Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dubravka Šuica:

'Tko jamči da se slučaj s pokvarenim brazilskim mesom neće ponoviti?'

Dubravka Šuica
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.04.2017.
u 14:40

Nezapamćen skandal nedavno je potresao svjetsku prehrambenu industriju, a europarlamentarci prozivaju odgovorne inspekcije u Europskoj uniji.

Brazil, najveći opskrbljivač Europske unije mesom, nedavno je suočen s velikim skandalom. Brazilske vlasti nedavno su otkrile kako su njihovi najveći proizvođači mesa godinama podmićivali inspektore i izvozili nekvalitetnu govedinu i perad u 150 zemalja svijeta. U Europsku uniju godišnje se iz Brazila uveze stotine tisuća tona mesa.

Dubravka Šuica (HDZ-EPP) potpisala je interpelaciju za pisani odgovor na ovu temu, zajedno s ostalim zastupnicima Europskog parlamenta. Naglašava kako su europski potrošači u velikoj opasnosti te ističe važnost pojačavanja kontrole ulaska mesa i ostale hrane na tržište EU.

 

"Zdravlje građana EU je od primarne važnosti i kvaliteta hrane koju uvozimo treba zadovoljavati visoke europske standarde koje smo dužni osigurati našim građanima", navodi Šuica.

Europska unija zabranila je uvoz mesa iz spornih tvornica. Ipak, u otvorenom pismu europarlamentarci pitaju se tko jamči da se ovakvi slučajevi neće ponoviti te kako je moguće da europske inspekcije prije nisu otkrile ovaj slučaj zbog visokih zahtjeva sanitarne kontrole.

Prema nedavnim izjavama povjerenika za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa, EU ima najviši stupanj sigurnosti hrane u svijetu.

U Hrvatskoj nema zabilježenih slučajeva, ali važno je biti na oprezu. Podsjetimo, krajem prošle godine Hrvatsku je potresao veliki skandal pokvarenog uvoznog mesa iz zemalja Europske unije.

>>'Ne želimo biti europska kanta za smeće, hoćemo istu Nutellu i isti Ariel'

>>Lovrinović prozivao u Saboru: Koliko se mesa iz Brazila točno uvozi?

Komentara 5

NO
Norway
14:57 06.04.2017.

Podravka uvozi smrznuto meso.Stocarstvo je u Hrvatskoj devastirano.Konzumiramo smece i trujemo i sebe i djecu,a zemlju smo zapustili.Sve cemo to skupo platiti

VE
verica2
15:08 06.04.2017.

Tko jamči da se neće ponoviti slučaj s porilukom na tržnici Kvatrić u kojemu je bilo pesticida 135 puta više od maksimalno dozvoljene količine? U nalazu inspekcije pisalo je "Na temelju provedene procjene rizika konzumacija poriluka s navedenim ostacima klorpirifosasa predstavlja akutni rizik kod kratkotrajnog unosa za zdravlje ljudi." Zna se i da je poriluk s OPGa vlasnice Suzane Novosel iz okolice Zagreba. Jedino se ne zna kakva je kazna izrečena spomenutoj Suzani i provodi li se bilo kakav nadzor nad onima koje se zatekne u proizvodnji i stavljanju u promet otrovne hrane.

JC
jerko.cvein2
17:50 06.04.2017.

Dobro da su nasi polit-klauni za CETA i TTIP bili, jos vise smeca za narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije