Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovljni presudom

Braniteljske udruge o presudi kapetanu Draganu: Ovo je poniženje od vlastite države

Kapetan Dragan
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/3
10.07.2018.
u 08:05

Ističu kako je Vasiljković odgovoran i osobno i po zapovjednoj odgovornosti za brojne zločine počinjene nad zarobljenim hrvatskim vojnicima

Sedam braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata u zajedničkom su priopćenju sramotnim ocijenile smanjenje kazne Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima s 15 na 13,5 godina, ističući kako su tom presudom Vrhovnog suda ponižene sve žrtve velikosrpske agresije

"Zgroženi smo odlukom Vrhovnog suda RH o smanjenju kazne Draganu Vasiljkoviću s 15 na 13,5 godina zatvora", navode u priopćenju iz Udruge obitelji umrlih hrvatskih branitelja RH, Udruge udovica hrvatskih branitelja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, Hrvatskog društva zatočenika srpskih koncentracijskih logora - podružnica Sisačko moslavačke županije, Udruge hrvatskih branitelja RH, Udruge veterana Domovinskog rata 150. brigade HV-a, Udruge veterana zagrebačkih branitelja Vukovara, te udruge Braniteljice Domovinskog rata RH. 

Ističu kako je Vasiljković odgovoran i osobno i po zapovjednoj odgovornosti za brojne zločine počinjene nad zarobljenim hrvatskim vojnicima, te tvrde kako je visina kazne u ogromnom nesrazmjeru težini počinjenih zločina.

Podsjećaju da je Vasiljković bio samoproglašeni zapovjednik paravojne formacije koja je harala na okupiranom hrvatskom teritoriju što je, naglašavaju, u rangu terorističkog djelovanja, neovisno o tome što Hrvatska u određenom vremenu nije proglasila neovisnost niti je bila međunarodno priznata.

"Sramotnim i za žrtve ponižavajućim smatramo i cijeli proces koji je ovakvoj odluci prethodio", navode udruge u priopćenju te ocjenjuju kako je iz obrazloženja te pravomoćne presude "čak i pravnim laicima vidljivo kako je već sam optužni prijedlog napravljen s namjerom da se zločini prikriju, a zločinac što manje kazni".

Neprofesionalnim drže ponašanje Državnog odvjetništva i hrvatskih sudova koji su, kažu, iznimno profesionalni i revni u dokazivanju krivnje i presudama kada je u pitanju procesuiranje hrvatskih branitelja.

"Sve žrtve velikosrpske agresije i hrvatski branitelji, a posebno logoraši iz srpskih i crnogorskih logora, ovom su presudom ponovno poniženi, a ovo poniženje od vlastite države boli više od svih rana i svih vrsta zlostavljanja u Vasiljkovićevom i drugim agresorskim logorima", zaključuju udruge u priopćenju.

Kapetan Dragan na suđenju u Splitu 2017. godine

Kapetan Dragan
1/13

Komentara 65

GU
Gustirna
09:23 10.07.2018.

Je li mozda znadete kojem branitelju je ta udbaska banda smanjila kaznu...ili ga nije vukla godinama po svojim udbaskim sudovima dok ga ne osude...ili premjestala proces kod svojih rijeckih udbaskih sudija koji ce horoja norca obavezno osuditi...

Avatar gordi
gordi
09:15 10.07.2018.

ovo je pljuvanje u lice Hrvatskim braniteljima,Hrvatskom narodu a najviše poginulim braniteljima...zašto se javno ne objavi tko je sudac i koje je nacionalnosti.....sramota me kao branitelja da proživljavam ovakvo sudstvo u državi za koju smo bili spremni dati i život a nažalost neki i jesu

KA
Karloho
09:27 10.07.2018.

Dok sude suci iz doba komunizma i njihovi sljedbenici nece biti pravde.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije