Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ayman al-Zawahiri

Tko je ubijeni vođa zloglasne organizacije? Bio je Bin Ladenov liječnik, preživio je nekoliko pokušaja atentata

US Kills Al Qaeda Leader In Afghanistan Drone Strike
Foto: Balkis Press/ABACA/ABACA
1/4
02.08.2022.
u 10:56

Bio je jedan od pet potpisnika Bin Ladenove fetve iz 1998. koja je pozvala na napade na Amerikance, a potom se počeo stalno pojavljivati uz čelnika Al-Qa’ide.

Čelnik Al-Qa’ide Ayman al-Zawahiri, ubijen u američkom napadu dronom u Afganistanu, nekoliko je desetljeća bio glavni ideolog te globalne terorističke mreže, no nikad joj nije vratio status koji je imala pod vodstvom Osame bin Ladena

Egipatski okulist imao je ključnu ulogu u napadima 1998. na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji te u ključnom napadu na SAD 11. rujna 2001., u kojem je živote izgubilo gotovo tri tisuće ljudi. 

No, tijekom desetljeća u kojem je 71-godišnji Al-Zawahiri vodio Al-Qa’idu, nakon eliminacije Bin Ladena 2011. godine, ona nikad nije vratila svoju moć, a vodstvo džihadističkog pokreta preuzela je Islamska država koja je osvojila velike dijelove Iraka i Sirije i proglasila kalifat. 

Iako je dio analitičara tvrdio da je Al-Zawahiri postao prestar i nemoćan, činilo se da pokušava preustrojiti Al-Qa’idu u partnerstvu s talibanima nakon što su oni u kolovozu prošle godine preuzeli kontrolu nad Afganistanom. 

„Pravda je zadovoljena i ovog terorističkog vođe više nema“, rekao je američki predsjednik Joe Biden pri objavi atentata u Kabulu, gdje se Al-Zawahiri navodno krio nakon nekoliko godina provedenih na afganistansko-pakistanskoj granici.

File photo dated May 1, 1998 of Oussama Bin Laden, with Ayman al-Zawahiri, his right hand man in Jamkha, Afghanistan. Zawahiri was killed in a counter-terrorism operation carried out by the CIA in the Afghan capital of Kabul on Sunday. Mr Biden said Zawahiri had "carved a trail of murder and violence against American citizens". "Now justice has been delivered and this terrorist leader is no more," he added. Zawahiri took over al-Qaeda after the death of Osama Bin Laden in 2011. He and Bin Laden plotted the 9/11 attacks together and he was one of the US's "most wanted terrorists". Photo by Balkis Press/ABACAPRESS.COM Photo: Balkis Press/ABACA/ABACA
Foto: Balkis Press

Bin Ladenov liječnik

Prije no što se okrenuo disidentskoj politici, Al-Zawahiri je odrastao u udobnom kućanstvu u Kairu. 

Kao mlad se pridružio radikalnoj egipatskoj islamističkoj zajednici te je navodno uhićen već s 15 godina zbog pridruživanja ilegalnom Muslimanskom bratstvu. 

U Egiptu je proveo tri godine u zatvoru, a 1981. ga se povezivalo s ubojstvom predsjednika Anwara Sadata i masakrom inozemnih turista u Luxoru 1997. godine. 

Nakon toga se povezao s Bin Ladenom u Afganistanu i postao glavni strateg Al-Qa’ide, ali i Osamin osobni liječnik

Bio je jedan od pet potpisnika Bin Ladenove fetve iz 1998. koja je pozvala na napade na Amerikance, a potom se počeo stalno pojavljivati uz čelnika Al-Qa’ide.

Njegova česta uloga bila je motivirati članove terorističke skupine videoporukama, prijeteći prstom u zraku. Kao i Bin Laden, Al-Zawahiri je nestao nakon napada 11. rujna, preživio je nekoliko pokušaja atentata i svaki put bi se ponovno pojavio nakon izvješća da je ubijen. 

SAD ga nije gubio iz vida te je za njegovu glavu još zbog napada 1998. u Africi nudio 25 milijuna dolara nagrade. 

U sjeni Islamske države

Al-Zawahiri je preuzeo Al-Qa’idu 2011. nakon što je američka vojska upala u pakistanski dom Bin Ladena i usmrtila ga. 

Novi džihadistički čelnik kretao se oko afganistansko-pakistanske granice, naslijedivši organizaciju umanjene moći koja je djelovala u sjeni Islamske države. 

Ipak, Al-Qa’ida je uspjela ostati prijetnja preko svojih filijala u Jemenu, Africi i istočnoj Aziji

Analitičari su Al-Zawahirijevo vodstvo opisivali kao savjetodavno, ne kao koherentno, centralizirano zapovjedništvo. 

Nikad nije prestao javno prijetiti svojim neprijateljima te je održavao savezništvo s onima, poput talibana, koji nisu podržavali metode Islamske države, terorističke organizacije koja je eliminirala i same muslimane. 

File photo dated September 10, 2003 of a new video of Al-Qaeda chief Oussama Ben Laden shown on Al-Jazeera Satellite channel a day before September 11 atatcks second anniversary. The tape shows Ben Laden and his top aid Ayman Al-Zawahiri in an undetermined mountain area and had probably been recorded toward the end of April or in early May, according to the TV channel. Zawahiri was killed in a counter-terrorism operation carried out by the CIA in the Afghan capital of Kabul on Sunday. Mr Biden said Zawahiri had "carved a trail of murder and violence against American citizens". "Now justice has been delivered and this terrorist leader is no more," he added. Zawahiri took over al-Qaeda after the death of Osama Bin Laden in 2011. He and Bin Laden plotted the 9/11 attacks together and he was one of the US's "most wanted terrorists". Photo by Balkis Press/ABACAPRESS.COM Photo: Balkis Press/ABACA/ABACA
Foto: Balkis Press

Novi zamah s talibanima

Povratak talibana na vlast u Afganistanu dala je Al-Qa’idi novu nadu u budućnost. 

Izvješće Ujedinjenih naroda iz srpnja pokazalo je da je Al-Zawahiri nedavno pokazivao „povećan komfor i sposobnost komunikacije“ s bliskim saveznicima u talibanskoj vladi. 

U tom dokumentu stoji kako je bilo malo izgledno da će Al-Zawahiri pokretati nove međunarodne napade jer bi to osramotilo vladu u Kabulu. 

Unatoč tome, „međunarodni kontekst odgovara Al-Qa’idi koja planira ponovno biti prepoznata kao predvodnica globalnog džihada“, pisao je UN. 

Komentara 13

RK
RKS
12:35 02.08.2022.

To je bila specijalna operacija protiv terorista , kaj nije jasno .

Avatar AlPoS
AlPoS
11:03 02.08.2022.

Po medijima koji prenose izjave zapadnih obavještajnih službi radi se o čovjeku koji se optužuje za zločine i terorizam, naglasak na optužb. Čovjeku nije suđeno, dakle strogo pravno ne možemo znati da li je kriv ili nije za zločine za koje se optužuje, osim što znamo da je prijetio. Ono što je sporno zašto imamo dvostruke kriterije na način da je Americi dozvoljeno da bez suđenja izvrši egezekuciju čovjeka u glavnome gradu neke službeno priznate međunarodne države. Po takvome modalitetu funkcioniranja netko može za istu ili sličnu stvar opužiti Amerikanca i tada država xy može dronom uvoditi reda u nekome američkom gradu? Naravno da tako ne bi trebalo biti, ali zašto pravila vrijede za jedne, a ne i za druge i uvijek na kraju strada narod.

Avatar SAM
SAM
12:15 02.08.2022.

Alfaman, kako ti znaš da je on terorist? Ameri ti rekli? Da li je terorist netko tko bombama iz aviona pobije milijune djece? Da li je terorist onaj koji je otrovom trovao šume i rižina polja? Napalmom palio civile? Da li je terorist onaj koji mijenja južnoameričke vlade kako im se sprdne? E vidiš, takvi za nekoga kažu da je terorist i bez suda ga ubiju. Takvima ti vjeruješ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije