Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSRNULI TIGAR

Tko je branitelj s kultne fotografije uhićen u Varaždinu

Petar Dukarić
Foto: Željko Gašparović
1/2
26.07.2018.
u 13:35

Rođen je u selu Cvetlin u općini Bednja, a obrani domovine pristupio je u rujnu 1991. sa samo 19 godina: toliko, naime, ima i na kultnoj fotografiji

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska u srijedu je objavila kako zbog pokušaja ubojstva traga za muškom osobom, osumnjičenom da je istog dana u 5.10 sati, u stanu u Kaštel Gomilici, tijekom svađe, oštrim predmetom napao i ozlijedio 56-godišnjakinju s kojom je bio u vezi, te pozvala građane da im pomognu u potrazi.

No, ubrzo je uhićen, na području PU varaždinske te je doveden u službene prostorije policije gdje je otpočelo kriminalističko istraživanje.

Riječ je o 47-godišnjem Petru Dukariću, umirovljenom pripadniku 1. gardijske brigade Tigrovi, hrvatskom branitelju proslavljenom zahvaljujući jednoj od najpopularnijih fotografija iz Domovinskog rata snimljenoj u Starom Grabovcu 1991. godine, na kojoj se iza Dukarićevih leđa vidi grafit s imenom grupe "Guns N' Roses".

Foto: Željko Gašparović

Na 25-godišnjicu nastanka kultne fotografije, koncem 2016. godine, Večernji list objavio je veliku priču s Dukarićem kojeg smo pronašli u Avignonu, najvećem gradu u Provansi na jugu Francuske, gdje je ovaj veteran živio i radio dugi niz godina. Tada nam je ispričao kako je nastala fotografija, autora Željka Gašparovića, koja je obilježila njegov ratni put i kazao kako nikada nije otputovao u SAD na poziv "Gunsa" jer mu nije padalo na pamet napustiti suborce na jugu Hrvatske.

Rođen je u selu Cvetlin u općini Bednja, a obrani domovine pristupio je u rujnu 1991. sa samo 19 godina: toliko, naime, ima i na kultnoj fotografiji.

– Prijavio sam se gledajući rat koji je počeo u Sloveniji, gledajući te potresne slike uplakanih žena i djece i tada sam rekao sebi da idem pomoći kako mogu i koliko mogu, dati svoj doprinos. Želio sam sudjelovati u spašavanju života i stvaranju hrvatske države – ispričao nam je Petar koji je u Stari Grabovac na novljansko ratište stigao prateći ratni put Prve gardijske brigade.

– Nisam bio stalno na jednom mjestu, na novljanskom ratištu premještali smo se po brdima, mijenjali položaje jer je pucalo sa svih strana. No, toga dana kao da se malo smirilo iako nitko nije znao kad će opet pripucati. Sjećam se, stajao sam ispred zgrade mjesnog doma i pušio kad sam ugledao grupu novinarima, među njima i fotografa Petra Gašparovića, iako tada nisam znao njegovo ime. Prišao mi je i rekao da stanem malo na tenk i poziram, sjećam se, gore je bio prikačen protuavionski mitraljez 12,7 milimetara. Međutim, u istom trenutku počele su sa svih strana padati granate.

Nije prošlo ni sat vremena, baš na to je mjesto ruknula jedna granata, odnijela dio natpisa. Imali smo sreće, danas znam da nas je Bog sačuvao. Fotograf mi je nakon nekoliko dana pokazao tu fotografiju na tenku, ali ja sam potpuno zaboravio da sam mu uopće pozirao. Nisam imao vremena misliti je li on tada uspio ‘okinuti’, nisam uopće razmišljao o tome – ispričao je tada Petar Dukarić.

Nakon rata, 2003. napustio je Hrvatsku jer mu se nije sviđalo u kojem ju je smjeru odvela politika.

– Kontaktiram s ljudima i jako sam razočaran situacijom u Hrvatskoj i odnosom prema braniteljima. Suze mi naviru na oči, osobito kad sam gledao braniteljski prosvjed u Savskoj, čitao o uhićenjima branitelja na granicama, optužnicama protiv hrvatskih časnika. Ma, politika je... sačuvaj Bože – kazao je Dukarić.

– Previše sam razočaran kad vidim za što su ginula moja braća i zato ne razmišljam da se vratim. Uostalom, što da radim u Hrvatskoj? Tamo nema posla, sve je gore i gore, ovdje nađem posao gdje god hoću i imam budućnost za sebe i svoju djecu - kazao nam je Petar Dukarić.

U Francuskoj je našao posao vozača kamiona, a supruga mu je rodila blizance. No, prije pet godina dogodila mu se nezamisliva tragedija kada je njegova devetogodišnja kći Megi smrtno stradala pri padu s balkona, a ubrzo se i razveo. Posljednjih godina češće je posjećivao domovinu, obilazeći grobove suboraca i obljetnice važnih operacija, no junak Domovinskog rata, na žalost, posrnuo je u miru.

Vojska građanima pokazala opremu i naoružanje povodom svog dana

Petar Dukarić
1/40

 

Komentara 139

Avatar fotograf
fotograf
13:44 26.07.2018.

Petar Tigar Dukarić.

Avatar Vukomerec
Vukomerec
14:14 26.07.2018.

Hvala Petru Dukariću na doprinosu obrani Hrvatske od srbočetnika!

Avatar ilija.pravednik
ilija.pravednik
14:39 26.07.2018.

Što je društvo učinilo da mu pomogne? Kao i vi crveni trolovi ovdje na portalima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije