Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
teorije o podrijetlu

Tko je Tito, a tko Josip Broz

tito
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
12.05.2015.
u 10:55


"Bio je žena. Žena s mudima!" poručila je njegova unuka Saša Broz, poznata redateljica

Bravar, testni vozač Mercedes benza, vicešampion austrougarske vojske u mačevanju, najmlađi zastavnik na istočnom frontu u Galiciji, tajni agent Kominterne, generalni sekretar ilegalne KPJ, maršal, doživotni predsjednik Jugoslavije, čovjek koji je smio reći "ne" Staljinu, lider Pokreta nesvrstanih, vrsni pijanist, veliki lovac, plejboj i šarmer... i tako unedogled. Previše za jedan život, pa pripadao on i Josipu Brozu Titu? Idu li klavir, šah i mačevanje uz kumrovečki rodni list i proletersku mladost Josipa Broza?

Možda upravo zbog nevjerice koju izaziva, njegova biografija postala je jedna od najupitnijih, ona čija se vjerodostojnost ne prestaje propitivati, s istim žarom i 35 godina nakon smrti. Je li Josip Broz Tito bio ruski špijun? Je li Zagorac tog imena poginuo u Prvom svjetskom ratu pa je njegov identitet preuzeo sovjetski agent? Jesu li generacije Titovih pionira štafetu nosile pravom Josipu Brozu ili potpuno nepoznatoj osobi, čovjeku kojeg su nekadašnjoj Jugoslaviji "podmetnule" neke od stranih velesila?

Pratio Zinku Kunc

Posljednju u nizu teorija o Titovu podrijetlu iznio je Davor Domazet Lošo koji u svojoj novoj knjizi "Admiralovi zapisi" tvrdi da Josip Broz Tito nije bio Hrvat iz Zagorja, nego podmetnuti ruski agent koji je rođen u izvanbračnoj vezi bečkog bogataša i njegove sluškinje Hrvatice. Upravo to je i jest najčešće spominjana teorija – s tom razlikom što navode da je Brozova majka Slovenka, a ne Hrvatica – koja tvrdi da Tito kojeg poznajemo zapravo nije bio Josip Broz, rođen u Kumrovcu 1892., već njegov godinu dana stariji polubrat.

Naime, Brozova majka Marija Javeršek, rodom iz slovenske Podsrede, radila je u Beču kao služavka kod bogatog poljskog Židova Samuela Mayera, inače vlasnika tvornice medicinskih proteza. Iz njihove ljubavničke veze 7. svibnja 1891. rodio se sin Joshua (Franc) Ambroz Mayer.

Dječak je odrastao u carskom Beču pa se školovao u najboljim školama na bečkome njemačkom jeziku (wiener-deutsch). Završio je glazbenu školu kao odličan pijanist i najbolji izvođač Verdija i Chopina u svom razredu. O njegovu talentu poslije je svjedočila Zinka Kunc koja je govorila da je Tito na glasoviru pratio njezino pjevanje.

Marija Javeršek u međuvremenu se vratila u Kumrovec. Pravi Josip Broz rodio se 21. svibnja 1892. kao dijete Marije i Franje Broza, seoskog radnika iz Kumrovca. Josip je bio dječak manjeg uzrasta i umjerenih intelektualnih mogućnosti, koji je nakon četverogodišnje pučke škole poslan u Sisak na učenje bravarskog zanata. Jedan od njegovih tadašnjih kolega, Niko Ivšić, tvrdio je da je Broz izgubio prst na stroju. Poslije rata, 1945., kad je Tito došao u Sisak, Ivšić se pred svjedocima rukovao s njim i rekao: "Ti nisi Josip Broz" jer je Tito s kojim se rukovao imao sve prste. Poslije toga Ozna je Ivšića mučila do smrti. Josip Broz mobiliziran je 1914. u austrougarsku vojsku i iste je godine poginuo.

Njegov identitet tada preuzima polubrat iz komunističkog podzemlja, Joshua Ambroz Mayer koji mijenja ime u Josip Broz Tito.

Tezu da je predsjednik SFRJ zapravo bio Brozov polubrat Josipa Broza u svojoj knjizi "Jovanka Broz – Titova suvladarka" zastupa i njegov nekadašnji osobni liječnik prof. dr. Aleksandar Matunović.

No najdalje je od svih teoretičara zavjere ipak je otišao srpski odvjetnik i novinar Miroslav Todorović. I on piše da se radi o sinu Samuela Mayera, poljskog Židova i uspješnog bečkog tvorničara, i majke Marije. Njegova karijera počela je u Diverzantsko-obavještajnom centru cara Franje Josipa u Pečuhu gdje su se obučavala sama elita mladića. Todorović tvrdi da su Hitler i Tito sjedili u istom razredu.

"Na toj akademiji obojicu braće Broz zatječe Prvi svjetski rat. Novače ih u Beču, a budući maršal raspoređen je za područje Zagreb – Varaždin u formaciji 42. vražje brigade, desete satnije. U studenome 1914. poslani su na rusku frontu. Na Kavkazu, u mjestu Okno, slavili su Uskrs, kada je naišlo pleme Čerkeza koje je opkolilo 42. vražju i upravo tada dolazi do krivotvorenja čitave jugoslavenske povijesti. Naime, jedan od Čerkeza kopljem je krenuo na Joshuu Ambroza, ali budući da je vrlo vješto baratao mačem, za razliku od brata, pravog Josipa Broza, koji pogiba, on ostaje živ. Polubrat Ambroz tada uzima njegovo ime i identitet", piše Todorović. Tog Tita nije prepoznala njegova obitelj kada je došao u Kumrovec. Nakon što godinama kasnije postaje maršal, ostat će zabilježeno da je rijetko pohodio svoje rodno mjesto Kumrovec, kao i grobove oca i majke.

Gdje su 'meki glasovi'?

Podrijetlo Josipa Broza Tita istraživala je i američka Agencija za nacionalnu sigurnost NSA. U jednom od njihovih strogo povjerljivih izvora navodi se da je fonološkim istraživanjem, lingvističkom komparacijom i analizom američkih stručnjaka s gotovo stopostotnom vjerojatnošću utvrđeno da je Tito bio poljskog ili ruskog podrijetla. U izvješću NSA još se tvrdi da je Tito zamijenio pravog Broza na Konferenciji CK KPJ u Zagrebu 1937. godine. Amerikanci su analizirali Titove govore, a krunski je dokaz toj teoriji nepostojanje 'mekih glasova' u Titovu govoru. Tvrdili su da je Tito bio Walter Weiss, američki državljanin poljsko-židovskog podrijetla. U ovoj teoriji Amerikanci se pozivaju na generala Dražu Mihailovića koji je, nakon sastanka s Titom u rujnu 1941., ustvrdio da "Tito nije Hrvat nego Rus".

Iziritirana ponovnim izvlačenjem već prožvakane teze o Titovu podrijetlu, jučer se oglasila i njegova unuka Saša Broz. Ironično je poručila da "Tito nije bio Tito", a kritičarima svog djeda poručila je da nisu pogodili kombinaciju. "Djed je bio posvojeno dijete punokrvne Kolumbijke i nasljednika kralja Karla XXL. Postoje i drugi pokazatelji koji kažu da je zapravo bio žena. Žena s mudima! Ta tvrdnja mi, naime, nije draga jer moj identitet direktno dovodi u pitanje. U mladim je danima izgledao kao pripadnik crne rase. To je neobično jer su mu roditelji bili arijevci", rekla je Saša Broz. Uistinu, raspravu o Titovu podrijetlu valjalo bi ipak prepustiti povjesničarima. 

>> Saša Broz: Tito je bio posvojeno dijete punokrvne Kolumbijke i nasljednika kralja Karla XXL. 

>> Što se Hrvata tiče, drug Tito i dalje jaše na čelu kolone

Komentara 309

DU
Deleted user
11:09 12.05.2015.

Moze biti sto hoce samo znam sigurno da nije bio hrvat.

DU
Deleted user
11:13 12.05.2015.

DNK bi rijesila misterij,do kojeg nikad doci nece,jer Tito je nastao da ostane misterij.

CR
crodux
11:27 12.05.2015.

dok se na zapadu šprdaju s diktatorima i rade filmove koji ih ismijavaju kod nas je obrnuto..šprdaju se domoljublje i religija a diktator se veliča..baš su seljaci ti koji tako razmišljaju..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije