, osvrćući se na događaje vezane uz izostavljanje HNS-a iz koalicije i predaju listi, rekao je da je bilo dogovoreno da svaka stranka, članica koalicije, sama utvrdi svoje kandidate i njihov redoslijed, te da je to HNS i učinio.

"Nositelj liste koalicije Zlatko Komadina je odlučio određivati imena i redoslijed HNS-ovih kandidata, a to nismo mogli dopustiti", rekao je. "Na taj je način Komadina svojevoljno raskinuo koalicijski sporazum na dan predaje liste, a da o tome nije izvijestio HNS. Namjera je očita, uskratiti HNS-u mogućnost da izađe na lokalne izbore", naveo je Poropat.

"Bez obzira na pokušaj sabotaže, HNS je uspio predati svoju listu za Županijsku skupštinu", kazao je Poropat.  HNS je predao listu u koaliciji s Autonomnom regionalnom strankom Hrvatskog primorja, Gorskog kotara, otoka i Rijeke (ARS) i Strankom demokratske akcije Hrvatske (SDAH).

Predstavnici županijskog HNS-a su na konferenciji za novinare održanoj 7. svibnja, odmah nakon predstavljanja liste koalicije predvođene SDP-om, ustvrdili da je središnjica HNS-a protivno Statutu stranke tražila da se izmjeni dogovoreni popis kandidata HNS-a ocijenivši da time želi "razbiti" organizaciju stranke u Primorsko-goranskoj županiji.

Zlatko Komadina je pak, predstavljajući toga dana kandidacijsku listu koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS za Skupštinu Primorsko-goranske županije, na kojoj su i tri člana HNS-a, rekao da SDP i njegovi koalicijski partneri nisu pristali na ucjene i da ne žele biti taoci unutarstranačkih sukoba županijskog HNS-a i stranačke središnjice.

Vrdoljak: Vlada se mora uozbiljiti jer je problem Agrokora gori nego prije

Odgovarajući na novinarska pitanja, Vrdoljak je odbacio mogućnost da HNS u Saboru podrži manjinsku HDZ-ovu Vladu kao i da podrži premijera u Saboru kad bude predlagao nove ministre te odbacio mogućnost koaliranja s HDZ-om u bilo kojim okolnostima.

Predsjednik HNS-a je istaknuo da su u toj stranci "izloženi političkom silovanju dugi niz godina". Naveo je da HNS ima povijest od 27 godina borbe protiv HDZ-ove politike, za otvorenu, slobodnu, tolerantnu Hrvatsku. "Kolege iz Mosta su nakon 72 sata tradicije borbe protiv HDZ-a pokušali objasniti meni da sam bliži HDZ-u, nego oni, nakon dvije propale koalicije s HDZ-om. Tko im može vjerovati", rekao je.

"Poslije krize u Saboru želimo skrenuti pažnju na to da Vlada u vrijeme lokalne kampanje mora djelovati jer problem Agrokora, njegovih dobavljača, proizvođača i zaposlenih nije nestao nego je gori nego prije. Vlada se mora uozbiljiti i osiguravati novu likvidnost dobavljačima i proizvođačima", rekao je.

Komentara 26

BK
branko-kockica
18:24 09.05.2017.

Razlika između Mosta i HNS-a je u tome što HNS-ovci nešto naprave, uglavnom beskorisno, i na temelju toga uzmu proviziju, a Mostovci ne rade ništa, i za to uzmu proviziju.

MI
mislavilic
16:33 10.05.2017.

Jasno da ne može više nitko jer su sve probali kako bi ostali na vlasti, metode nisu birane, ali na svu sreću im nije uspjelo! Veliki politički spasitelji naroda od HDZ-a i SDP-a, a ne zna se na koju stranu bi se prije okrenuli sad..

Avatar nekakav
nekakav
10:16 10.05.2017.

mostu se više ne vjeruje. to sad sve stranke znaju. i jako će biti pažljive u bilo kojem idućem dijeljenju karata. most je svojim performansom postao stranka živi zid 2. psa koji laje i grize je lijepo gledati izdaleka, jedno vrijeme, al onda te počne živcirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije